SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'KUDEB Oluşturuluyor'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği'nin talimatıyla, taşınmaz kültür varlıklarının bakım ve onarımı projelerinin daha hızlı uygulanabilmesi amacıyla Koruma Uygulama Denetim Büroları (KUDEB) oluşturulacağı açıklandı.

Valilikten konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Taşınmaz kültür varlıklarının bakım ve onarımları ile ilgili projelerin daha hızlı biçimde uygulanabilmesi amacıyla KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Büroları) kuruluş çalışmaları Sayın Valimizin talimatıyla başlatılmıştır.

KUDEB’in kurulmasıyla, Orduzu’da bulunan Aslantepe Ören Yeri, Battalgazi (Eski Malatya) ilçesinde bulunan, başta Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Ulu Cami olmak üzere, çok sayıda tarihi eser ve Darende ilçesindeki tarihi eserlerin yanı sıra, başta Akçadağ Levent Vadisi, Darende Günpınar Şelalesi ve Tohma Kanyonu gibi doğal güzelliklere sahip ilimiz bu zenginliklerimizin korunmasına yönelik çalışmaları daha hızlı ve pratik biçimde uygulayabilecektir.

11 Haziran 2005 tarih ve 25842 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik gereği Malatya Valiliği İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak olan KUDEB’te mimarlık, şehir planlama, mühendislik, sanat tarihi ve arkeoloji alanlarında uzmanlaşmış kişiler görev yapacaktır.

İlimizde bulunan tarihi eserlerin bakım ve onarımına, dolayısıyla korunmasına yönelik çalışmalar şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Koruma Kurulu denetiminde uygulanmaktadır. Kurulun Sivas’ta olması nedeniyle yazışma işlemleri zaman almakta ve çalışmalar uzamaktadır.

Ancak ilimizde KUDEB’in işlerlik kazanmasıyla söz konusu çalışmalar yerinde daha hızlı biçimde yapılabilecektir.

Proje büroları; yönetmelikte belirtilen taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini, üniversite ve araştırma kurumlarıyla işbirliği içerisinde yapacak, hazırlanan projelerin ilgili idarelerdeki izin ve onay süreçlerine katılıp işlemlerin tamamlanmasını takip edecek, İl Özel İdaresi mülkiyet ve denetiminde bulunan taşınmazların koruma bölge kurullarınca onaylanan projelerinin uygulanmasını ve denetlenmesini sağlayacak, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi için oluşturulan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına “katkı payı” kapsamında belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeleri değerlendirip Valiye bilgi verecektir.

Ayrıca yerel eğitim birimleri, yerel yapı ustası yetiştirmek amacıyla eğitim programları düzenleyecektir.

KUDEB’in gerçekleştireceği faaliyetler sayesinde, ilimizin zengin tarih ve kültür mirası özgün yapısı bozulmadan, bürokratik işlemler en aza indirilerek, yerinde uygulanacak projelerle korunup gelecek kuşaklara aktarılmakla kalınmayacak, bu eserler turizm sektöründe değerlendirilip yöreye ekonomik katkı sağlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız