SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kükürt Konusu Tartışılmalı..''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2006 yılı mart ayından itibaren 2000 ppm'nin üstünde kükürde sahip kuru kayısılar için 6 bin YTL para cezası kesmesine karşın, İnönü Üniversitesi'nin hazırladığı raporda Türk Gıda Kodeksi'ndeki 2000 ppm kararının tartışılması gerektiği belirtildi.

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma başkanlığındaki ekip tarafından hazırlanan ve geçen yıl kitaplaştırılarak tüm ilgili kurumlara gönderilen "Kayısıda kükürt sorunu" adlı raporda, ithalatçı ülkelerin farklı kükürt içeriğine sahip kuru kayısı taleplerinin ihracatta sıkıntı yarattığı belirtildi.

ABD ve Avusturya gibi kuru kayısı üretimi oldukça düşük ülkelerde izin verilen kükürt miktarı 3000 ppm iken, Türkiye gibi 100 bin ton kuru kayısı üretimine sahip bir ülkenin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türk Gıda Kodeksi'nde kükürt standardının 2000 ppm ile sınırlandırılmasının tartışılması gerektiği kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"İhraç edilen kuru kayısının iade edilmesini önlemek amacıyla hemen satılacak ürüne 2000-2500 ppm, 1-2 yıl depolanacak ürüne daha yüksek kükürt uygulaması bir öneri olarak sunulabilir. Kükürt sorununda alıcı ülkelerin tavırları net değil. Alıcıların düşük kükürtlü kuru kayısıları satın alma konusundaki tavırlarını netleştirmesi, bunu açıkça ilan etmeleri ve sözleşmeli üretime geçmeleri kükürt sorununun çözümünde önemli bir aşama olacaktır."

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan raporda, kayısıdaki kükürtleme işlemine halen bir alternatif uygulama olmadığı belirtilerek, "Kuru kayısının kurutulma öncesinde yaygın olarak kullanılan kükürdün oldukça etkili, ucuz ve uygulamasının kolay olması nedeniyle bugün bile alternatifini bulmak oldukça zordur. Alternatif olarak sunulan yöntemler hem pahalı hem uygulaması zor ve en önemlisi de kükürde göre daha az etkilidir" denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız