SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kriz Nasıl Yönetilir Dünyaya Gösterdik"

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından dünyaya krizin nasıl yönetileceğini gösterdiklerini ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın yanı sıra Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Kale Belediye Başkanı Murat Koca, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı daire başkanları ve kurum müdürleriyle video konferans sistemiyle toplantı yaptı.

Toplantıda, 24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen Malatya'da Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yapılan çalışmalar ile bundan sonraki süreçte yapılacak olan proje ve çalışmalar ele alındı.

Gerçekleştirilen toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan  Çalık, koronavirüs öncesi yaşanılan deprem sürecini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile konuştuklarını ifade etti.

Deprem sonrası gerek bakan gerekse de ilgili kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini belirten Çalık, “Vatandaşlarımızın hem hak sahiplikleri konusunda hem yapılacak olan evlerin yerleri, büyüklükleri ve ne zaman yapılacaklarına dair taleplerle birlikte belediye başkanlarımızın taleplerini bakanımıza iletiyoruz. Sayın bakanımız ile bir video konferans gerçekleştirdik. Valimiz, milletvekili arkadaşlarımız, belediye başkanlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz deprem konulu bu konferansta özellikle Malatya merkez Yeşilyurt ilçesinde yer alan 4K sitesi ve Ada apartmanları site sakinlerinin çok yoğun talepleri vardı. Bu vesileyle bakanımıza buradaki vatandaşlarımızın durumlarını ilettik. Belediye başkanımızın talebi Yakınca’nın rezerv alanı ilan edilip, kentsel dönüşüm yapılarak oraya taşınması talebini iletti. Sayın bakanımızda bu konuda talimatını verdi. Yakınca’da bu vatandaşlarımız için evler yapılacak” dedi.

Milletvekili Çalık, depremden etkilenen ilçelerle ilgili bütün konuların masaya yatırılarak, detaylı bir şekilde görüşüldüğünü söyledi. Çalık, “Battalgazi Belediyemiz, Battalgazi Meydancık’ta yapılacak olan binalardan, Gelincik Tepesi’ne yapılacak olan binalara kadar her şey görüşüldü. İhale süreçleri başlatıldı. İhalelerin hepsinin tarihi belirlendi. Bu tarihlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Doğanyol, Pütürge, Kale’de hem 3+1 hem 2+1 evlerimiz hem de bu sürecin sonunda vatandaşlarımıza yapacağımız katkıları konuştuk” diye konuştu.

Toplantıda Beydağı’ndaki kentsel dönüşümünde ele alındığını kaydederek, şunları söyledi:

“İkinci, üçüncü ve dördüncü etabımızın süreçleri değerlendirildi. Sayın bakanımız ile bu konuyu paylaştık. Beydağı’ndaki kentsel dönüşümümüzün sonuna yaklaşmış vaziyetteyiz. İhalesi yapıldı. İnşallah bu süreci telafi ederek, vatandaşlarımızın ellerine ulaştıracağız.”

KORONAVİRÜS AÇIKLAMASI

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ayrıca Türkiye’nin salgınla mücadelede en etkili tedbirleri ivedilikle hayata geçirdiğini ifade ederek, “Türkiye bu konuda kendi gücünü ispat etti, büyüklüğünü gösterdi. 18 yıllık süreçte sağlıkta yapmış olduğumuz değişim, dönüşüm ve reformlarla birlikte fiziksel altyapımızla biz sağlıkta inanılmaz güzel işlere imza attık. Koronavirüs sürecini de bu vesileyle tüm dünya devletlerine oranla çok daha emin adımlarla atlatıyoruz” dedi.

Milletvekili Çalık, deprem sonrası yaşanan koronavirüs (kovid-19) salgını sürecinde vatandaşlara ‘evde kal’ mesajı verdi.

Bu süreçte üzerlerine düşen vazifeleri yerine getirmeye gayret ettiklerini dile getiren Çalık, “Bakanlarımız, teşkilatlarımız ve belediye başkanlarımızla toplantılarımızı video konferansla gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çalık, korronavirüsten hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalara da acil şifalar diledi.

Koronavirüs (kovid-19) salgınına karşı yapılan çalışmalara da değinen Çalık, “Çok önemli ve çok iyi gelişmeler var. Her akşam Sağlık Bakanımızın açıklamalarını dinliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın ekonomiyle ilgili aldığı tedbirleri sürekli yakından takip ediyoruz. Özellikle iyileşen hasta sayımızın vaka sayısına oranla artıyor olması ve ölüm artık hızının azalıyor olması bizim için çok önemli. Fakat bu durum bizi kesinlikle gevşetmemeli, rehavete sevk etmemeli. Bu uzun süreli bir süreç ve hepimizin yapması gereken gerekli tedbirleri almak” değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekili Çalık, yaşanan süreçte sosyal izolasyonun önemli olduğunu kaydederek, “Almamız gereken tedbirlerle birlikte sosyal mesafemizi korumamız oldukça önem taşıyor. En sağlıklı bir şekilde süreci tamamlamak için üzerimize düşenleri yapmalıyız” diye konuştu.

Salgınla mücadelede Türkiye’nin en etkili tedbirleri ivedilikle hayata geçirdiğine dikkat çeken Çalık, Türkiye’nin koronavirüs salgını sürecinde önemli ve büyük bir sınav verdiğini belirtti.

Bütün dünyanın krizlerde en iyi yönetim şekline sahip ülkenin Türkiye olduğunu bildiğini kaydeden milletvekili Çalık,  şunları ifade etti: “Türkiye bu konuda kendi gücünü ispat etti, büyüklüğünü gösterdi. Bu gücü de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başkanı sayın cumhurbaşkanımızın varlığıyla daha da perçinlenmiş oldu. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 18 yıllık süreçte sağlıkta yapmış olduğumuz değişim, dönüşüm ve reformlarla birlikte fiziksel altyapımızla biz sağlıkta inanılmaz güzel işlere imza attık. Koronavirüs sürecini de bu vesileyle tüm dünya devletlerine oranla çok daha emin adımlarla atlatıyoruz. Amerika, İngiltere, Afrika’ya bütün dört kıtaya Türkiye’den yardım ve tıbbi malzeme gönderiyoruz. Türkiye’nin ne kadar güçlü bir devlet olduğunun en önemli göstergelerinden biride budur. Biz sağlıkta çok iyiyiz, artık bütün dünya bunu kabul ediyor. Tüm dünyaya yardım ediyoruz. Biz, hiçbir yerde, hiçbir vatandaşımız ‘ben dardayım’ diyorsa, asla onu orada bırakmıyoruz. İster İsveç’te, ister Suriye’de, ister İngiltere’de, ister Suudi Arabistan’da dünyanın hangi köşesinde olursa olsun Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla anında bütün vatandaşlarımız ülkeye getirildi. Vatandaşlarımız 14 günlük karantinaya alındı ve sağlıkla ilgili tedbirlerimizi yürüttük. Birde yurtdışında yaşayan ve ‘Ben hastayım, bana yetişin’ diyen hastalarımız var. Yurtdışında da yurtiçinde de vatandaşlarımız ‘Benim elimi tutun, benim elime uzanın’ dediklerinde, hep elimizi uzattık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çok büyük ve güçlü bir devlet. En son İsveç’ten getirilen hastanın da getiriliş sürecini herkes gördü. Bunun üzerinden de spekülasyon yapanlar var. Ben onları Allah’a havale ediyorum. Vatandaşımız nerede hastaysa, üzgünse, mağdursa, mazlumsa biz onların yanında oluruz. Bu noktada vatandaşımız dünyanın neresinde olursa olsun biz ona yetişiriz.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Sadrazam 44 (3 yıl önce)
    hehe iyi olur inş ne mutlu akparti yöneticilerine
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Kira yardımları neden yapılmıyor evim ağır hasarlı kiraya taşındık 5000 lira verildi geri kalan 6000 ne oldu ödemeler niye durdu bunu kimse söylemiyor muhtarın kendinden haberi yok kesin hasar raporları ortada yok dask raporu bekliyor.Ada ap.manlarının raporları nezaman çıkacak. Bunları nasıl öğreneceğiz .Ne valilik nede başka bir yerden bilgi alamıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bynedim (3 yıl önce)
    Kime ne yaptınız biz birşey görmedik hem vallahi hem billahi iş istedik oda hakkımızla onu bile vermediniz siz nasıl pisliğe bulaştığınızın farkındamıınız..
    0
    0
    Yanıtla
  • Milidya (3 yıl önce)
    Beylerderesi köprüsünün ortası gittikçe çukurlaşıyor çöktü çökecek , bakım yapılması şart.Vekiller köprüden öteye geçmediği için bu dalgalı deniz misali köprüyü görmüyorlar mı acaba!!zaten sırra kadem başmış gibiler,maaşlarını bağışlamak zorunda kaldıkları için ses solukları çıkmıyor diyenlere inanmak istemiyorum hepsi hali vakti evvelinde yerinde olan kişiler 1-2 maaş kaybı onlara dokunmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemşit (3 yıl önce)
    Heee! Dünya gördü nasıl yüzümüze gözümüze bulaştardığımızı.. Sen onu bırak da o binaları yapanlara, denetim yapan teknik elemanlara, onay veren resmi kurumlara ne oldu? Bunları anlat da millet bilsin. Depremde sonra çürük diye yıkmak zorunda kalınan ve yüzlerce öğrencinin kaldığı öğrenci yurduna ne oldu? Kim yaptı, hangi müteahhit? Teslim alan kim? Tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu? Çürük yapan ya da malzemeden çalıp köşe üstüne köşe dönenleri korumuş olmuyor musunuz? Beylerderesi köprüsü de riski değil mi? Siz ne anlatıyorsunuz Allah aşkına? Dünyada 250 civarında irili ufaklı ülkenin işi gücü yok sizi mi takip ediyor? Böyle bir şey olmadığını bile bile neden milleti gözünü boyuyorsunuz? Hesap sorun hesap! Unutmayın; hesap sormakla yükümlü olanlar görevini yapmaz ise eşit derecede sorumlu olurlar. Hesap sormamak aynı zamanda suça ortak olmak demektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    hekimhan ve köylerindeki kayısıyı vuran don olayına bir el atsanız kayısıcı dondan dolayı afet ilan edilmesini beklemektedir coğu vatandaş kayısıdan geçimini temin etmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    evet dünyaya gösterildi bedava maske nasıl dağıtılır şöyle bundan 1 ay önce başladı pttavm ile sonra edevlet sonra eczaneden gelecek kod ile olmadı en son tc. ile gidip alınacak denildi eczaneden neyese salgın olalı 35 gün geçti maske aldım eczaneden bir hafta sonra tekrar almaya gittigimde sonuç her kez bedava maskesini alacakki sıra tekrar san a gelsin onlar almadan sistem vermiyor denildi ssk lı çalışan eşimin kini alam dedim onu iş veren vereck dediler dışarıya beleş maske göndermekten vatandaşa kalmıyor anlaşılanda bari cuzi fiyat belirleyin her kez alsın yoksa yıka yıka giy yapılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (3 yıl önce)
    Köylerde ki ağır hasarlı ev sahiplerine nasıl bir destek yapılacak. Bu belirsizlik neden uzun sürüyor anlamış değilim. Yazın bir yandan kaysı işleri bir yandan ev yapma telaşı. Bu insanları soktuğunuz hale bir bakın.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)
    bu ne kibirdir anlamıyorum. herkes yapılanları görüyor kör değiliz. topu topu 4-5 bina çöktu insanların altından çıkarılması 4 gün sürdü. Allah korusun daha büyük bir deprem olsa ve yüzlerce bina yıkılsa aylar sürecek enkaz altından insan çıkarılması, bu mudur başarı? tabiki bu günlerimize şükrediyoruz, 20 yıl önce daha kötü durumdaydık. ama halen binalarda deprem izolatörleri yok, sadece beton ve demirle depremden korunamayız. japonlar tek katlı evlerine bile izolatör koyuyorlar. şu anki beton ve demir sistemleri 9-10 şiddetindeki depreme dayanıklı olabilir ama deprem süresi uzarsa kesinlikle dayanmaz ve binalar çöker. depremden korunmak istiyorsak izolatör şart. kesinlikle tüm binalara şart koşulmalı. her binaya göre izolatörler var, çok pahali değil. çok rahat türkiyede üretimi yapılabilir. japonlardan bu işleri örnek almalıyız.
    0
    0
    Yanıtla