SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kültür ve Turizm Bölgesi Olacaklar

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:57:24
Kültür ve Turizm Bölgesi Olacaklar
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Valiliği Arapgir, Battalgazi ve Darende ilçeleri ile Erenli beldesinin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olması için çalışma başlattı. 
     
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının, tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve planlı gelişimi sağlamak amacıyla Bakanlar Kuruluna bazı bölgelerin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olması için öneride bulunduğunu bildirdi. 
     
Bakanlar Kurulunun aldığı kararla, söz konusu yörenin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiğini kaydeden İskenderoğu, Malatya'da da kültür ve tabiat varlıklarının yoğun olarak yer aldığı Arapgir, Battalgazi ve Darende ilçeleri ile Erenli beldesinin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olması için Vali Ulvi Saran'ın emriyle çalışma başlattıklarını bildirdi. 
     
Hazırlıkları tamamladıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına teklifte bulunacaklarını anlatan İskenderoğlu, bu ilçelerde ve beldedeki doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin anlatıldığı, bölgedeki turizm potansiyeli ile buraya yakın turizm kaynakları, aktiviteleri ve turizm türlerinin belirtildiği bir rapor hazırlayacaklarını anlattı. 
     
Bu hazırlıkları yapmak ve Kültür ve Turizm Bakanlığına teklifte bulunmak üzere kendisinin başkanlığında bir komisyon oluşturduklarını kaydeden İskenderoğlu, teklifte bulunulduktan sonra Bakanlık yetkililerinin teklif sınırlarını değerlendirmek üzere yerinde inceleme yapabileceklerini ifade etti. 
     
Kültür ve Turizm Bakanlığının da olumlu bakması halinde konuyu Bakanlar Kuruluna taşıyacaklarını aktaran İskenderoğlu, ''Bakanlar Kurulu kararı ile bu bölgelerin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesine yönelik bir karar çıkmasını bekliyoruz. Haziran ayına kadar teklifimizi hazırlayacağız'' dedi. 
     
Hedeflerinin bu 3 ilçe ve bir beldenin turizm ve kentleşme açısından planlı gelişimini sağlamak olduğuna işaret eden İskenderoğlu, oluşturulan komisyonda birçok kurum ve sivil toplum kuruluşundan temsilcilerin yer aldığını anlattı. 
     
Battalgazi ilçesinin 7 bin yıllık tarihi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait geçmişi ve tarihi kalıntılarıyla bugün de yaşamın devam ettiği önemli bir ilçe olduğuna dikkati çeken İskenderoğlu, Arapgir'in sivil mimari örnekleri ve kaya arası kanyonuyla, Darende'nin de Balaban, Aşağıulupınar ve Yukarıulupınar mevkilerindeki kerpiç yapıları ve doğallığıyla eşsiz güzelliklerdeki ilçeler olduğunu söyledi. 
     
     -Erenli'deki yapılar tunç çağı modellemesiyle inşa ediliyor- 
     
Erenli beldesindeki mimarinin yakından incelediğinde tunç çağı modellemesi ile inşa edildiğinin görüleceğine işaret eden İskenderoğlu, ''Beldenin yüzde 70'i hala geleneksel mimari ile inşa edilmiş bu kerpiç evlerde yaşamlarını sürdürüyor. Beldede 334 yıllık Bahri Camisi de var. Bu cami de kerpiç. Onu restore ediyoruz. Yine beldemizdeki 17. yüzyıldan kaldığı bilinen tarihi bir mezarlık var, tescilini yaptırdık'' diye konuştu. 
 
Söz konusu 3 ilçe ve bir beldede kültür ve inanç turizminin öne çıktığını, doğa turizminin de olduğunu ve bunların alternatif turizm türleriyle desteklenerek zenginleştirilmesi gerektiğini anlatan İskenderoğlu, teklifte bulunacakları bölgelerin planlı gelişiminin gelecekteki yatırımlar açısından çok önemli olduğuna işaret etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız