SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Krizin Malatya'ya Yansıması'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İşletme ve İktisat Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri yard. Doç. Dr. Sait Patır ve yard. Doç. Dr. Niyazi Tetik ile doktora öğrencisi A. Bilgihan Aydın tarafından “ Küresel Krizin Dünyada ve Türkiye’de Etkileri ve Malatya Sanayi İşletmelerine Yansımaları Üzerine Bir Alan Araştırması" kitapçık hazırlandı. TSO’nun maddi katkılarıyla yayınlanan kitapçık da krizin Malatya sanayisini etkileme boyutları ve çözüm önerileri de yer alıyor.

Krizin, Genel Tanımı, Türkiye ve Malatya’ya etkileri başlıklarıyla konuların işlendiği kitapçığın Malatya bölümünün girişinde amaç ve kapsamı konusunda şu bilgiler yer aldı. Araştırmanın amacı, Malatya sanayi işletmelerinin 2008 Dünya krizinden ne derece etkilendiklerini anket yöntemi ile belirlemek ve çözüm önerileri sunmaktır. Kapsam olarak Malatya’da faaliyet gösteren 204 işletmeyi içermektedir”

Malatya bölümünde sanayicisinin genel profili, demografik özellikleri ve kriz ile düşünceleri de yer aldı. Malatyalı sanayicisinin büyük bir kısmı krizin Malatya’yı olumsuz etkilediğini de belirtti ve üretimde azalma ve yeni işçi alımı yapmayacaklarını belirtti.

İşletmeler krizden etkilenmelerine rağmen, krizin sonucundan karamsar değil. İşletmelerin yüzde 76'sı krizden işletmelerin fayda sağlayarak çıkacağına inanırken, işletmelerin yüzde 24'ü sadece işçi çıkartabileceğini belirtti.

Kitapçık da yer alan bilgiler özetle;

* Krizin etkisini henüz hissedilmedi
Siparişleriniz iptal oldu mu? Sorusuna işletmelerin yüzde 41'i iptal oldu derken, yüzde 59'unun ise siparişlerin iptal olmadığını belirtti. Bu durum krizin henüz kendisini iyice hissettirmediği anlamını taşıyabilir.

* Üretimde ve siparişlerde azalma;
Bir önceki aya göre üretiminizde bir azalma oldu mu? Sorusuna işletmelerin yüzde 69'ü evet 31'i ise hayır cevabını verdi. Üretimde daralma anlamına gelecek bu durum siparişlerinde bir azalma olmamakla beraber üretimlerinde bir azalma olduğunu ifade etmektedirler.

* Maliyetlerde artış;
Üretim maliyetlerinde bir artış oldu mu? Sorusuna ise işletmelerin yüzde 69'ü evet, yüzde 31'i ise hayır yanıtı verirken,

* İşçi alımı yapılmayacak
Bu dönemde yeni işçi alacak mısınız sorusuna da, işletmelerin yüzde 5'i evet, yüzde 95'i ise hayır cevabını verdi.

* Teknolojik yatırım;
İşletmeniz teknolojik yatırım yapacak mı? Sorusuna da işletmelerin yüzde 62'si evet, yüzde 38'i ise hayır derken, Bu kriz işletmenize bir fayda sağlar mı? Sorusuna ise işletmelerin yüzde 24'ünün hayır yanıtını verdiği, yüzde 76'sının ise krizin işletmelerine fayda sağlayacağını düşündüklerini belirtikleri kaydedildi.

* Yatırımlara devam mı?
Yatırımlarınıza devam edecek misiniz? Sorusuna da, işletmelerin yüzde 49 evet, yüzde 51'i ise hayır cevabını verdi. Yeni ortaklıklar kuracak mısınız? Sorusunu da cevaplayan işletmelerden yüzde 5'inden evet, yüzde 95'inden ise hayır yanıtı geldi.

Bir banka ile finansman anlaşması yapacak mısınız? Sorusuna da işletmelerin yüzde 47'si evet, yüzde 53'ü ise hayır yanıtını verdi. İşletmenizin talebi bu kriz döneminde nasıl etkilenecektir? Sorusuna da işletmelerin yüzde 77'si talebin azalacağını, yüzde 33'ü ise talebin artacağını belirttiği kaydedildi.

Bu krizin ihracata etkisini de değerlendiren işletmelerin yüzde 14'ü ihracatının arttığını belirtirken, yüzde 52'si ihracatın azaldığını, yüzde 11'i ise siparişlerin iptal olduğunu, yüzde 14'ü siparişlerin tamamen durduğunu, yüzde 9'u ise yeri sipariş verildiğini belirtti.

Ankete katılan işletmelerin yüzde 96'sı bu krizden Malatya'nın etkilendiğini belirtirken, işletmelerin yüzde 75'i ham maddesini yurt içinden karşıladığını aktardı.
Yine ankete katılan işletmelerin sadece yüzde 3'ünün Uzak Doğu ile ticari ilişki içinde olduğu aktarılırken, işletmelerin sadece yüzde 28'inde kriz yönetimi olduğu belirtildi.

Bu krizde devletten beklentilerini de belirten işletmelerin yüzde 24'ü kredi verilmesini, yüzde 4'ü devlete borçların ötelenmesini, yüzde 33'ü vergi indirimine gidilmesini ve yüzde 39'u da ekonomik destek paketinin oluşturularak işletmelere yardım edilmesini beklediğini kaydetti.

Rakiplerinize göre bu krizde kazançlı çıkabilecek misiniz? Sorusuna işletmelerin yüzde 39'u evet, yüzde 61'i de hayır cevabını verdi. Bir önceki yıla göre üretim miktarında ne kadar bir azalma bekliyorsunuz? Sorusuna da işletmelerin yüzde 30'u yüzde 5 ile 10 arası bir azalma, işletmelerin yüzde 27'si yüzde 10 ile 20 arası bir azalma, işletmelerin yüzde 23'ü yüzde 20 ile 30 arasında bir azalma, işletmelerin yüzde 13'ü 30 ile 40 arasında bir azalma, işletmelerin yüzde 5'i yüzde 40 ile 50 arasında bir azalma beklediğini aktardı.

Anketin son sorusu olan işletme krizden çıkmak için hangi kararları alacak? Sorusuna işletmelerin yüzde 6'sı üretimi durdurma, yüzde 24'i işçi çıkartma, yüzde 8'i kar paylarını ödememe, yüzde 52'si finansal kurumlardan kredi talep etme, yüzde 10'u fason üretimde bulunma cevabını verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız