SON DAKİKA
SON DEPREMLER

KPSS İçin Vahim İddia

A- A+ PAYLAŞ

2010 KPSS’den Eğitim Bilimleri bölümünde 120 tam net yapan adayların çoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Bu sonuç skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre ihtiyaç fazlası öğretmenlerin sınav sonuçları ÖSYM’de değerlendirilirken netleri yükseltildi.

2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) üzerindeki şaibeler bitmek bilmiyor. Sınavda Eğitim Bilimleri bölümünden 120 tam net yapan 350 kişinin birçoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Ortaya çıkan sonuç, skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre bazı özel dershane ve okullarda çalışan ihtiyaç fazlası öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na geçmeleri için, sınavın değerlendirme sahfasında optik okuyucular ile oynanarak bu kişilerin netleri yükseltildi.

VATAN, şu ana kadar 120 net yapan üçü çift olan 7 kişiye ulaştı. Bu kişiler; Kayseri Özel Yelkenoğlu Lisesi Müdür Yardımcısı Bahadır Yolaçan ve tarih öğretmeni eşi Reyhan Yolaçan, Sakarya Anafen Dershanesi’nden Matematik Öğretmeni Levent Çelebi ve felsefe öğretmeni eşi Seher Çelebi, Diyarbakır’dan Matematik öğretmeni İdris Çiftçi ve eşi Nil İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Ayşegül Çiftçi ve Kahramanmaraş Birey Dershanesi’nden İngilizce öğretmeni İlhan Güler. Hepsi de özel dershanelerde veya okullarda öğretmen olarak çalışıyor. Kendilerini ilk aradığımızda sorularımızı yanıtlamaktan çekindiler. Ancak ısrarımız üzerine sorularımıza yanıtladılar.

VATAN, sınavda 120 net yapan çiftlerden Çelebi’lere ulaştı. Sakarya’da Anafen dershanesinde matematik öğretmeni olan Levent Çelebi ve yine aynı dershane de felsefe grubu öğretmeni olan eşi Seher Çelebi de sınavın Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yaparak tam puan aldılar. Oysa Levent Çelebi 2009 yılında girdiği KPSS’de aynı bölümden 35 yalnış yaparak sınavda toplam 80 puan almıştı. Eşi Seher Çelebi ise geçen yıl Eğitim Bilimlerini boş bırakarak sınavda toplam 70 puan almıştı. Bu yıl ise Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yapan Levent Çelebi 99.4 ve eşi Seher Çelebi ise 97.5 puan aldı.

1500 lira harcadım

Sınavda kopya çekmediğini söyleyen Levent Çelebi, kopya çektikleri idialarını yalanlayarak şunları söyledi, “Söylentiler asılsız. Ben ve eşim 5 ayrı kaynaktan KPSS’ye hazırlandık. İzin günüm de bile ders çalıştık. 1500 TL para harcadım çalışma kitaplarına. Şimdi de çıkmış kopya çektiğimizi iddia ediyorlar. İddialar tamamen asılsız. Hakkımızda çıkan söylentilerle ilgili, bu söylentileri yayan internet sitelerine dava açacağım.” Öte yandan Eğitim Bilimleri testinde 120 net yapan diğer adaylar da dikkat çekti. Diyarbakır’dan matematik öğretmeni İdris Çiftçi eşi İngilizce öğretmeni Ayşegül Çiftçi ile beraber bu kişiler arasında yer aldı. Ayşegül Çiftçi Diyarbakır’da 3 yıl önce küçük kız öğrencilerin türbanla okula gitmesiyle tartışma yaratan Nil İlköğretim Okulu’nda çalışıyor.

Savcılık soruşturuyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS’de “kopya çekildiği ve soruların çalındığı” iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili olarak soruşturma başlatırken Türk-Eğitim Sen de, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “KPSS’nin iptali konuşulurken 30 bin öğretmenin atamasını nasıl yaparsınız? Sınavda evli 10 çiftin 120 net yaptığı ortaya çıktı. Uzmanların bile doğruluğu konusunda hemfikir olmadığı soruların bulunduğu bir sınavda 120’de 120 yapmak tesadüfle açıklanamaz” dedi.

“Dava açacağız”

KPSS’de tam puan alan iki memur adayıyla da görüştük işte açıklamaları:

İdris Çiftçi, “Şu an çalışmıyorum. Öğretmenliğe başlayalı 4 yıl oldu. Matematik öğretmeniyim. Eşim Ayşegül Çiftçi ise ingilizce öğretmeni ve 3 yıldır öğretmenlik yapıyor. Eşim Özel Nil İlköğretim Okulu’nda görev yapıyor. KPSS sınavına girdiğimiz doğru. Sıradan bir puan aldık neden böyle bir sıkıntı oluştuğunu analayamadık. Sınavda kopya çekildiği doğru olabilir fakat bütün eşler kopya çekti diye bir genelleme yapılması çok yalnış. İnternet sitelerinde adımızın dolaşması hiç hoş değil. Mahkemeye başvurmayı düşünüyorum.”

İlhan Güler / Birey Dershanesi

“KPSS de yüksek puan elde ettim. Bu doğrudur. Fakat kopya gibi asılsız iddalar beni çok üzüyor. Böyle birşeyin olması imkansız. Şu anda Kahramanmaraş’ta bir dersanede ingilizce öğretmenliği yapmaktayım.“

Çelebi çiftinin 2009 sınavı başarısız

Seher (üstte) ve Levent Çelebi çifti 2009 yılında da KPSS sınavına girdiklerini söylüyor. Ancak o sınavda tam puan almak mümkün olmamış. Levent Çelebi’nin tam 35 yanlışı çıkmış.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız