SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kronik Hastalıklar, Başlıca Ölüm Nedeni Oldu

A- A+ PAYLAŞ

Kronik hastalıklar, başlıca ölüm nedeni oldu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kalp hastalıkları, inme gibi kronik rahatsızlıkların batı tarzı yaşam biçimiyle birleşerek dünya çapında başlıca ölüm nedeni haline geldiğini vurguladı.

Merkezi Cenevre’de bulunan BM’ye bağlı WHO’nun raporunda, geleneksel ölüm nedenleri olan tüberküloz, AIDS ve sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarının yerini bulaşıcı olmayan hastalıkların alarak, başlıca ölüm nedeni haline gelmesinin 2030’a kadar süreceği kaydedildi.

WHO’nun sağlık istatistiği ve bilişim bölümü başkanı Ties Boerma, yaptığı açıklamada, giderek daha fazla ülkede kalp rahatsızlıkları ve inme gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların başlıca ölüm nedeni haline geldiğini belirtti.

WHO üyesi 193 ülkeden toplanan verilere dayanan 2008 raporunda, çocuklar ve erişkinlerdeki ölüm oranları, hastalık türleri ile sigara ve alkol kullanımı gibi risk faktörlerinin yaygınlığının düzeyleri belgelendi.

Raporda, nüfusu orta yaşlı ve düşük gelirli olan ülkelerde gelecek 25 yılda, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerin önemli oranda artacağı belirtildi.

WHO’nün raporunda, kanser, kalp-damar hastalıkları ve trafik kazalarının birlikte 2030’a kadar bütün ölümlerin yüzde 30’unun nedenini oluşturacağı öngörüsünde bulunuldu.

“ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLERİN EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA”

Sigara kullanımının tek başına dünya çapında önlenebilir ölümlerin en büyük nedeni olduğu belirtilen raporda, sigaranın iskemik kalp hastalıkları, inme ve kronik obstrüktif akciğer hastalığından ölümlere etkisinin bulunduğu kaydedildi.

Raporda, 2030’da öngörülen 8.3 milyon sigara kullanımı bağlantılı ölümlerin yüzde 80’inden fazlasının gelişmekte olan ülkelerde olacağı da ifade edildi.

WHO başkanı Margaret Chan da örgütün dünkü genel kurulunda yaptığı konuşmada, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların artmasından duyulan kaygıyı dile getirdi.

Chan, diyabet ve astım hastalığı sayısının dünyanın her yerinde arttığını belirtirken, düşük gelirli ülkelerde bile özellikle kırsal bölgelerde ve genelde çocuklukla başlayan obezitedeki şaşırtıcı artışın görüldüğünü kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız