SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kulüplerin Borçlarına Erteleme

A- A+ PAYLAŞ

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre spor kulüplerinin borçları ertelenecek. Malatyaspor Kulübünün de gecikme faizi ve ceza hariç 3 milyon 631 bin 933 YTL'si Vergi, 830 bin YTL'si de SSK olmak üzere toplam 4 milyon 461 bin 933 YTL borcu bulunuyor.

Borçlarını taksitlendiren spor kulüpleri 1 yıl içinde 3 kez KDV, sigorta primi veya gelir stopajını ödememesi durumunda tecilden yararlanamayacak. En üst ligdekiler için yüzde 16, en üst altı ligdekiler için yüzde 10 diğer ligdekiler için yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak için benzine litre başına 1.5 Ykr, motorine de litre başına 1 Ykr zam yapılacak. Uygulama 3 yıl devam edecek.

Meclis Genel Kurulu’nda, dün geç saate kadar süren görüşmelerde kabul edilen Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre, 1 Temmuz 2008 tarihine kadar yapılacak müracaatlarda uygulanmak üzere, spor kulüplerinin, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilen borçları, sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları borçları ve bunlara ilişkin gecikme cezası gibi borçları, 10 yılı aşmamak üzere ve uygulanmakta olan erteleme faiz oranının 6’da biri dikkate alınmak suretiyle teminat alınmaksızın ertelenecek. Borçlarını taksitlendiren spor kulüpleri, 1 yıl içinde 3 kez KDV, sigorta primi veya gelir stopajını ödemezse ertelemeden faydalanamayacak.

SPORCULARDAN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILACAK

Kanun, sporculardan gelir vergisi kesintisi yapılmasını da öngörüyor. Buna göre, lig usulüne tabi spor dallarında, en üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer ligdekiler için de yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak. Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındakiler ve milli sporculara da uluslar arası müsabakaları katılmaları karşılığında yapılan ödemeler için yine yüzde 5 oranında kesinti yapılması öngörülüyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde ise 31 Aralık 2007 tarihinde yürürlükte olan hükümler geçerli olacak.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM YAPILACAK

Kanuna göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak üzere benzine litre başına 1.5 Ykr, motorin türlerine ise litre başına 1 Ykr, zam yapılacak. Bu uygulama 3 yıl boyunca devam edecek.

AMME ALACAKLARI ERTELENİYOR

Kanun amme borcuna da erteleme getiriyor. Buna göre amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki ya da haciz olunan malların paraya çevrilmesinin borçluyu zor duruma düşürmesi halinde, alacaklar, 36 ayı geçmemek üzere ertelenebilecek. Borçlunun ertelenen borçlarının toplamının 50 bin YTL’yi geçmemesi halinde teminat şartı aranmayacak. Amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler konusunda, Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Kanunla limited şirketin amme borçlarından, eski ve yeni ortakların ne şekilde sorumlu olacakları da belirleniyor. Buna göre limited şirketlerden tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği anlaşılan alacaklarda; ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulacak.

Yurt dışı çıkış tahdidi, 100 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 10 katına kadar arttırmaya, yarısına kadar indirmeye ve yeniden kanuni tutarına getirmeye yetkili olacak. Amme borçlusuyla birlikte amme alacağının ödenmesinden sorumlu olan ve amme borçlusu sayılan kişiler hakkında da yurt dışı çıkış tahdidi uygulanacak. Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar dahil Kamu İktisadi Teşebbüsleri, kamu bankaları, belediyeler ve bağlı ortaklıklarının devlete ait borçlarına karşılık mallarının Maliye Bakanlığınca satın alınabilmesine ilişkin olarak 31 Aralık 2007'de sona eren süre, 31 Aralık 2009'a uzatılacak.

Araç satın alıp tescil yaptırmayanlara 115 YTL idari para cezası verilecek. Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde, bu araçları alıcıları adına re'sen kayıt ve tescil ettirmeye, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili olacak.

Vakıf üniversiteleri hariç üniversite hastanelerinin, tedavi giderleri karşılığında oluşan alacaklarının, Maliye Bakanlığıyla yapılacak mutabakat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yüzde 85'inin ödenmesi halinde geri kalan kısmı terkin edilecek. Üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin, belediyelerden olan alacaklarının 1 ay içinde ödenmesi halinde, geri kalan kısmı terkin edilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız