SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Küçükbaşlara Elektronik Takip

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:25:15
Küçükbaşlara Elektronik Takip
A- A+ PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan hareketlerini takip etmek amacıyla yeni doğacak küçükbaş hayvanlara çipli kulak küpesi takacak.

 Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, başlatılacak proje ile hayvanların arazide kaybolma riski ve hırsızlık olaylarına karşı da ciddi bir önlem olacağını söyledi. 

Avrupa Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı küçükbaş hayvancılığın korunması ve geliştirilmesine yönelik "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi"nin ilk olarak yeni doğan kuzu ve oğlaklarda uygulanmaya başlanacağını belirten İhsan Akın, bu kapsamda Malatya'da önümüzdeki yıldan itibaren yeni nesil hayvan küpelerinin takılmaya başlayacağını ifade etti. 

6 milyon dijital küpe takılacak

Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri'nin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Türkiye'deki küçükbaş hayvan sayısının 30 milyon civarında olduğunu, proje kapsamında ilk etapta Türkiye genelinde 6 milyon yeni doğan kuzu ve oğlaklara çipli küpe takılacağını kaydetti. 

Uygulamanın Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin koordinatörlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından yapılacağını belirten İhsan Akın, "Çipli küpeler sayesinde, yetiştiricilerimizin emeği ve üretimi bir bakıma koruma altına alınmış olacak. Dijital küpeler, hayvanların kaybolma riskini maksimum düzeyde önlemenin yanısıra, zaman zaman karşılaştığımız hayvan hırsızlığını da engelleyecek bir dijital tedbir sistemidir" dedi. 

Çipli küpeler sayesinde, yetiştiricilerin kuzu, koyun, oğlak ve keçilerinin günün 24 saatinde 'nerede' olduğunun 'biliniyor' olacağını vurgulayan Akın, "Sistem uydu üzerinden çalışacak. Hayvanların kulağına takılan çipli, dijital veri takibi ile takip edilecek ve nerede, hangi coğrafyada olduğu anlık araştırmalarla öğrenilecektir" diye konuştu.

Projenin bu yıl içinde başlatılmasının öngörüldüğünü, ancak sistemin en önemli parçalarından biri olan el terminallerinin satın alınmasına yönelik ihalenin iptal edilmesi ve yeni ihale süreci nedeniyle gelecek yıldan itibaren dijital küpeleme yapılmaya başlanacağını söyleyen İhsan Akın, "Proje ile güvenilir, anında erişilebilir bir dijital kayıt sistemi oluşturulacak" şeklinde konuştu. 

Akın, proje ile sadece kayıp ve hırsızlık olaylarının önlenmeyeceğini, aynı zamanda ulusal kimliklendirme sistemi ile uyumlu biçimde hayvan transferi hareketleri, hayvan sağlığı bilgisinin de sistem ortamında yer alacağını kaydetti. 

Chipli küpe daha sağlıklı 

Chipli küpelerin elektronik takip olanağı veren büyük avantajının yanısıra, hayvan sağlığı bakımından klasik hayvan küpesine göre çok daha sağlıklı olduğunun altını çizen Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın, "Bu küpeler klasik küpeye göre daha küçük ve uygulanması da daha kolay. Dolayısıyla hayvanın kulağında herhangi bir yaralanmaya ve fiziksel zarara yol açmıyor. Bu yönüyle de dijital küpeler hem hayvanlarımız hem de hayvan yetiştiricilerimiz için büyük fayda sağlayacaktır" dedi. 

Malatya ilk uygulanacak illerden biri

Çipli küpe projesinin yeni doğan kuzu ve oğlaklarda başlatılacağını, ilk etapta 6 milyon çipli takılacağını bildiren Akın, "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi"nin uygulanacağı ilk illerden birinin de Malatya olduğunu belirtti. Akın, dijital küpeleme konusunda yetiştiricilerin periyodik aralıklarla bilgilendirildiğini de kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız