SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kriz Yönetimi' Fiyaskosu!

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:37:50
'Kriz Yönetimi' Fiyaskosu!
A- A+ PAYLAŞ

5.1'lik deprem Malatya'da "Kriz Yönetimi" diye bir organizasyonun olmadığını ortaya koydu. Malatya merkezde de şiddetle hissedilen ve büyük panik yaratan Hekimhan- Dursunlu Mahallesi (köyü) merkezli deprem, 1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunan, her an şiddetli depremin beklendiği Malatya'da, başta Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kurumun hazırlıklı olmadığı, AFAD ve Jandarma dışında "dinamik müdahale" için herhangi bir devlet kurumunun organizasyonu, eğitimi, talimatlandırılması vs. gibi hazırlığının bulunmadığı gerçeğini ortaya çıkarttı.

İLK GİDEN JANDARMA, SONRA AFAD, SONRA BASIN!..

28 Kasım Cumartesi'ni 29 Kasım Pazar'a bağlayan gece yarısından sonra 02.28'de, Malatya il merkezinde yaşayan insanları da adeta yataklarından fırlatan şiddetli bir deprem meydana geldi. Kısa sürede, depremin Hekimhan- Dursunlu merkezli olarak meydana geldiği, büyüklüğünün 5.1 olduğu anlaşıldı. İlk görüşmelerde herhangi bir can kaybı olmadığı yolunda bilgi edinilirken, neredeyse tamamına yakını kerpiç evlerden oluşan yerleşim merkezlerindeki hasar ve vatandaşların o andaki durumu merak edilmeye başlandı.

Artçı olarak 2 günde 300'e yakın depremin meydana geldiği Dursunlu ile yakın çevresindeki Hekimhan, Kuluncak ve Arguvan ilçeleri ile bağlı köylerinde hasara yolaçtığı anlaşılan depremden 2.5- 3 saat sonra Dursunlu Köyü'ne ulaşan basın mensupları, burada Ankara'dan yönlendirilen AFAD ekibinin yanı sıra Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları dışında, herhangi bir kamu kurumu ekibiyle, yetkilisini göremediler. Deprem üzerine Dursunlu'ya gelen Jandarma'nın ise evlerde meydana gelen hasara rağmen, can kaybı olmadığını öğrenince, yeniden Hekimhan'a döndüğü bilgisini edinen basın mensuplarından kısa bir süre sonra, bir 112 Acil UMKE Ekibi de Dursunlu'ya geldi. Bu UMKE ekibi de ölü ya da yaralı olmadığını öğrenince, merkezlerine geri döndü.

02.28'den itibaren bölge beşik gibi sallanırken, il merkezi, yakın ilçeler ve mahallelerde binlerce kişi panikleyip evlerine giremezken, deprem haberi tüm ana akım medya kuruluşlarından Türkiye'ye duyuruldu.

ASILLAR YOK, VEKİLLER NEREDE?

Vali Süleyman Kamçı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bir program nedeniyle Ankara'daydılar. Ancak ilk saatlerde Vali Vekili, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili veya Genel Sekreteri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü vs. kimse bölgeye gelmedi. Bölgedeki basın mensupları sabah 06.00 sıralarında Ankara'da olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a ulaştıktan saatler sonra Büyükşehir Belediyesi'nden ilgililer geldiler ve saat 10.00'dan itibaren vatandaşa hizmet vermeye başladılar. Vali Kamçı Ankara'daydı. Peki Vali Vekili neredeydi?. Hekimhan Kaymakamı ise, saatler sonra 12.00 sıralarında ancak Dursunlu'ya gelebildi.

Siyasilerden ise sadece AKP Milletvekili Taha Özhan, tepki vermişti. Depremin ilk saatlerinde twitter hesabından, yöreden aldığı ilk bilgileri paylaştı, geçmiş olsun dileklerini duyurdu. Diğerleri saatler sonra ses verebildiler.

Vali Kamçı Pazar günü, Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır ise Pazartesi günü Malatya'ya dönerek, deprem bölgesinde incelemeler yaptılar.

Depremin ilk saatlerindeki duyarsızlık, depremden sonraki saat ve günlerde de devam etti. Aradan geçen 5 güne rağmen, halen yörede kaç evde ne kadar hasar meydana geldiği, kaç vatandaşın barınma sorunuyla karşı karşıya olduğu, kaçına çadır- konteyner vs. gibi barınma olanağı sağlandığı bilinmiyor. Bu konuda ne Valilik, ne de Büyükşehir Belediyesi kamuoyunu bilgilendirme gereği duydu. Yüzlerce evin oturulamayacak derecede hasarlı olduğu bölgedeki vatandaşlar, gece sıcaklığın sıfırın altına düştüğü mahallelerinde kapıya dayanan kışı nasıl geçireceklerinin endişesini yaşıyorlar.

BU BİR FİYASKO..

Dursunlu depremi, Malatya'daki ilgili onlarca kuruluşun bir- ikisi dışında, deprem ve benzeri bir afete karşı yeterince eğitimli, talimatlı, duyarlı olmadığını ortaya koydu.

Malatya'yı yönetenlerin, ilk iş olarak en kısa sürede bu depremi ve fiyaskoyu masaya yatırmaları gerekiyor. Yöneticilerin, Dursunlu depremi ve sonrasını çok iyi değerlendirerek, deprem sonrası etkisiz, duyarsız kalan kurumları, bunların ilgililerini belirleyecek, hesap sorulmasını, hesap vermelerini sağlayacak bir soruşturma ve araştırma yaptırması gerektiği de ortaya çıkan gerçeklerden biri.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız