SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kriz Döneminde Kayısının Desteklenmesi Gerekiyor"

0
Güncellendi - 2020-03-29 18:44:17
A- A+ PAYLAŞ

Koronavirüse karşı açıklanan ekonomik tedbir paketinde vergi beyannameleri ile verilme sürelerinin yılsonuna kadar ötelendiğini ancak ertelenen sektörler içinde gıda sektörünün olmadığını belirten Yeminli Mali Müşavir, Ekonomist ve Malatyahaber.com yazarı Mustafa Bahadır Altaş, , dolayısıyla kayısının da kriz paketinde yer almadığını söyledi.

Hafta içinde ERTV’de canlı yayınlanan Hülya Kaya ile ‘Güne Bakış’ programına katılan, Bahadır Altaş, koronovirüs salgını sonrası açıklanan ekonomik kriz paketini değerlendirdi.

Tedbirlerin ekonomik ve sosyal yaşama etkilerinin değerlendirildiği programda konuşan Ekonomist-Yazar Bahadır Altaş, kayısı sektörünün pakette yer almamasının Malatya adına büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Koronvirüs krizi sürecinde kayısı sektörünün  desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Altaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ertelenen sektörlerle ilgili çok farklı bir sektörel gösterge skalası belirlemişler size şöyle izah edeyim. Okulları kapattık fakat özel eğitim kurumlar bu sektörün içinde yok. Yine insanlara evde kalın diyorsunuz peki evde kalan insan ne yapacak gıda tüketecek gıda üreticileri de bu sektörün içinde yok. Dün yayınlanan tebliğe göre bizim Nace kodu olarak tanımladığımız faaliyet kodu esas alınacak diyor. Bu kodlar çok geniş net bir açıklama çok ana faaliyet kodu mu yoksa ara faaliyet kodu mu esas alınacak bu net değil bununda açıklığı kavuşması gerekiyor.

Malatya da faaliyette bulunan  kayısı işletmelerinin hazine ve maliye bakanlığınca yayınlanan tebliğde belirlenen sektörler içinde yer almaması  Malatya adına önemli bir eksiklik . Çünkü kayısı Malatya için yaklaşık 350 milyon TL tutarındaki ihracat tutarı ile Malatya ekonomisine ve istihdamına önemli katkı sunmaktadır. Korona virüsü kriz ortamında kayısı işletmelerinde etkilenmemesi mümkün değildir. İhracat düşüşleri olabilir siparişlerin ötelendiğini görüyoruz. Bu süreç böyle devam ederse kayısı sektöründe üretim sorunu yaşanacağı kaçınılmaz olacaktır. Kayısı sektörünün de ertelen sektörler içinde değerlendirilmesi için Bunla ilgili Malatya Ticaret Borsası ve Malatya TSO girişimlerinin olması gerekir.”

2020 yılı için İhracatta vergi teşvikinin muhakkak verilmesi gerektiğini belirten Altaş Korona virüsü tedbirleri içinde tarım ve çiftçiler için ne tür destek ve önlerler alındı?" sorusu üzerine, Açıklanan paket içinde tarım ve çiftçiler için önemli bir destek ve tedbirlere ilişkin düzenlemenin yer almadığı bununda bir eksik olduğunu belirti.  Altaş; " Tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi plan ve öngörülerin ortaya konulması gerekir. Bir ay sonra yeni mahsul dönemi başlamadan önce TMO tarafından alım fiyatının ve destek tutarlarının bir an önce açıklanması ve avans ödemlerine başlanılması gerektiğini" söyledi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Güven Yalçın (4 yıl önce)
    Bahadır Bey önemli bir hususu dile getirmiş. Bulaşıcı hastalıkla mücadele ettiğimiz şu kritik günlerde ziraat ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız mutlaka kapsam içine alınmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Bahadır Altaş önemli bir konuyu gündeme getirmiş Biraz önce kayısı iştigal konusundaki şirketimizi sistemden sorgulama yaptık. Bize mucbir sebepten yararlanmazsınız mesaji çıktı.
    0
    0
    Yanıtla