SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kültür Turizmi Çalıştayı

A- A+ PAYLAŞ

Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı Çalıştayı Kars’’ın Sarıkamış İlçesi’nde yapılacak. Somut Olmayan Kültürel Miras Envanterlerinin Hazırlanması Bölgesel Bilgilendirme Toplantısına; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van Olmak Üzere 14 İlin kurul üyeleri davet edildi.

Salı günü Toprak Otel’de yapılacak olan toplantıyla; başta Kars olmak üzere Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi için İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı, genel olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde kültür turizmini harekete geçirecek, katılımcı yönetişim modeli, kültürel mirasın korunmasının önceliklendirilmesi ve koordinasyonu ve özel olarak da, Kars’taki insanların gelirlerinin artırılması, kültür sektöründe istihdam yaratılması amaçlanıyor.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı, Binyıl Kalkınma Hedefleri-1’in yerel düzeyde bölgesel kalkınma farlılıklarının ve gelir farklılıklarının azaltılmasına katkı sağlayacak toplantıyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“Ortak program, İspanya Hükümeti tarafından Binyıl Kalkınma Hedefleri-Fonundan sağlanan kaynaklarla desteklenmekte ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ve Birleşmiş Milletlerin kuruluşları ile (UNDP, UNESCO, UNICEF ve UNWTO) birlikte gerçekleştirilmektedir. Ortak Programın uygulanması, mevcut ulusal stratejilere, 9. Kalkınma Planına (2007-2013), Turizm ve Strateji Eylem Planına (2007-2013) ve Turizm Stratejisine (2023) dayanacak ve kültürel değerleri turizmin geliştirilmesinde kullanacaktır. Ortak Program, ulusal sahiplenmeyi, program çıktılarının etkili uyumunu, kültürel politikaların yönetiminde kurumsal yapının oluşturulmasını ve ülkedeki kültür turizmi ve program hedeflerinin ilgili ulusal otoriteler ile birlikte gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda, Kars ve Doğu Anadolu’da ‘Somut Olmayan Kültür Mirası 2003 Sözleşmesi’nin takibinin başlatılması Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü ile UNESCO’nun birlikte gerçekleştireceği amaçlardan bir tanesi olacaktır. UNESCO Genel Konferansı, 17 Ekim 2003 tarihli 32. Genel Kurulu’nda ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni büyük bir oy çoğunluğuyla kabul etmiştir.

Eylül 2008 itibariyle Sözleşmeye taraf ülke sayısı 103 olmuştur. Birinci amacı somut olmayan kültürel mirası ‘korumak’ olan Sözleşmede ‘somut olmayan kültürel miras’; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelmektedir. Türkiye 27 Mart 2006 tarihinde ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni resmen kabul etmiştir. Türkiye’nin 2006 yılında Sözleşmeye taraf olmasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı sözleşmenin icracı kurumu olarak belirlenmiştir. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, 4848 Sayılı Kanunun 13. maddesiyle kendisine verilen görevler çerçevesinde icracı birim olarak belirlenmiştir.

Bunun ardından Genel Müdürlük Sözleşmeyi uygulamaya geçirme faaliyetlerine başlamıştır. Bu kapsamda bir yandan envanterler hazırlanırken, bir yandan da Temsili Liste için dosya hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü somut olmayan kültürele mirasın envanterlenmesi çalışmasına 2008 yılında başlamış, bunun için yerelde üniversitelerden uzmanlar, STK temsilcileri, miras taşıyıcıları ve ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan kurulları temele alan katılımcı bir sistem oluşturmuştur. Ancak konunun yeniliği nedeniyle illerde envanter çalışmaları istenen şekilde uygulanabilmesi için konuyla ilgili bilgilendirici bir dizi bölgesel toplantıya ihtiyaç duyulmuştur. Kars toplantısı bunlardan ilkini oluşturmaktadır”

Kars’ta gerçekleştirilecek toplantıya bölgede bulunan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van olmak üzere 14 ilin Kurul üyeleri davet edildi. Toplantının ana temasını da Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterleri oluşturuyor. Konuyla ilgili olarak, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Somut Olmayan Kültürel Miras Yönetimi Şube Müdürü Solmaz Karabaşa tarafından sunum yapılacak. Toplantının ardından yıl sonuna kadar illerin kurullarını toplayarak, somut olmayan kültürel miras unsurlarını tespit etmesi ve Genel Müdürlüğe göndermesi istenecek. Genel Müdürlüğe gelen veriler, Genel Müdürlük Uzmanlar Komisyonu tarafından değerlendirildikten sonra envantere yazılacak. Bu esnada da, envantere alınan unsurların içinden, Temsili Liste’ye yazdırılması istenenler için Dosya Hazırlığı yapılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız