SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kristal Kayısı Fransız Filmine

A- A+ PAYLAŞ

1. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü Fransız yapımı "Görünmez Kadın" adlı film aldı.

1. Malatya Uluslararası Film Festivali ödül töreni İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Festivalin kapanış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda kamu ve özel sektör yöneticisiyle davetli katıldı.

Bakan Günay, festivale gelişi sırasında yaptığı açıklamada, "Başarılı bir başlangıç yapıldı. Umuyorum ki gelecek yılarda gelenekselleşir, uluslararası niteliği artar, Malatya'ya Türkiye'ye çok daha katkılar yararlar getirir. Malatya tam Türkiye'nin kalbi olan yerlerden birisi.Doğu ile batı arasında bir geçiş noktası. Bu etkinliklerin Batı'dan, Ege'den İç Anadolu'dan Doğu'ya doğru kayması da Türkiye'nin sosyal yaşamının geliştiğini gösteriyor. Daha bundan 1.5 ay önce Türkiye tarihinde Van'da bir Turizm Fuarı yaptık. Van'da bir Turizm Fuarı, Malatya'da bir uluslararası film festivali, bütün bunlar Türkiye'de sosyal yapının ekonominin bütünüyle yaşamın iyileştiğini ve güzelleştiğini gösteriyor" dedi.

"Sanayi kentinde, bir tarih ve kültür kenti olan Malatya’da uluslararası bir sinema filminin başlangıç yapması sanıyorum, önemli bir ihtiyaca cevap veriyor" diyen Günay, şunları söyledi:

"Güzel bir iş başlatıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Malatya halkının bütünüyle büyük bir emeğinin olduğunu biliyorum. Türkiye ekonomik olarak iyi gelişmeler yaşıyor. Hayatın acımasızlığını, hayatın gaddarlığını, hayatın katı yüzünü kültür ve sanat yaşanabilir kılıyor, katlanabilir kılıyor. O yüzden kültür ve sanatın yaşamımıza daha fazla katılmasına ihtiyacımız var. Asıl gelişme ekonomik rakamların katkısı ile birilikte kültürün ve sanatın yaşamımızda ne kadar yer aldığı ile başarılabilinir.

Türkiye'nin iyi bir gelişme içinde olduğunu da sizinle paylaşmak istiyorum. 2002 Türkiye'si sadece 9 filim üretmiş. 2009 yılında 70 filim üretti. 2002 yılında Türk filmleri 2 milyonun altında seyirci bulmuş dibe vurmuş, 2008 yılında Türk filmleri 70 milyon seyirciye ulaşmış. Bu Türkiye sinemasının dünya ile yarışmakta olduğunun güzel bir göstergesidir."

"2005 yılında çıkan bir yasa çerçevesizinde sinemaya sınırlı ve güzel bir katkı sağlıyoruz" diyen Bakan Günay, "Her yıl 10 milyon TL tutarında sineme filmlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. 2004 yılından itibaren Türk filmlerinin uluslararasında tanıtımı için 1 milyon TL ayırmışken, 2008 yılında 14 milyon TL katkı sağlamışız. Trük filmleri 2008 ve 2009 yıllarında Türk filmleri 100'den fazla ödül getirdi. Çok önemli ödülleri Türkiye'ye getiriyoruz. Hedefimiz kültür salonu olmayan, sinema salonu olmayan bir yerleşim yeri kalmasın. Daha fazla kadın, daha fazla çocuğun bu etkinliklerde bulunması gerekiyor. Çünkü hayatı kadınlar şekillendiriyor" diye konuştu.

Vali Saran da, "Düzenlenen festival, Malatya'nın imajına hem ülke içinde ve dünyada çok büyük bir katkı sağladı. Festivale Türkiye ve uluslararası medyada önemli bir ilgi verildi. Arama motoru Google'de Malatya Uluslararası Film Festivali'ndeki kayıt festivalin 7. gününde 1 milyon 350 bine çıktığını gösteriyor. Festivalimizin gerçekleşmesinde katkısı bulunan kuruluşları tek tek kutluyorum" dedi.

Festival Yönetmeni Ali Çalışır ise, "Malatyalılar, festival konusunda kararını verdiler. Umarım bundan sonra dönüş yok" diyerek destek veren herkese teşekkür etti.

"Kristal Kayısı" ödüllerinin verildiği sırada Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos'un Türkçe konuşmasını Bakan Günay ilgiyle izledi. Festivalde Uzun Metraj Film Yarışması Ana Jürisi olan Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos, "Yoğun geçti. Yeni yetenekler gördük. Sinemanın her yere gitmesi gerekiyor. Bugünkü kültür sinemadır. Ben Yunan adasından geliyorum. Yunanistan biraz son dönemde değişti. Malatya'da bir mağazadan çıkarken elime kolonya döktüler. Çok duygulandım. Yunanistan'da da yapıyorlardı, ama artık yapmıyorlar" dedi.

Oyuncu İzzet Güney ise ilk olmasına rağmen Malatya Uluslararası Film Festivali'nin güzel bir başlangıç yaptığını ve ikinci festival için mevcut hata ve eksikliklerin gözden geçirileceğini söyledi. Güney, Malatya'nın ilk olmasına rağmen önemli bir noktaya geldiğini ifade etti.

Malatya Uluslararası Film Festivali çerçevesinde yapılan 'Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nın sonuçları ise şöyle:
"En İyi Film: Uşak Hesabı / Yusuf Emirdar
Jüri Özel Ödülü: Şampiyon Beşiktaş / Şirin Soysal
SİYAD Ödülü (En İyi Film): Küçük Bir Hakikat / Emre Akay
İnönü Üniversitesinin Öğrencilerinin Seçimi: Uşak Hesabı / Yusuf Emirdar."

Uluslararası yarışma bölümünde ise mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon film yarıştı. Yarışma sonuçları şu şekilde:
"Kemal Sunal Halk Ödülü: Çakallarla Dans /Murat Şeker
SİYAD Ödülü: Simon Konianski / Micha Wald / Belçika
Jüri Özel Ödülü: Bekleme Müziği / Musica En Espera / Hernan Goldfrid / Arjantin
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Baba / Farsan / Jan Fares / İsveç
En İyi Senaryo Ödülü: Optik Yanılmalar Christian Jimenez / Şili
En İyi Yönetmen: ’Plato'nun Akademisi’ Fillipos Tsitos / Yunanistan
En İyi Kadın Oyuncu: Görünmez Kadın / Le Femme Invisible / Julie Depardieu / Fransa
En İyi Film: Görünmez Kadın / Le Femme Invisible / Agathe Teyssier/ Fransa."

1. Malatya Film Festivali'nde "Onur Ödülü" Ayşen Gruda ve Erol Günaydın'a, 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' ise sinemanın alaycı ve büyüleyici yönetmeni, 2004 yıl şairi olarak bilinen Gürcü yönetmen Otar Iosseliani'ye verilmişti.

Ödül törenini oyuncu Aslı Şahin ile Kaan Girgin sundular.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız