SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kozluk HES'e Durdurma

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:00:08
Kozluk HES'e Durdurma
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesinde, bölgede doğasının güzelliği ile bilinen Kozluk Çayı Vadisi’ne özel bir firma tarafından yapılması planlanan ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca durdurulduğu bildirildi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın TBMM Başkanlığına Arapgir ilçesindeki Kozluk Çayı Vadisi’ne yapılması planlanan HES Projesi için sunmuş olduğu soru önergesine cevap verildi.

“HES BURAYA TAHRİBAT VERİR”

Kozluk Çayı üzerine kurulması planlanan, ilçe belediyesinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün karşı çıktığı HES'le ilgili olarak CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermişti.

Ağbaba soru önergesinde, “Malatya’nın dört bir yanma kurulan HES’ler doğa katliamını beraberinde getirmektedir. Arapgir Eskişehir Mahallesi Kozluk Çayı üzerinde kurulması düşünülen hidroelektrik santralinin Arapgir’in tarihi ve doğal yaşamına büyük zarar vereceği toplumun tüm kesimleri tarafından dile getirilmektedir. Kozluk Çayı Vadisi’nde kurulması düşünülen HES’in vadi içerinde oluşturacağı tahribat dünyaca ünlü Köhnü üzümünün yok olmasına, yöreye özgü sarıbalığın türünün tükenmesine, yaban keçisi ve çeşitli hayvan türlerinin büyük zarar görmesine sebep olacaktır” demişti. 

Ağbaba’nın önergesindeki bazı sorular şöyleydi:

“HES ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan Arapgir Belediye Başkanımızın 'Bölgenin 1. Derece Arkeolojik SÎT alanı olduğu, HES yapılacak alanın bu bölgenin hemen arkasında kalmasından dolayı yapılacak her türlü çalışmanın, patlatmanın buraya zarar vereceğini' ifade etmesine rağmen, HES’in SİT alanına kurulmasına izin verilecek midir? Uzmanlar tarafındanproje alanı içerisinde 95 kuş türü tespit edildiği, Keban Baraj Gölü dikkate alındığında 185 kuş türünün varlığının literatür çalışmalarıyla belirlendiği, bölgede 200’ün üzerinde endemik cinslerden oluşan bitki türleri ile bir o kadar da memeli ve sürüngen cinsten yaban hayvanının barındığını açıklanmıştır. Bilim adamlarının bu çarpıcı tespitinin ardından kurulacak HES’in doğaya vereceği onarılmaz zararlar Bakanlığınız tarafından düşünülmekte midir? Yapılacak HES’in ekolojik dengelerin yok olmasına sebep olacağını ısrarla dile getiren yöre halkının katılımı ve görüşü alınmamıştır. Çevresel etki değerlendirilmesinde gündeme gelen görüş ve öneriler dikkate alınarak Bakanlığınızca projenin tekrar değerlendirilmesi düşünülmekte midir?”

BAKANDAN “DURDURULDU” CEVABI…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, soru önergesine vermiş olduğu yanıtta, “Malatya İli, Arapgir İlçesi, Geyikpmar Tepe-Uzunsay Tepe Mevkii, Kozluk Çayı üzerinde, Osmaniye Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd.Şti. tarafından yapılması planlanan “Kozluk Regülatörü ve HES(7,10 MWm/6,816 MWe) Hazır Beton Santrali” projesi ile ilgili olarak 18/10/2013 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantısı yapılmış olup, ÇED Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin 6 ncı bendi gereğince, kurum görüşleri tamamlanıncaya kadar, “İnceleme Değerlendirme Süreci” Komisyon tarafından tutanağa bağlanarak durdurulmuştur” dedi.

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Arapgir ilçesi Kozluk Çayı üzerinde kurulması planlanan ve çayın geçtiği Kozluk Vadisi'ndeki doğal yaşamı da yok edeceği belirtilen HES projesinin iptal edilmesi için ilçede çeşitli gösteriler yapılmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • mesut (8 yıl önce)
    ben bir Arapkir koru köylü olarar istanbulda yaşıyorum köyümün közluk çaylarında gecticocuklugum her yaz giderim Kozluk cayına yani koru köyüne ve caya gidince ordaki doga ve güzeligi hic bir yerde bulamıyom bu yazda acil gitim hasamız vardı 3 saatkaldım 2 satini cayda geçirdim bir satinide köyde ve döndüm cay bitikten sonra oralarda bir şey kalmaz ve yaşam biter bu hes burayı bitirir ben cocukan 2 matre kar yağardı keban ve diğer barajlar yapıldıktan sonra kar yağmaz oldu ve kurak geciyo ö bölgenin dengesi bozuldu saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla