SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Koyun Yetiştiricilerinin Tatlı Telaşı

0
Güncellendi - 2016-03-07 15:20:44
Koyun Yetiştiricilerinin Tatlı Telaşı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da ‘baharın müjdecisi’ olarak bilinen kuzu doğumlarının başlamasıyla koyun yetiştiricilerini tatlı bir telaş sardı.

Malatya’nın Yazıhan ilçesine bağlı Akyazı Mahallesi'nde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinde bugünlerde tatlı bir telaş var. Şubat ayının ortalarında başlayan ve devam eden kuzu doğumları, Mart ayının gelmesi ile birlikte artarken, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uğraşın verdiği yorgunluğu, üreticiler baharın müjdecisi olarak görülen kuzuları kucaklarına alarak unutuyor.

2016 yılının ilk kuzularının doğumunun yüzde 70’inin tamamlandığını belirten Malatya İli Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın, yeni kuzu doğumları ile birlikte yetiştiricilere iç parazitlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunduklarını söyledi. İlçelerdeki yetiştiriciler ile yapılan toplantılarda özellikle yeni doğan kuzu kayıplarının önüne geçilebilmesi adına hocalar tarafından bilgilendirmeler yapıldığını ifade etti.

MALATYA’DA ‘BAHARIN MÜJDECİSİ’ OLARAK BİLİNEN KUZU DOĞUMLARININ BAŞLAMASIYLA KOYUN YETİŞTİRİCİLERİNİ TATLI BİR TELAŞ SARDI. (ERDAL AKBUĞA/MALATYA-İHA)

Bu tür toplantılara yetiştiricilerin mutlaka katılmaları gerektiğini ifade eden Akın, “Yetiştiricilerimizin alması gereken önlemler hakkında verilen tavsiyelere mutlaka uymaları gerekir. Genel anlamda küçükbaş yetiştiricilerimizin ciddi bir problemleri ve sorunları gözükmüyor. Sıkıntılı olan mahallelerimiz var. Onunla ilgili de önümüzde ki günlerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Birliğimiz gereken teknik desteği üreticilerimize sağlıyor. Üreticilerimiz gece gündüz demeden bir çocuk gibi bakıyorlar. İnşallah bu yıl emeklerinin karşılığını verim olarak daha çok alırlar. Birlik olarak 7-24 üreticilerimizin hizmetindeyiz” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda küçükbaş hayvan yetiştiricisi de olan Akyazı Mahallesi Muhtarı Orhan Şatır ise yetiştiriciler olarak en büyük sorunlarından birisinin de mera olduğunu ifade ederek, “Her ne kadar KDV düştü denilse de yem fiyatları yüksek. Malatya Orman İşletme Müdürlüğü meramızın yüzde 90’nını orman alanı olarak ilan etti. Ancak 1983’ten beri buraya sürekli dikim yapılıyor fakat hiçbir fayda sağlanmıyor. Bundan dolayı üreticilerimiz erken yaylaya çıkmak zorunda kalıyor. Bu da erken hayvan ölümlerine neden oluyor. Yetkililere ricamız orman ve mera ile ilgili biraz alan açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız