SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Köyün 300 Yıllık Camisi Restore Edilecek

0
Güncellendi - 2017-08-22 04:08:16
Köyün 300 Yıllık Camisi Restore Edilecek
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kırsal mahalle ziyareti esnasında namaz kıldığı caminin tarihi eser olduğu, ancak bunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce kaydedilmediğinin anlatılması üzerine devreye girerek, restorasyon çalışmalarının başlatılması için genel müdürle görüştü.

Bakan Tüfenkci, Malatya programı esnasında Yeşilyurt ilçesinin kırsal mahallelerinden Aşağı Köy Mahallesi’ni de ziyaret etti. Burada vatandaşlar tarafından karşılanarak, mahallenin ortasındaki caminin bahçesinde ağırlanan Tüfenkci, beraberindeki heyet ile birlikte namaz kıldı.

Vatandaşlarla sohbet eden Tüfenkci’ye,  caminin tarihi eser olduğunu, ancak her hangi bir yerde buna ilişkin kaydının olmadığını, kitabesinde ve Müftülük kayıtlarında caminin Hicri 1123 yılında, yani 1711 tarihinde yapıldığını anlatarak, caminin restorasyonunun yapılmasını talep ettiler.

Aşağı Köy Camii’nin mülkiyetinin Hazineye, tahsisinin ise Yeşilyurt Belediyesi’ne devredildiği belirtilirken, dönem dönem tamir edilen caminin dış kısmının betonarme ile yapıldığı, ancak iç kısmındaki tarihi kolonlarının ayakta durduğu görüldü.

Caminin kitabesinde yapımının Hicri 1123 tarihi gözükürken, Müftülük tarafından camiye asılan 'Camii İbadete Açılış Beratı'nda yapanın ve mimarının Hacı Bekir olduğu, taş duvar ve ahşap yapı olduğu, kapasitesinin 240 kişilik olduğu, arsasının 220 metrekare büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.

Aşağı Köy Camii'ni yaptıran ve mimarı olduğu belirtilen Hacı Bekir adlı şahsın, aynı zamanda Çırmıhtı Mollakasım Mahallesindeki tarihi Kebir Camii'ni yapan kişide olduğu da ifade edildi. Her iki caminin mimari ve yapım özelliklerinin bir birine benzediği kaydedildi. Yaklaşık 300 yıllık Aşağı Köy Camii’nin dönem dönem tamir edilerek, eski mimari özelliğini kaybettirildiği, ancak iç kısmındaki ilk taş kolonlarının aynı şekilde ayakta durduğu görüldü.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, caminin restore edilmesi ile ilgili talep üzerine cep telefonu ile Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem’i arayıp, caminin yapımı ve yeniden eski özelliğine kavuşması için gerekli çalışmaların yapılması talimatını vererek, devreye girmesi gereken hususlar olduğunda da bilgilendirilmesini istedi.

Tüfenkci, beraberinde gezide bulunan Vali Ali Kaban ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a  yine caminin restorasyonu ile ilgilenmeleri ve çalışmaları başlatmaları talimatını da verdi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi-malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ramazan (4 yıl önce)
    Bu cami bizim köyün camisi caminin bitişiğinde de dedemin evi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Sayın bakanım Allah sizden razı olsun Malatya'nın tüm sorunları İLE ilgileniyorsunuz sahi Malatya'nın sizden başka kaç vekili var .
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (6 yıl önce)
    Sayın Bakanım görüyoruz ki bundan böyle Malatya nın eli, ayağı, gözü, kulağı, çalışan beyni olmuşsunuz Allah sizden razı olsun sizi listede 5. sıraya koyduranlar da sizin rüzgarınızdan geçinip gitsinler...!
    0
    0
    Yanıtla