SON DAKİKA
SON DEPREMLER

KUDEB Faaliyette

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri üstlenen Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB)'in faaliyete geçtiği bildirildi.

Konuya ilişkin olarak Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle:

"İlimizde korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili yürütülecek pek çok iş ve işlemi mahallinde, hızlı ve etkin olarak yerine getirecek “Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu” (KUDEB) kurulmuştur.

Bilindiği gibi, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri uyarınca hazırlanan ve 11.06.2005 tarihinden çıkarılan “Koruma Uygulama ve Denetim Büroları, Proje Büroları ile Eğitim Birimlerinin Kuruluş, izin, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” ile; İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Bakanlıkça izin verilen Belediyeler bünyesinde korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak üzere “Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kurulması öngörülmüştür. İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Valiliğimiz girişim ile ilimizde İl Özel İdaresi Bünyesinde Koruma,Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB)kurulması çalışmaları başlatılmış olup, Büroda görevlendirilecek personelin, yönetmelik hükümleri doğrultusunda belirlenmesi ve belirlenen uzman personelin Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünde üç ay süreli stajlarının tamamlamalarını müteakip büro faaliyetine başlamıştır. Büronun yürüteceği başlıca faaliyetleri şunlardır;

- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgesini düzenlemek.

- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, tadilat ve tamiratların; özgün biçim ve malzemeye uygun olarak gerçekleştirilmesini denetlemek, uygun bulunanlara onarım uygunluk belgesi düzenlemek.

- Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan onarımlarda esaslı onarım gereğinin saptanması durumunda onarımı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek.

- Taşınmaz kültür ve tabiat varlığı parseline bitişik parsellerde ve koruma alanlarında yer alan ve yürürlükteki yasal düzenlemelere göre ruhsatı bulunan tescilsiz taşınmazlardaki tadilat ve tamirat uygulamalarına, varsa koruma amaçlı imar planı koşulları da dikkate alınarak izin vermek ve denetlemek.

- Koruma bölge kurulları tarafından uygun görülen koruma amaçlı imar planlarının plan hükümleri çerçevesinde uygulanmasını denetlemek.

- Koruma bölge kurulları tarafından onaylanmış rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine ilişkin uygulamaları denetlemek, projesine uygun tamamlanan uygulamalar için kullanma izin belgesi düzenlemek.

- Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların korunma alanlarında koruma yüksek kurulunun ilke kararları, koruma bölge kurulu kararlarına aykırı ve ruhsatsız olarak yapılan inşaatlar ile koruma amaçlı imar planlarında, plana; sitlerde, sit şartlarına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkında imar mevzuatına göre gerekli işlemleri yapmak, uygulamayı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek.

- ilgili mevzuatta yer alan diğer görevleri yerine getirmek.

Tarihi Beşkonaklarda faaliyetini sürdürecek ilimiz Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosunun (KUDEB) faaliyetine başlamasıyla ilimizde başlatılan kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına dönük projelerin mahallinde, hızlı ve etkin tamamlanmasına büyük katkı sağlayacağı açıktır. Kamuoyuna duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız