SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Krallığınızı İlan Edin!."

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:10:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, Ahmet Çakır'a borçlanma yetkisi vermeye devam ediyor.  Bundan bir yıl önce 2 Ocak 2013 tarihinde yapılan Belediye Meclis Toplantısı’nda gerek Trambüs projesi gerekse belediyenin hazırladığı Stratejik Plan’da ön görülen proje ve yatırımların hayata geçirilmesi için kredi kullanma ve borçlanma için  Ahmet Çakır’a adeta ‘Padişah yetkisi’ veren Belediye Meclisi, 2014 yılı Ocak ayının ilk toplantısında da Çakır'a yine sınırsız borçlanma yetkisi verdi.

 Borçlanma yetkisi verilmesini CHP sert sözlerle eleştirdi. CHP'li Üye Doğan Ağdaş, "Madem bir kişiye bu kadar yetki veriyorsunuz, o halde meclisi fesh edip krallığınızı ilan edin" sözleriyle tepki gösterdi.

Belediye Meclisi, 2014 yılının ilk toplantısını  Meclis I. Başkan Vekili Mehmet Şehitoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem dışı verilen tekliflerin okunup oylanmasından sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 

Değiştirilemez komisyon üyesi yine!.

Meclisin  gündeminin ilk sırasında Denetim Komisyonu Üyeliklerinin seçimi vardı.Gerek Cemal Akın döneminde gerekse Ahmet Çakır döneminde Meclis İmar ve Denetim Komisyonlarının değişmez üyesi haline gelen Metin Mandal, bir kez daha Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar Belediye Meclisi Denetim Komisyonu'na seçildi. Komisyonun diğer üyeleri ise Suna Şekeroğlu, Yasemin Sultan Kurt, Sıddık Özdemir ve Ekrem Dağ'dan oluştu. 

Belediye Mali Yılı ücret tarifesi değişti

Belediye Meclisi, 2014 Mali yılı ücret tarifesindeki değişikliği de görüşerek kabul etti. 

ATM ve otomatik satış cihazlarının yerleri kira bedeli yıllık işgaliyeye ilaveten 20 bin TL olurken, işgal harici parkmetre tarifesinde araç parklarına uygulanan 0-5 dakikaya kadar ücretsiz olması ve yerel seçimlere kadar Belediye Meclis toplantılarının her ayın ilk haftası Çarşamba günleri saat 14.00'de yapılması kararlaştırıldı. Toplantıda görüşülen, toptancı halinde faaliyet gösteren firmalardan alınacak teminat bedellerine ilişkin teklif ise Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilirken, imar uygulamalarına ilişkin yönetmelik taslağının görüşmeleri ise İmar Komisyonu'nun talebi doğrultusunda ertelendi. 

Çakır'ın borçlanma yetkisi güncellendi!

Ocak ayının ilk toplantısında geçen yılda olduğu gibi Ahmet Çakır'a, Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar geniş kapsamlı borçlanma yetkisi verildi. 

Mali Hizmetler Müdürlüğü'nden gelen "Şehrimizin kalkınması için stratejik plan çerçevesinde yapılması uygun görülen her türlü iş ile beraber toplu konut idaresi başkanlığından, diğer kamu kurum ve kuruşlarından ve İller Bankası ile ülkemizde faaliyet gösteren diğer bankalardan, yurt içi ve yurt dışındaki finans kuruluşları ile yabancı bankalardan kredi şeklinde borç para alma ve işlemleri takip etme, sözleşme ve kredi şartlarını kabul ve imza etme alınacak borç ve kredi miktarını tayin etme, otobüs ve iş makineleri satın almak için İller Bankası ile anlaşma yapma, sözleşmeleri imzalama, kefalet ve teminat mektubu alma, leasing usulü ile yurt içinde ve yurt dışındaki firmalardan otobüs ve iş makineleri satın alma, belediye adına yapılacak sözleşmeyi imzalamaya ve bu borçlanmalardan dolayı Belediyemize ait gayrimenkulleri ipotek etmeye yetkili kılmak üzere Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a yetki verilmesi" teklifi AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

"Meclisi fesh edip krallığınızı ilan edin"

Çakır'a borçlanma yetkikisi verilmesine CHP'den tepki geldi. CHP'li Üye Doğan Ağdaş, halk tarafından seçilmiş meclis varken tekbir kişiye bu denli sınırsız yetki verilmesinin 'Meclisin feshi' anlamına geleceğini söyleyerek "Bir tek kişiye bu kadar yetki verilmez. Siz eğer bir tek kişiye bu kadar yetki verirseniz, o kral olur. Bu durumda meclisi fesh edin, krallığınızı ilan edin. Bir tek kişiye bu kadar yetki vereceğinize, seçilmiş meclis üyeleri var. Onlardan 3 kişilik bir komisyon kurulsun. Ahmet Çakır ile birlikte bu komisyon üyeleri, borç mu alıncak, borç mu verilecek, senet sepet mi imzalancak, birlikte karar versin. Seçilmiş bir sürü arkadaşlar var burada" sözleriyle tepki gösterdi. Ağdaş'ı yanıtlayan Başkan Vekili Şehitoğlu ise 'Zaten halk seçerek bu yetkiyi vermiş" diye yanıtlarken Ağdaş da "Halk bu meclis üyelerini de seçti, onlara da yetki verdi" diye cevapladı. Tartışmaların ardından borçlanma yetkisi AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

'Devlet rant peşinde koşuyor' suçlaması

Meclisin toplantısında Kanalboyu'nda faaliyet gösteren mevcut nikah salonunun yerinin Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne verilmesi kararlaştırıldı.  Ancak bu karara Meclisin Bağımsız Üyesi Mehmet Moran sert tepki gösterdi. 'Devleti rant peşinde koşmakla' suçlayan Moran "Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Malatya'da rantı yüksek bir bölgede bulunan Nikah Salonu'nun yerini bila bedel almak istiyor. Elbette ki kültürel ve sanatsal faaliyetler denilince akan sular durur ancak illaki yer lazımsa başka alternatifler bulunur. Ama Malatya'nın en güzel yerinde, Malatya'nın ciğeri sayılabilecek bir bölgedeki arazinin bedelsiz devri, Malatya halkının haklarının gaspı anlamına gelir. Devletin bir kurumunun Malatya'nın en güzel yerindeki bir arsaya talip olarak rant peşinde koşmasını doğru bulmuyorum" dedi. 

Moran'a tepki gösteren CHP'li Doğan Ağdaş ise 'Kültür ve eğitim konularına da karşı çıkıyorsan bugüne kadar boşuna öğretmenlik yapmıssın" dedi.

Belediye ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında takas

Moran'ın bu konuşması üzerine söz alan Belediye Meclis Üyesi Vahap Ergün ise karşılığında da şu an kütüphane olarak hizmet veren binanın yerinin Malatya Belediyesi'ne devredileceğini söyledi. Ergün, Kütüphane binasının yerinin Kernek Düzenlemesi'ne dahil edileceğini ifade etti.

Ergün'ün bu açıklaması üzerine söz alan Mehmet Moran ise "Neden en başından beri meclis üyelerine doğru bilgi vermiyorsunuz? Neden başta bu noktayı açıklamadan eksik bilgi veriyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

İŞGEM'e 75 bin TL

Malatya Belediyesi’nin de % 25 hissedar olduğu, Malatya İŞGEM Ltd. Şti’nin çevre düzenlemelerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyduğu sermaye artırımı konusunun da görüşüldüğü toplantıda, 300 bin TL’lik artırımda Malatya Belediyesi’nin hissesi olan yüzde 25’lik bölüm olan 75 bin TL’nin ödenmesi onaylandı. 

'Ne üretmişler de para istiyorlar?'

Gündem maddesi üzerinde söz alan CHP'li üye Doğan Ağdaş, "Tamam biz parayı verelim vermesine de bugüne kadar ne üretmişler, hangi teknolojiyi üretmişler, onlardan birisi gelip bize anlatsın. Şunu şunu yaptık, bu kadar para harcadık, ama şunu da yapmak istiyoruz, bize bu kadar para lazım desinler. Bizde neye para verdiğimizi, Malatya için ne üretildiğini, hangi teknolojiyi ürettiklerini bilelim. Parayı veriyoruz ama ne yaptıklarını soracağımız adam yok" dedi. Şehitoğlu ise 'Sekreteryasını üniversite yapıyor. Sermaye arttırımından doğan bir para bizim lehimize düşüyor ve bunu ödemek zorundayız" diye Ağdaş'ı yanıtladı.

İmarda kelime oyunları

Mevcut imar planında ayrık nizam 4 kat ve konut alanı olan Uçbağlar Mahallesi 3480 ada 19 parselle ilgili 4 kattan 30.50 metreye(10 kat) çıkarılması meclis üyelerinin kafasını karıştırdı. AKP’li bir meclis üyesi toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede “4 kattan 30.50 metreye çıkarılması ne demek. Kaç kat oluyorsa niye açık açık belirtmiyorlar. ” ifadeleriyle eleştirdi. 

Değişik imar konuları 

Mevcut imar planında konut +ticaret alanı olan bir parselin konut alanından çıkarılarak tamamen ticari alana dönüştürme talebi reddedilirken, imar planında 4 kat olan bir parselin 6 kata çıkarılması, değişik semtlerde trafo alanlarının tahsisi, bir parselde tehvid yapılması önergeleri kabul edilirken, mevcut planda ayrık nizam 4 kat olan bir parselin 30.50’ye çıkarılması önergesi ertelendi. 

Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısını 5 Şubat Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırarak toplantıyı sona erdirdi.

HABER-FOTO: malatyahaber.com- Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız