SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kredi Kartı Sahiplerine Müjde...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:40:28
Kredi Kartı Sahiplerine Müjde...
A- A+ PAYLAŞ
 
Bakan Yazıcı kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya ücreti adı altında tüketicilerden alınan bedellerin kaldırılması için bankalarla pazarlık yaptıklarını söyledi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Tüketici Kanun taslağını dün akşam iftarda açıkladı.
 
Bakanlığın hazırladığı yeni tasarı taslağı tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya ücreti adı altında alınan bedellerin kaldırılmasını da öngörüyor.
 
Dün İstanbul'da gazetecilerle iftarda biraraya gelen Bakan Yazıcı, bu ücretlerin bazılarının ayıklanacağını, bankalarla uzlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
 
OTOMOBİLLER TÜRKÇE KONUŞACAK
 
Habertürk'ün haberine göre, Bakan Yazıcı'nın detaylarını anlattığı taslakta "tanıtım ve kullanıma ilişkin hususların malın üzerinde de yer alması halinde yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunluluktur" ifadesi dikkat çekti. Bu maddeye göre seyahat sırasında yol bilgilerini toplayan otomobiller sürücüleri ve servisler ile İngilizce değil Türkçe konuşacak.
 
Taslakta yer alan diğer dikkat çekici düzenlemeler şöyle:
 
Hatalı bir ürünün, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya kullanımdaki bir başka malın zarar görmesine sebep olması halinde, bu ürünün imalatçısı doğan zarardan kusuru aranmaksızın sorumlu tutulacak.
 
Ayıplı mal ya da hizmette tüketiciye sağlanan haklar, vatandaş lehine genişletilecek. Mevcut kanunda yer alan 30 gün içinde ayıbın işletmeye bildirilmesi yükümlülüğü kaldırılıyor. Malın teslimi ya da hizmetin ifa edilmesinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıpların teslim anında var olduğu kabul edilecek. Bir ürünün ayıplı çıkması durumunda tüketici, ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birini seçecek. Müteşebbis de tüketicinin seçmiş olduğu bu hakkı 30 gün içerisinde yerine getirmekle yükümlü olacak.
 
KONUT KAMPANYALARI DENETLENECEK
 
Maket üzerinden satışı yapılan ve binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan konut kampanyaları sıkı şekilde denetlenecek. Tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak, dolayısıyla konutun inşasına başlamamış firmalar tüketiciden ödeme alamayacak. Konut veya tatil amaçlı taşınmaz satışları resmi şekilde olmadıkça geçerli olmayacak. Taşınmazlara ilişkin teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkarılacak.
 
Ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük sebepsiz cayma hakkı getirilecek. Konut veya tatil amaçlı taşınmazların tüketiciye teslim tarihine kadar tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı sağlanacak. Kampanyalı Satış İzin Belgesi kaldırılarak, konut satışlarının devlet garantisinde olduğu yönündeki yanlış izlenimlerin önüne geçilecek.
 
HER TÜRLÜ ABONELİK KANUN KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK
 
Elektrik, su, doğalgaz, internet , telefon gibi aboneliklerde tüketicileri koruyucu düzenlemeler yapılacak. Abonelik sözleşmelerinin kapsamı genişletilerek her türlü abonelik, kanun kapsamına dahil edilecek. Müteşebbis, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, yönetmelikte belirlenecek süreler içinde yerine getirmek zorunda olacak. Aksi halde tüketici bundan sorumlu olmayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız