SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kulüpler Rahatlayacak'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, kulüplerin ekonomik darboğazdan kurtarılması için İDDİA oyunundan paylarının artırılmasını sağlamak amacıyla TBMM Başkanlığına bir yasa teklifi verdi.

Aslanoğlu, yasa teklifinde gerekçelerini şöyle sıraladı:

"Spor Toto Teşkilat Başkanlığınızca yürütülen şans oyunları içerisinde yer alan ‘İddia’ oyununun son 5 yılda 7.7 Milyar TL lik hasılata ulaştığı, Bu hasılatın 3.8 Milyar TL lik kısmı ikramiye olarak 1.5 Milyar TL lik kısmının vergi olarak tahsil edildiği, Türkiye Futbol liglerinde yer alan 141 kulübümüze ise 7.7 milyar TL olan hasılatın sadece %7.2 si olan 557 milyon TL lik kısmı dağıtılmıştır.

2008 yılında 3 lig deki 51 kulübümüz yılda ortalama 250-300 bin TL, ikinci ligdeki 54 kulübümüz ise ortalama 600-800 bin TL, birinci ligdeki 18 kulübümüze ise ortalama, 1.2-1.5 milyon TL, Süper lig kulüplerimize ise 2.5-3 milyon ödeme yapılmıştır.

Kulüplerimizin ekonomik ve darboğazdan kurtulması ve yıllık düzenli bir gelire sahip olması açısından İDDİA oyunundaki kulüplere verilen hasılatın bir kat artırılması halinde sorunun temelden çözülmesi sağlanmış olacaktır.

Özellikle, kulüplere tahsis edilen iddia gelirlerinin, özellikle devlet federasyon alacaklıları dışında üçüncü kişilere temlik edilmemeli ve üçüncü kişilerce haciz uygulanmamalıdır. Bu gelirin doğrudan kulüplerin ihtiyaçları ile ilgili doğrudan dağıtılmalıdır.

2008 yılında süper lig kulüplerine 46 milyon TL
1.lig kulüplerine 31 milyon TL
2.lig kulüplerine 66 milyon TL
3.lig kulüplerine 20 milyon TL
Amatörlere ise 1.7 milyon TL

Hasılat dağıtımı yapılmıştır. Özetle 2008 de 2.3 Milyar TL lik hasılatın sadece 163 milyon TL si kulüplere dağıtılmıştır. Hasılata göre ise %7 lik bir oranda oluşmuştur.

Mevcut uygulamada, %7 lik bir oranda dağıtılan kulüplerin isim haklarının bir at artırılması halinde süper ligdeki bir kulübümüz yıllık 5 milyon TL

1.Lig deki bir kulübümüz 3.5 milyon TL
2.Ligdeki kulüpler ise 2 milyon TL,
3.Ligdeki kulüpler ise 800 bin TL lik yıllık düzenli gelire sahip olacaktır."

Aslanoğlu, yasa değişikliği ile ilgili önerisini de söyle belirtti:

"Madde 1: Kulüplere ödenen isim hakları net hasılatın %15 den aşağı olamaz. Ayrıca, spor kulüplerine ödenen isim hakları federasyon ve kamu alacakları dışında temlik edilemez ve haciz uygulanamaz.

Madde 2: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3: Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız