SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kredi Kartı Mağdurlarına Nefes Aldıracak

A- A+ PAYLAŞ

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, takibe alınan 1 milyon 564 bin kredi kartı mağdurunun, borçlarını yeniden yapılandırılmasını öngören, “Kredi Kartları Kanunu’na geçici bir madde eklenmesine ilişkin" yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Korkmaz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla, “kredi kartı mağdurlarınınö borçlarını yeniden yapılandırılmasını ilişkin yasa teklifi hakkında bilgi verdi.

Korkmaz, böyle bir düzenlemenin yaşanan ekonomik krizde zorunlu hale geldiğini ifade ederek, sosyal patlama riskini önlemek için acilen bu kanun teklifinin yasalaşması gerektiğine dikkat çekti. Korkmaz, teklifi hazırlama gerekçesini şöyle açıkladı:

“Üretimdeki düşme, servet erimesi, işsizlik toplumun kullanılabilir gelirini düşürdü. İşsizlik, esnaf ve sanatkarın siftahsız dükkan kapaması, KOBİ’lerin zora girmesi, iflasların artması sosyal patlama riskini artırdı. Bankalar kullandıkları likit para için, Merkez Bankasına gecelik faiz olarak yüzde 15.5, mevduata ortalama yüzde 14 faiz ödüyorlar. Buna karşılık kredi kartından akdi faiz olarak yüzde 52.68, gecikme faizi olarak yüzde 61.88 oranında faiz alıyorlar. Bu faizleri Merkez Bankası tayin ediyor. Bankaların karlılık oranı yüzde 400’e kadar çıkıyor. Bu durum piyasa düzenine aykırıdır.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Korkmaz’ın, 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu’na geçici bir madde eklenmesine ilişkin kanun teklifi, kredi kartı mağdurlarının borçlarının 24 taksitle ödenmesini öngörüyor.

Teklifle, takibe alınan 1 milyon 564 bin kredi kartı mağdurunun, borçlarının yeniden yapılandırılması amaçlanıyor.

Düzenlemeyle, ihtar çekilmiş olanlar, icra takibi başlamış olanlar, icra takibi başlamış olan ve temerrüde düşmüş olan kredi kartı mağdurlarnın borçlarının 24 ay taksitle ödenmesi öngörülüyor. Kredi kartı borçuluları, 60 gün içinde bankaya veya avukatta ise avukata baş vurup yasal haktan yararlanmak istediğini bildirebilecek. Bu çerçevede borç yapılandırılması yapılarak, borcun 24 aya bağlanması, ilk taksitin peşin ödenmesi, faiz oranı, Merkez Bankası gecelik borç verme faizi artı 2 puan olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

Düzenlemeyle, İcra takibi varsa harçlar borç tutarına eklenecek, avukat ücretini ise banka ödeyecek. İcra takibi duracak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız