SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kuluncak Mozaikleri de Önemli..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Kuluncak ilçesinde ortaya çıkarılan ve tarihi değeri olan mozaiklerin iyi korunarak yapılacak kazılarla tamamen ortaya çıkarılması, turizmin hizmetine sunulması istendi.

Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, yaptığı açıklamada, Kuluncak ilçesinde yapılan kurtarma kazısı çalışmalarında çıkarılan mozaiklerin MS 3. yüzyıla tarihlenen Doğanşehir ilçesindeki Karaca motifi mozaikleri ile paralellik gösterdiği ve Roma dönemine ait taban süslemesi olabileceği belirtti. Özbay, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Burada, yoğun bir kaçak kazı tahribatı görülmüştür. Önce müzeye nakli düşünülen mozaiklerin, yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonrasında daha geniş bir alana yayıldığı görülmüş ve yerinde korunmasına karar verilmiştir. Buradaki mozaikler de geometrik motif ağırlıklı, renkli tesseralardan oluşmuştur. Şu anki verilere göre bu mozaikler de Doğanşehir mozaikleri ile aynı döneme tarihlenmektedir. Ancak daha sonra yapılacak geniş çaplı kazı çalışmaları ile bu alanın açığa çıkarılması ve turizme kazandırılması gerekmektedir. Hali hazırda kaçak kazı tehdidi söz konusu olan alanda, mümkün olması durumunda Kuluncak Kaymakamlığı veya Belediye Başkanlığı tarafından geçici bir personel görevlendirmesi yapılabilirse kaçak kazı tehdidi büyük ölçüde engellenebilir. Şu an itibarıyla Kuluncak Jandarma Komutanlığı tarafından ve arazi sahibinin özverili ilgi ve çabalarıyla bir koruma söz konusudur. Ancak bu koruma yeterli değildir."

Özbay, bu alanda daha sonra yapılacak geniş çaplı bir kurtarma kazısı ile hem Malatya hem de Kuluncak ilçesinin turizmine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız