SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kubilay Lisesi Binası da Yıkıldı

0
Güncellendi - 2020-11-08 02:33:39
Kubilay Lisesi Binası da Yıkıldı
A- A+ PAYLAŞ

Kubilay Lisesi binası, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen ve Malatya’yı büyük ölçüde etkileyen Sivrice depremi sırasında aldığı hasar nedeniyle yıkıldı. Yıkılan bina yerine, Topu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yeni bina yapılacağı öğrenildi.

Ortaokul olarak 1965 yılında eğitim – öğretime başlamıştı

Malatya kent merkezini Çarmuzu Mahallesi’ne bağlayan Turgut Temelli Caddesi üzerinde bulunan ve 24 Ocak depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Kubilay Lisesi binası, 1963 yılında inşa edilmeye başlandı ve adını taşıdığı Şehit Mustafa Fehmi Kubilay’ın ölümünün 35. yıldönümünde, 23 Aralık 1965 tarihinde Kubilay Ortaokulu olarak eğitim – öğretime başladı.

1980-81 Eğitim – Öğretim Yılında yerleşkeye lise eklendi

Kubilay Ortaokulu binalarının büyüklüğü ve lise bölümünün de eklenmesine imkân veren yapısı nedeniyle, 1980-81 eğitim – öğretim yılında aynı yerleşkede Kubilay Lisesi de açıldı ve eğitim vermeye başladı.

2013 yılında İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldü

Kubilay Ortaokulu ve Kubilay Lisesi, 2013 yılında Kubilay Anadolu İmam – Hatip Lisesi’ne dönüştürüldü ve aynı binada hizmet vermeye devam etti.

Kubilay Anadolu İmam – Hatip Lisesi binasının yıkılmasından sonra, bu okulun öğrencileri, Orhangazi Ortaokulu binasına taşındı. Orhangazi Ortaokulu ise Tevfik Memnune Ortaokulu’na aktarıldı.

Malatya Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, yeni binanın 2021-2022 eğitim öğretim yılına kadar inşa edilerek, eğitim öğretim hayatına hazır hale getirileceğini söyledi.

Açıldığı ilk yıldan itibaren Çarmuzu, Cirikpınar, Kiltepe, Hidayet, Çavuşoğlu, İlyas, Melekbaba gibi çevre mahallelerindeki ailelerin çocuklarına eğitim- öğretim hizmeti veren Kubilay Ortaokulu ve Kubilay Lisesi’nde yetişen çok sayıda öğrenci Malatya ve Türkiye genelinde önemli konumlara ve görevlere geldi.

İlk müdürlüğünü 1965-66 yıllarında Fatma Layık’ın yaptığı okul, özellikle 1980-1990’lı yıllarda üniversite kazandırmada öne çıktı.

Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAF KAYNAĞI: Cebrail Tayiz- İrfan Yılmaz, Sosyal Medya Hesabı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Orhan Apaydın (3 yıl önce)
    Bugün 23 Aralık 2020 Kubilay ın Menemen de katledilişimin üzerinden 90 yıl geçmiş... Anma toplantısı var mı diye araştırırken binanın yıkıldığını öğrendim. Okulun açıldığı yıl 3. Sınıf öğrencisi olarak Atatürk Ortaokulu ndam neklen evimizin yanındaki bu okula nakledip aynı yıl da ilk mezunları arasında yer aldım. Okulun temizliğini kadrolu tek hademe, müdürümüz Fatma Layık ve nöbetçi öğrenciler hergün birlikte yapardı. Kubilay ı katledenler gibi beyinlerimiz yıkanmasın diye bize ışık tutan müdür ve öğretmenlerimizi ve de Mustafa Fehmi Kubilay ı saygı ile anıyorum.. Dilerim okul tekrar açıldığında adı değişmemiş olur. Kubilay ın kim olduğu ve nasıl şehit olduğunu merak edenler şu linkten okuyabilir. https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/sehit-kubilay-kimdir-menemen-olayi-ne-zaman-meydana-geldi-2143316/
    0
    0
    Yanıtla
  • hoca (3 yıl önce)
    Bende bir eğitimciyim burada yazanları çoğu biraz daha eski ben 2004 mezunuyum bizim zamanımızda Yozgatlı Osman YİĞİT Mehmet MELER Hamit KÖROĞLU Kantinci NEVZAT vardı. Bir sürü dost bir sürü anı inşallah yeni yapılacak okul modern eğitim ortamı sunar ve binlerce genç yetişir son olarak isim kesinlikle aynı kalmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA SEVDASI (3 yıl önce)
    1968 yılında ilkokula Melekbaba İlkokulunda başladım malesef Melekbaba İlkokulu yıkıldı.1973-1974 Yılları arasında Kubilay Ortaokulunda okudum yine Mallesef orası da yıkıldı 1976-1979 yılları arasında Ş.K.Ö.End.Mes.Lisesinde okudum ve galiba orasını da yıkacaklarmış.Yani uzun sözün kısası benim çocukluk ve gençlik anılarım yok edildi.ÜZGÜNÜM....
    0
    0
    Yanıtla
  • nasıl yani (3 yıl önce)
    Nasıl yıkarlar!!!!!!!Bu beton demiri ....Birde eski!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (3 yıl önce)
    Yücel abi rahmetlinin o sert duruşunun altında hep babacan insan sevgisi ile dolu personelinin hep yanında olan yufka bir yürek taşıyan bir kişilik vardı bir anımı anlatacağım 97 veya 98 yılı kendisi ikinci defa il milli eğitim müdürü olmuş .ben o yıllarda bir ilçede genç okul müdürüyum ilçe milli eğitim müdürümüzle (onuda saygı ile anıyorum)bir konuda proplem yaşadım sabah erkenden il milli eğitime gittim sayın müdürüme bu konuyu arz edeceğim iri cüsseli o güne kadar hiç gorusmedigim bir kişi geldi makama girerken bana benimi bekliyorsun gel bakalım dedi çayımı söyledi beni sabırla dinledi memurları çağırdı olayı onlardanda dinledi sonra santrali aratti ilçe milli eğitim müdürü ile görüştü o proplemi anında çözdü işte yücel abi böyle birisiydi şimdi böyle müdürleri özlüyoruz,o gün ilçeye gittim sayın ilçe mudurumle o olayı konuştuk o mudurumdende beni il milli eğitime şikayet etti diye olumsuz bir tavır görmedim onun gibi mudurleride özlüyorum ilçeleri bilmiyorum ama il milli eğitim mudurum sayın Battal kanbay gerçekten her yönü ile bana yıllar sonra rahmetli yücel abiyi hatırlattı.Yücel abi mekanın cennet olsun Allah rahmet eylesin diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (3 yıl önce)
    Ben de 95 mezunuyum. Şimdi ben de bir eğitimciyim. Çok saygıdeğer öğretmenlerimiz ve idercilerimiz vardı. Bekir İlyasoğlu müdür, Mehmet Güven, Hasan Çitil, Cihat Argını, Hasan Özer ve Hamit Köroğlu müdür yardımcısı idi. Şinasi Evirgen, Erkan Gültekin, Nilgün Çetin ve resim dersi öğretmeni İlyas hoca gibi çok değerli ve yetkin öğretmenlerimiz vardı. Allah hepsinin işini gücünü rast getirsin. Bugün onlar sayesinde iş güç sahibiyiz. Tabii bir de adını sayamadığım onlarca arkadaş ve dost. Çok güzel anılar biriktirdim. Önce milli eğitim binası(eski Atatürk Ortaokulu) şimdi ise Kubilay Lisesi, yıkılan sadece birer bina değil aslında. Yıkılan ben ve benim gibi birçok kişinin anıları. Üzüyor gerçekten. Maalesef hayat böyle. Yapacak bir şey yok. Hayırlısı olsun. Bu vesileyle adını andığım ve anamadığım herkese saygılar, sevgiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Nihat isimli kullanıcı yorumuna
    Nihat bey o idareci ve öğretmenlerin çoğunu tanıyorum gerçekten çok değerli idareci ve öğretmenlerdi onlar gibi idareci ve öğretmen bulmak gerçekten çok zor onlarin ögretmenlik her şeyleri idi mesleklerine sevdalı kişilerdi hepsini saygı ve sevgi ile anıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • eğitimci (3 yıl önce)
    maltyanın en renkli liselerinden birisiydi o bölge insanına hizmetleri çok olmuştur o günkü fedakar öğretmenler unutulmaz malatyada geçmişimiz tek tek yıkılıyor maalesef Kubilay lisesinide insanlara gerek kalmadan deprem yıktı.ilk müdürü yücel çuhacıyı minnet ve rahmetle anarken öğrencilerin korkulu rüyası babacan müdür yardımcısı hasan özeri unutmak mümkünmü diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • @muhittin_gurbuz (3 yıl önce)
    Yücel Çuhacı, İlhan Şenyuva, Bekir İlyasoğlu, Mehmet Güven, Hasan İnce kimler kimler
    0
    0
    Yanıtla
  • @muhittin_gurbuz (3 yıl önce)
    1979 80 ortaokul mezunuyum vay be bir tarih
    0
    0
    Yanıtla
  • Samed (3 yıl önce)
    Vay beee güzel okulum benim
    0
    0
    Yanıtla
  • Riyaziye 44 (3 yıl önce)
    73-74 öğretim yılında kayıt olduğum ortaokulumu 75-76 öğretim yılında bitirdim.Rahmetli Mehmet İNCİ müdürümüz, Mehmet ÖZCAN başmüdür yardımcımız,Mustafa GÜL müdür yardımcımız, rahmetli Yücel ÇUHACI müdür yardımcısı ,Mehmet DEMİRALP müdür yardımcısı,Bekir İLYASOĞLU müdür yardımcısı ve Hasan Basri AYDIN,Haydar ŞENCAN,Süleyman KÜÇÜKÇINAR,Yakup GENÇ,Seyhan ERKAL,Hulki TANER,Cemile BOZBAY,Ayla TÜRKMEN,Edibe ÖZCAN,Semra ÖZCAN SARAÇ,Ahmet SARAÇ,Adnan DERİNBAY,Müslüm ÖZEN,,Metin ÇİL,Fen Bilgisi öğretmeni Cahit Hoca,Ömer ÇEÇEN,Beden Eğitimi öğretmeni Zeynel Hoca,Hasan ÇİTİL,Fatma Nur TEPELİ,Şehime DOĞRAMACI,Abdurrahman SOYLU,Beden Öğretmeni Selçuk Hoca, ve isimlerini hatırlamayıp, yaşıyorlarsa saygı ile ahirete göç ettiler ise rahmetle andıklarımız çok değerli öğretmenlerimiz vardı Kubilay Ortokulunda.Değişik karakterlerde olsalarda asıl amaçları bizlerin iyi bir insan,değerli bir vatandaş ve bilgili birer birey olarak bu ülkeye hizmet etmek için verdikleri çabalar ve emekleri hiç bir zaman asla unutulmaz.Anıları ile Kubilay Ortaokulu asla unutulmayacak bir okulumuzdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • ŞAHIN KARADAĞ (3 yıl önce)
    1965 te öğrenime başlayan Kubilay Orta Okulunun 1965 te başlayıp, 1968 mezun olan ilk öğrencilerindenim. Emeksiz Caddesiyle birlikte açılan Malatyanın ikinci Orta Okullarından biriydi. İlk Müdür Fatma Layık, İkinci Müdür Feridun Saleyh Tunca İdi. İlk Öğretmenler : Bayram Yaralı, Alı Kırbıyık, Mustafa Tokyay, Zeki Oktay, Karga Ergün Aydın, Osman Dağ, Alı Kılıç, Hüseyın Çolak, Av. Tümer Önem, Edibe Özcan V. S Çok güzel günlerimiz geçti. Dönem arkadaşlarıma selam olsun.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • ŞAHIN KARADAĞ (3 yıl önce)
    Malatyanın Atatürk Orta Okulundan sonraki ilk orta okullarındandın. 1963 yılında inşaatına başlandı . Aynı yıl İskender , İlyas, Cirik Pınar Ve Salköprü mahalleleri arasından geçen Emeksiz Caddeside belediye başkanı Turgut Temellı zamanında açıldı. Kubilay orta okulu ilk yarı devresi Atatürk Orta Okulundan aktarılan öğrencilerle başladı. Daha sonra 1965 eylülünde biz okula başladık tam üç sene okuyarak 1968 yılında mezun olan ilk öğrencileriz. İlk müdürümüz Fatma Layık. Daha sonra Salih Feridun Tunca müdür oldu. İlk öğretmenlerimiz Mustafa Tokyay, Zeki Oktay, Hüseyın Çolah, Bayram Yaralı, Alı Kırbıyık, Karga Ergün , Av. Tümer Önen, Edibe Özcan v.s daha sonra Malatyanın tek lisesi Turan Emeksiz Lisesine gittik. Çok güze anılarla mezun olduğumuz Kubilay Orta Okulunda dönem arkadaşlarıma selam olsun. Şahın Karadağ
    0
    0
    Yanıtla
  • hayal (3 yıl önce)
    madem yıktınız yeni yapacağınızın ismini değiştirmeyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)hayal isimli kullanıcı yorumuna
    yıllarca tepkiden dolayı ismi değişmedi kesin şu anki ismi fırsat bu fırsat değişir.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (3 yıl önce)
    Bende 91 mezunuyum.Müdürümüz vardı Bekir ilyasoğlu diye.Onun dayağı hiç unutulmaz.Aynen onun elinde de hiç makas eksik olmazdı.Güzel anılarımız vardı o okulda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Yımışlar ama bina bir hayli sağlam görünüyor. Bu deprem meselesi, bazılarının evini başına yıktı ama bazıları için de fırsat oldu sanki. Sosyal medyada, Kubilay Lisesi binasının yıkılmasının çok sağlam olması nedeniyle günlerce sürdüğü söyleniyor. Müteahhitler ve bu arada müteahhitlerin koruyucu melekleri olan kimi siyasiler de depremin nimetlerini iyi değerlendiriyorlar anlaşılan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçekten sizi takdir ediyorum.Bravo, alkışlıyorum....Bu ayrı bir yetenek bence...Resme bakarak binanın hayli saglam olduğunu anladiniz.Yani mühendise hiç gerek yok...Bu memleketin hastalığı bu mualesef herkes herşeyden çok ama çok anlıyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (3 yıl önce)
    Vay be. 74-77 yılları arasında orta okulumdu. Öğretmenin bir elinde kısa hortum (dövmek için) bir elinde makas (saçı 3 numaranın üstünde olanların saçına tam tepeden bir yol açmak için) kapıda beklediği dönemler.
    0
    0
    Yanıtla