SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kriz Önlemleri Uzatılıyor

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Genel Kurulunda, ekonomik krize karşı alınan önlemlerin 2010 yılında da uygulanmasına ilişkin Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, görüşülmesine başlandı.

MHP'DEN ELEŞTİRİ
Genel Kurulda, tasarının görüşülmesine geçilmeden önce, Plan ve Bütçe Komisyonu ile AB Uyum Komisyonunda, grubu bulunmayan parti milletvekilleri veya bağımsız milletvekillerinin boş bulunan üyeliği için seçim yapıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine Ankara Bağımsız Milletvekili Mücahit Pehlivan, AB Uyum Komisyonuna ise DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural Seçildi.

Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Komisyondaki görüşmeler sırasında tasarıya çeşitli konularla ilgili 8 kanun teklifinin eklenmesini eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memurlara yapılacak zammı açıklayarak “Meclisin iradesini ipotek altına aldığını” ileri süren Kalaycı, zamların şubat ayına yetiştirilmesi için düzenlemenin alelacele gündeme alındığını söyledi.

Kalaycı, bir araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 96'sının aldığı aylıkla geçimini sağlayamadığını, yüzde 34'ünün evinin bulunmadığını belirterek, “Emekliler, maaşlarına gelen zammı söylemekten utanmıştır. Asıl utanması gereken bu komik zammı emekliye reva görenlerdir” dedi.

Yılbaşından itibaren yapılan zamlarla emekli maaşlarına verilen zammın geri alındığını ifade eden Kalaycı, “Tasarı, ekonomik krizin ağır seyrettiğini, etkisini 2010'da da sürdüreceğinin ikrarıdır. Millet 'işsizim, açım' diyor, Sayın Başbakan 'açılım' diyor. Krizden zarar gören insanlarla alay edercesine krizden en az etkilenen ülkenin Türkiye olduğu söyleniyor. Kriz, sizi teğet geçmiş olabilir, soyguncu asalakların standardını yükseltmiş olabilir ama AKP Hükümetlerinin öngörüsüzlüğü, tedbirsizliği yüzünden kriz insanları silindir gibi ezip geçmiştir” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN TEMEL SORUNU; İŞSİZLİK
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, çeşitli konulardaki düzenlemelerin bir tasarıda birleştirilmesini ve bu düzenlemenin de “torba yasa” şeklinde görüşmesini eleştirdi.

Tasarıda, kısa çalışma ödeneğinin artırılması ve önceki kısmi iyileştirmenin devamı niteliğinde düzenleme bulunduğunu belirten Özyürek, “Hükümet, bu düzenleme yerine kapsamlı bir İşsizlikle Mücadele Yasa Tasarısı getirseydi yerinde olurdu. Türkiye'nin en temel sorunu işsizliktir. İşsizliği, ekonomik ve sosyal boyutuyla ele alan düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

TEKEL işçilerinin 44 gündür hak arama mücadelesi verdiklerini anlatan Özyürek, “Başbakan Erdoğan'ın işçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkadığını” savundu.

Özyürek, “TEKEL işçilerinin davası, bir ideoloji, bir merhamet, bir sosyal devlet davasından çıkmış, vicdan davası haline gelmiştir. AKP, bu direnişi görmezden gelmektedir, işçilerin hal ve hatırını bile sormamaktadır. Sorunu çözmemek, görmezden gelmek vicdansızlıktır. Vicdanı olanlar, anlayış göstermek zorundadırlar” diye konuştu.

Emeklilerin, toplumun en mağdur kesimi olduğunu savunan Özyürek, yapılan “komik, sembolik zamlarla” emeklilerin sorunlarının çözülemeyeceğini ifade etti. Özyürek, emekli maaşlarına yapılan 60 liralık zammın 200 liraya çıkarılması için önerge vereceklerini belirterek, bu önergeye destek verilmesini istedi.

Özyürek, SGK emeklileri arasında intibak sorunu bulunduğuna değinerek, 30 yıl çalışmış eski emekli bir kişinin 700 lira maaş almasına karşın, aynı yıl hizmeti bulunan yeni bir emeklinin 2 bin lira maaş aldığını, bu uçurumun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Tasarıyla banka şubelerinden önemli miktarlarda harç alınmasının öngörüldüğünü belirten Özyürek, şubelerden kazançları üzerinden vergi alınması gerektiğini, aksi halde küçük ilçe ve beldelerdeki banka şubelerinin kapanacağını söyledi.

Özyürek, belediyelerin aldığı paylara uygulanan kesinti oranının belirlenmesinde Bakanlar Kuruluna yetki verilmek istendiğini belirterek, borçlarından dolayı belediyelerin hak ettiği paylarına yüzde 40 oranında kesinti uygulandığını, bu oranın artırılması halinde belediyelerin hizmet veremeyeceğini savundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız