SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kritik YAŞ İçin Geri Sayım

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:56:49
Kritik YAŞ İçin Geri Sayım
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 3-5 Ağustos tarihlerinde toplanacak. YAŞ'ın gündeminde komuta kademesindeki terfi ve atamalar yer alıyor. 

YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda yapılacak. Toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi katılacak. Şura üyeleri Anıtkabir'i de ziyaret edecek. YAŞ toplantısı, gazetecilerin alacağı kısa görüntünün ardından basına kapalı gerçekleştirilecek.

KARARLAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULACAK

YAŞ Ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleriyle disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek. Toplantıda yürütülen terör operasyonları ve artan terör faaliyetlerinin de ele alınacağı belirtiliyor.

YAŞ toplantısı, 5 Ağustos'ta sona erecek. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. İlgili mevzuata göre, general ve amiral rütbelerinde 4 yıl bekleme süresi bulunuyor. Kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramiraller ise iki sene boyunca bu görevde kalabiliyor. Bekleme süreleri sonunda terfi ettirilmeyen general ve amiraller, emekliye sevk ediliyor.

Yüksek Askeri Şura, yılda iki defa toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanan şurada kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Üyelerin terfi işlemleriyle ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değer sayılıyor.

KOMUTA KADEMESİ YENİDEN ŞEKİLLENECEK

TSK komuta kademesini yeniden şekillendirecek YAŞ toplantısına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel son kez katılacak. 4 yıllık görev süresinin sonuna gelen Orgeneral Özel, toplantının ardından emekliye ayrılacak. TSK'daki teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Orgeneral Necdet Özel'in yerine yeni Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Akar'ın 2019 yılına kadar bu görevde kalması bekleniyor.

Orgeneral Özel ile beraber Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın da görev süresi dolduğu için emekli olacağı YAŞ'ta, bir sürpriz olmazsa iki isim orgeneralliğe terfi edecek.

Orgeneral Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in geçmesi bekleniyor. Görev süresi sona erecek olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yerine ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor.

2013 yılında oramiralliğe yükselen 62 yaşındaki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun aynı göreve devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün ise 2 yıl daha görevini sürdürmesi bekleniyor. Orgeneral Öztürk'ün emekliye sevk edilmesi durumunda ise Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak.

58 yaşındaki EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, TSK komuta kademesinin en genç üyesi. Orgeneral Başoğlu'nun teamüllere göre 2021 yılında Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız