SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kozmik Odada Hangi Bilgiler Gizleniyor?

A- A+ PAYLAŞ

Genelkurmay’ın en gizli dosyalarının saklandığı Seferberlik Bölge Başkanlığı bu kez çok daha uzun ve kapsamlı arandıArama, “son 1 yıl içindeki dosyaların inceleneceği” yönündeki mahkeme kararı esas alınarak yapıldı.Aramalar, hükümete yönelik tüm faaliyetlerin araştırılacağı Ergenekon benzeri farklı bir soruşturmanın yürütüleceği konusunda ipuçları verdi

Özel Harp Dairesi’ne bağlı “Seferberlik Bölge Başkanlığı” nda savcıların yaptığı arama, Ankara Kirazlıdere Mevkii’ndeki bu birimin görev alanı ve yapılanmasına çevirdi.

Bu birim direk Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı çalışıyor ve personel ihtiyacını Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan sağlıyor. Bu birimin ana görevi, iç ve dış askeri istihbarat toplamak, raporlaştırmak ve harekat planları oluşturmak. “Kozmik odaya” girme yetkisi en fazla altı subayda bulunuyor. Bu subaylar da belirli zaman aralıkları ile değiştirilen şifreler ile girebiliyor.Bilgiler şifreli kripto cihaza Odada devletin güvenliğini ilgilendiren şu istihbaratlar bulunuyor:

* Olası bir savaş durumunda, devletin zirvesinde yer alan kişilerin; hangi askerler tarafından, hangi yöntemlerle nereye saklanacağına ilişkin plan.

* Bu devlet adamlarını saklanacağı yere götürecek ve refakat edecek askeri personelin isimleri

* Türkiye Cumhuriyeti’nin olası bir savaş durumunda kullanacağı ve ülkenin belirli yerlerinde bulunan gizli cephaneliklerin olduğu noktalar; Türkiye’nin belli illerinde olası bir savaş durumunda uçakların inebilmesi için genişletilen yolların yerleri.

* İran, Irak, Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkelerden Türkiye’nin askeri güvenliğine ilişkin elde edilen bilgi ve fotoğraflar.

* Irak’ın Kuzeyinde PKK yapılanmasına ilişkin ve bilgi ve belgeler.

Kripto cihazında saklanıyor

Bu bilgiler bilgisayarda değil, “kripto cihazında” saklanıyor. Şifreli olan bilgiler, belirli zaman aralıklarına göre değiştiriliyor. Odada, kripto cihazlarının yanı sıra yine evrak üzerinde, iç ve dış güvenlik tehditine karşı alınacak tedbirler şifreli olarak yer alıyor.

Yeni Ergenekon mu?

Çukurambar soruşturmasının aramalarla farklı bir boyut kazanması, kulislere, “İstanbul’daki Ergenekon soruşturmasına benzer bir soruşturmanın Ankara’da da yürütüleceği” iddialarına yol açtı. Soruşturmanın hükümetin düşürülmesine yönelik tüm faaliyetleri içerecek biçimde genişletilebileceği, ayrıca Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın bazı toplumsal olaylardaki rolüne odaklanabileceği belirtildi.

Mühürlü arşivlere koşullu açma

Seferberlik Bölge Başkanlığı, 3’er katlı ve yan yana bulunan üç ayrı binadan oluşuyor. Binaların üst katlarında personelin odaları, alt katlarında da arşiv yer alıyor. Arşivdeki bazı kısımlar “mühürlü” sayılıyor ve ancak belli koşullarla açılabiliyor. Gizlilik içeren bazı dosyalar için de bu tanım yapılıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda istihbarat raporlarından devletin güvenliğine yönelik olası tehditlere karşı nasıl hareket edileceğine, hangi sivillerin ne tür durumlarda görevlendirilebileceğinden, irtica - terör gibi durumlarda nasıl hareket edileceğine yönelik çok sayıda belge, bilgi ve doküman bulunuyor. Bu dokümanlar, olası bir düşman işgalinde nerelerde silah bulunabileceğinden, hangi askeri personelin neden takibe alındığına kadar birçok bilgiyi içeriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız