SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuluncak'a Yeni Maden Tesisi

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:39:30
Kuluncak'a Yeni Maden Tesisi
A- A+ PAYLAŞ

Son yıllarda Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından yapılan çalışmalarla önemli demir cevheri rezervinin bulunduğu Kuluncak ilçesine özel firma tarafından “Demir Madeni Zenginleştirme Tesisi” kurulması ile ilgili olarak başlatılan çalışmalar son aşamaya getirildi ve firmanın son değişiklik için yaptığı başvuru üzerine Malatya Valiliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

Alınan bilgilere göre; Kuluncak ilçesinin Darılı Mahallesinin Söğüt Mevkiinde Elazığ merkezli MZS Madencilik adlı şirket tarafından 16 bin metrekarelik alana “Demir Madeni Zenginleştirme Tesisi” kurulması için resmi çalışmalar son aşamaya getirildi.

“İL VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI”

Firmanın projesindeki değişiklik için Malatya Valiliği’ne sunduğu son raporda proje hakkında şu bilgiler verildi:

“Demir rezervi açısından zengin olan Malatya İline zenginleştirme tesisi kurularak düşük tenörlü cevherin zenginleştirilerek piyasaya sunulması amaçlanmıştır. MZS Madencilik tarafından işletilmekte olan zenginleştirme tesisinde bulunacak modern makine parkuru ile daha kaliteli ve fazla üretim yapılarak dış piyasada daha rekabetçi bir konum üstlenilmesi hedeflenmektedir. İl ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak, ilde yeni bir iş potansiyeli yaratmak ve demir cevherinin üretildiği bölgede işlenerek değerlendirilmesi gibi sebepler de yatırımın diğer amaçları olarak sayılabilir.”

“Demir Madeni Zenginleştirme Tesisi”nde yıllık üretim kapasitesinin 100 bin ton olduğu belirtildi.

“BELEDİYELERE YOL İÇİN MALZEME, ÇİFTÇİ İÇİN DE GÜBRE”

Demir Madeni Zenginleştirme Tesisi ile birlikte bölgeye belediyelerin yol yapımı ve çiftçiler içinde gübre kullanımı için yeni bir fırsatı elde edeceği belirtilerek bu konuda şu bilgiler verildi:

“Pasa malzeme pasa stok sahasında uzun süre bekletilmeden üretime paralel olarak belirli periyotlarda Belediyelerin yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılabilmesi için Belediyenin belirleyeceği stok sahalarına nakledilir. Ayrıca zenginleştirme işlemi sonucu oluşacak pasa malzeme tarım arazilerinde organik gübre olarak kullanılabilmektedir. Uygun bulunması durumunda tarım arazilerinde organik gübre olarak kullanılabilmesi amacıyla köylülere verilecektir. Pasa malzemenin gübre olarak kullanımıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınacaktır.”

Bu arada, Malatya Valiliği ÇED sürecini başlattı. ÇED raporunun verilmesi ile birlikte söz konusu firma tesisi için diğer resmi işlemlerini tamamlayarak tesisin imalatına başlayabilecek.

MALATYA İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE

Hekimhan ve Kuluncak ilçesindeki demir madeni cevherinin işletilmesi için bölgede demir işletme tesislerinin faaliyete geçirilmesi büyük önem taşıyor. Hekimhan bölgesinde ise Kolin Şirketi tarafından da  demir cevheri işlete tesisi kurulurken,  Erdemir’inde bölgede Hasançelebi’de  kurulması planlanan büyük bir projesi bulunuyor. Bölgede demir cevherinin işletilmesi ile ilgili tesislerin hayata geçirilmesi, hem demir madeni ocaklarının işletilmesi, hem de tesislerin çalıştırılması kapsamında istihdama büyük ölçüde katkı sağlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız