SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kükürt Eğitimi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısında yaşanan kükürt sorununun giderilmesi için eğitim çalışmaları yoğunlaştırıldı

Finansmanını Ege İhracatçılar Birliği'nin üstlendiği ve İl Tarım Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Kayısıda Kükürtleme" projesi kapsamında Malatya'nın farklı bölgelerinde yapılan eğitim çalışmalarının bir diğer ayağı Hekimhan İlçesi Güzelyurt Beldesi’nde gerçekleştirildi.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Mehmet Karınsız, Kontrol Şube Müdür Vekili Hatice Berktaş, Güzelyurt Belediye Başkanı Aliseydi Millioğlu, İl Müdürlüğü konu uzmanları ve Kükürtleme Danışmanı Ziraat Mühendisleri'nin katıldığı eğitimde, kayısıda kükürtlemenin önemi ve pazarlanması ile Zirai Mücadele metotları konuşuldu.

Kükürtleme eğitim programında konuşan Tarım İl Müdürü Güldal, Malatya tarımının ilk sırasında yer alan kayısının yetişme ve pazarlama aşamalarında azami özenin gösterilmesi gerektiğini, dile getirdi. Güldal, dünya ülkelerinin 2 bin ppm'in üzerinde kuru kayısıyı istemediğini, bunun için kükürtleme aşamasında 1 ton kayısıya 2 kilogram kükürt verilmesi gerektiğini söyledi. Küresel ısınma ile oluşan sulama sıkıntılarını gidermek için modern sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini belirten Güldal, gerekli evrakların düzenlenerek İl Tarım Müdürlüğü'ne verilmesi durumunda kaynağın sınırlı olmasına rağmen sınırlı sayılarda da olsa sulama sistemlerine yüzde 50 desteğin sağlanacağını belirtti.

Zirai mücadele konularıyla ilgili bilgi veren Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Özdemir ise, Kayısı Hastalık ve Zararlılarının konu edildiği kitapçığın İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gönderildiğini, kayısıyla uğraşan çiftçilerinin bu kitapçıkları İlçe Müdürlüğü'nden temin edebileceklerini, kayısı üreticilerinin kayısılarını ihraç edebilmeleri için "Üretici Kayıt Defteri" bulundurmaları gerektiğini, yıl içerisinde kayısılarına atmış oldukları ilaçları bu deftere kaydetmeleri gerektiğini belirtti.

Kuru kayısıda 2 binin üzerinde ppm olunca, ürün ihracattan geri gönderilirken, geçen yıllar her kayısı ihracatçısına bu konuda 6 bin YTL ceza verilmişti. Kükürdü fazla olan kayısının ihracatında sıkıntı yaşanması nedeniyle eğitim programlarına başlanılıp, üreticilerin 2 bin ppm'in üzerinde kayısıya kükürt vermemeleri konuları anlatılıyor.
Konuşmalardan sonra kayısının yetişmesinden paketleninceye kadar geçen sürede nelerin yapılacağının gösterildiği sinevizyon gösterisi düzenlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız