SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kültepe Kazısı Aydınlatıyor

A- A+ PAYLAŞ

Kültepe Örenyeri Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, M.Ö. 2000 yıllarının başlarında Anadolu'da Kültepe'ye bağlı olarak en az 9 pazar yerinin ve ona bağlı daha küçük pazar yerlerinin olduğunun bilindiğini belirterek, ancak bunların yerlerinin tam olarak nerelerde olduğunun anlaşılmadığını kaydetti.

Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Kültepe-Kaniş Örenyeri'nde sürdürülen kazı çalışmalarında Anadolu tarihini yakından ilgilendiren belgeler çıkmaya devam ediyor. Kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Kültepe Ören Yeri Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 1948 yılından itibaren yapılmakta olan Kültepe kazılarında 2006 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün vefatından sonra başkanlık yaptığını ifade etti.

Kazıların özellikle Karun ve Tepe denilen Kaniş alanında sürdürülmekte olduğunu hatırlatan Kulakoğlu, "Kültepe, Anadolu tarihi için çok önemli bir merkez. Anadolu'da tarihi devirlerin başladığı yer Kültepe'dir. İlk kez Anadolu insanı Kültepe'de okuma yazmayı öğrenmiştir.

Günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce bugünkü Kuzey Irak'tan gelen tüccarlar Anadolu'da ticaretin merkezi olarak Kültepe'yi seçmişlerdir. Ve bu merkeze yerleşerek Anadolu insanıyla birlikte aynı mekan ve alanlarda oturarak bütün Anadolu içinde ticaret yapmaya başlamışlardır. Bu ticaret yaklaşık 250 yıl boyunca sürmüş. 250 yıl boyunca Kayseri'den başlayarak, batıda Eskişehir, Afyon, kuzeyde Samsun ve doğuda Malatya'ya kadar olan bir kısımda kurdukları bu sistemle çok planlı, sistemli bir ticaret ağı kurmuşlar ve ticaretin merkezi olarak Kültepe'de yaşamlarını sürdürmüşler.

Bu ticaret sayesinde Asurlu tüccarlar yaptıkları her türlü ticari işlemi çivi yazılı tabletlere kaydetmişler. Ve böylelikle Anadolu insanı ilk kez okuma yazmayı buradan öğrenmişler.

Aslında Asurlu tüccarların hedefi Anadolu'nun doğal ham madde kaynaklarına inmektir. Nedir bu hammadde kaynakları, başta altın ve gümüş yataklarına sahip. Anadolu, Mezopotamya'ya göre karşılaştırıldığında. Anadolu'dan aldıkları bu maden karşılığında buraya ne getirmişler. Mamul madde dediğimiz, metalden yapılmış kap kacak, eşya.

Ama ticaretin asıl unsuru o dönemde Anadolu'da bulunmayan ya da o dönemde işletilmeyen kalay. Kalay özelikle silah yapımı için çok önem arz eden bir malzeme. Kalay bakırla karıştırıldığında tunç oluyor. Ve dolayısıyla siyasi veya idari anlamda üstünlük kurmak istiyorsanız, bu madene ihtiyaç duyuyorsunuz. Anadolu'da kalay olmadığı için kalayı getirerek, olağanüstü kar elde etmişler. Karşılığında da altın ve gümüşü Mezopotamya'ya götürmüşler.

Bu sistem tek taraflı işler gibi görünüyor, ama Anadolu insanının en büyük kazancı ne oldu. Anadolu bu ticaret sayesinde tarihi devirlere girmiş. Birde Anadolu insanı günümüzden 4 bin yıl önce Kültepe'de öğrenmiştir. Bir başka özellik daha kazanmış Anadolu insanı, oda merkezi devlet kurma sistemini tanımışlardır. Hemen Kültepe'yi takip eden çağlarda da Orta Anadolu'da Hitit siyasi birliği ortaya çıkmış bulunuyor. M.Ö. 2000 başlarında Anadolu'da Kültepe'ye bağlı olarak en az dokuz pazar yerinin ve ona bağlı daha küçük pazar yerlerinin olduğunu biliyoruz. Ama bunların henüz yerleri tam olarak nerelerde olduğu anlaşılmış değil" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız