SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuluncak'ta 'Kinoa' Tarımı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:58:58
Kuluncak'ta 'Kinoa' Tarımı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kuluncak İlçesi’nde ilk kez "kinoa" yetiştiriciliğine başlandı. 

İlçe Kaymakamlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “İlçemiz Kaymakamı Sayın Hasan Gündoğdu ’nun İlçe halkının kalkınması amacıyla başlatmış olduğu ürün çeşitliliği projesinin ilk adımı Kinoa ile başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“Kinoa dünyada super food yani süper yiyecek olarak adlandırılmaktadır. Sebebi ise kalorisinin az olması, yüksek ve değerli protein içeriği, temel aminoasitlerinin tamamını barındırması, vitamin mineral yönünden zengin olması yani kısacası besin maddeleri açısından zengin ve çok dengeli olmasıdır. Şişmanlatmaması, buna karşın besleyici değerinin yüksek olması onu Amerikan tüketicisinin gözdesi haline getirmiş. Talebi gören tarım girişimcileri şimdi hızlı biçimde "kinoa" yetiştiriciliğine soyunuyor" denildi.

Kinoanun gluten içermeyen ve bu onu önemli sayılacak bir hasta populasyonu için çok önemli bir alternatif besin olmasını sağladığı belirtilen açıklamada, "Hafif, lezzetli, ve sindirimi kolay tadı buğday ile pirinç arasında bir tahıldır. 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazladır. Kinoanın çorbası, bulamacı, pilavı yapılır, öğütülerek ekmeği yapılabiliyor. Bizim mercimek köftesi gibi köfteleri yapılıyor ve kısır gibi salatalarda kullanılıyor” denildi.

Kinao hakkında daha sonra şunlar belirtildi:

“Kinoa yüksek ve kıraç arazilerde yetişebiliyor ancak toprağının kumlu ve suyu iyi süzdüren nitelikte olması gerekiyor. Çok yüksek irtifada, dağ yamaçlarında yetişebilmesi Kuluncak’ın rakımına, toprak ve iklim yapısına uygun bir bitki olmasından dolayı çiftçimize bir alternatif olarak İlçemizin 5 değişik toprak türünde deneme ekimleri yapılmıştır. Ekimi yapılan yerler sulak arazi olarak Karabük Mahallesi ve İlçe merkezinde, kuru ve kıraç arazi Çörmü ve Başören mahallelerinde değişik toprak türlerinde ekimi yapılmıştır. Verimi arpa ile benzerdir. Kilogramı 16 TL den ithal edilebilen kinoa tohumu, ihracat bağlantısı sağlandığında tahmini olarak tarladan kilosu 8 ila 10 TL arasında satılması mümkündür.

O yılki yağışa bağlı olarak kuru tarımda 200 ila 400 kg arası verim almak mümkündür. Sulanabilen arazilerde verim 700 kg’a kadar çıkabilir. Dönüm başına, 2- 5 bin TL gelir elde edilmesi düşünülmektedir.”

NOT: Kinoa tarla ve ürün fotoğrafları Google Arşivi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız