SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kulüp Lisansını da Kaybettik!

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz haftaki toplantısında Kulüp Lisans Sistemi çerçevesinde yapılan denetimlerde lisans almaya hak kazanan kulüpleri açıkladı. Buna göre, Turkcell Süper Lig’de 11, Türk Telekom Lig A’da 3 kulübe lisans verilmesi karara bağlandı.

Federasyon resmi internet sitesinde (tff.org) yayınlanan açıklamaya göre; Turkcell Süper Lig'de Antalyaspor A.Ş., Beşiktaş A.Ş., Çaykur Rizespor, Fenerbahçe, Galatasaray, Kayserispor, Kayseri Erciyesspor, Konyaspor, Sakaryaspor A.Ş., Trabzonspor A.Ş. ve Vestel Manisaspor, Türk Telekom Lig A'da ise İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Elazığspor ve Samsunspor kulüpleri lisans almaya hak kazandı.

Lisans alamayan kulüpler o sezon faaliyette bulunamıyorlar. Kulüplerin Federasyon’un belirlediği sürede eksiklerini tamamlayıp lisans alması gerekiyor. Malatyaspor, geçtiğimiz yıllarda lisans alıp faaliyette bulunmuş ve geçen yıl da bu lisansın sahibiydi.

KULÜP LİSANS SİSTEMİ NEDİR?
TFF internet sisteminde kulüp lisans sistemiyle ilgili şu bilgiler veriliyor:

“Futbol oyununu oluşturan temel faktörler, kalite standartlarının yükseltilmesi ve bunun belgelendirilmesidir.

Kulüp lisans sistemi, Avrupa futbolunun kalitesini daha sağlam şeffaf ve güvenilir temellere dayandırarak geliştirmek ve bu gelişimi belirli bir standarda ulaştırmak amacı ile UEFA tarafından başlatılmış bir projedir.

Her ulusal federasyon, UEFA'nın hazırladığı kulüp lisans talimatını kendi kanunları doğrultusunda ve UEFA'nın belirlediği asgari koşulları aynen muhafaza ederek hazırlamak zorundadır.

Türkiye Futbol Federasyonu kulüp lisans talimatı 23 Aralık 2003 tarihinde UEFA tarafından onaylanmıştır. Sistem, 3 senedir başarıyla sürdürülmektedir.

Kulüpler UEFA ve uluslararası müsabakalara katılabilmek için lisans almak zorundadır.

Alınan lisansın süresi 1 yıldır, devredilemez.

Kriterler ve Amaçlar

* Sportif Kriterler: Kulüplerin, gençlerin sportif ve akademik eğitimine gerekli çabayı sarf etmesi ve bu amaçla yetkin teknik eğiticiler istihdam etmeler, oyun alanı ve dışında fair-play'in yerleştirilmesi ile ilgililer (futbolcular, hakemler, teknik eğiticiler ve görevliler) arasında ortak anlayışın geliştirilmesi hedefine dönük kriterlerdir.

* Altyapı Kriterleri: Ülkemiz ve Avrupa çapında donanım ve temizlik açısından, nitelik bakımından eşit standartta tesislere ulaşılması ve izleyicilerin güvenli, rahat yararlanmalarına elverişli, basın mensuplarının görevlerini düzenli ve uygun ortamlarda yerine getirebilecekleri statların ve futbolcuların yeteneklerini geliştirebilmelerine imkân tanıyacak eğitim tesislerini oluşturmak amacına dönük kriterlerdir.

* Personele İlişkin ve İdari Kriterler: Kulüplerin artan ticari önem karşısında, belli bilgi birikimine sahip, iyi eğitimli, nitelikli profesyonelleri istihdam etmeleri, güvenlik açısından yetkin hizmetlerden yararlanmaları ve sportif başarı açısından da tüm takımların nitelikli teknik öğreticiler tarafından eğitilmeleri ve tıbbi destek görmeleri amacına dönük kriterlerdir.

* Mali Kriterler: Kulüplerin ekonomik ve mali kapasiteleri ile şeffaflık ve kredibilitelerinin artırılması, yatırımcılara gerekli önemin verilmesinin yerleştirilmesi, ulusal ve uluslararası turnuvaların devamlılığının temini ve mali yönden fair-play’in yerleştirilmesi amaçlarına dönük kriterlerdir.

* Hukuki Kriterler: Kulüplerin hukuki yapılarının ve işleyişlerinin ulusal ve futbola ilişkin mevzuat açısından gerekli noktaya taşımaları amacına dönük kriterlerdir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız