SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Küp Köpek Mezarı!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Müzesi'ndeki 6 bin yıllık Küp Köpek Mezarı, insanların hayvanlara verdiği önemin tarihçesini gözler önüne seriyor.

Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, Malatya'daki Değirmentepe Höyüğünde bulunduktan sonra sergilenen eserler arasında bulunan Küp Köpek Mezarı'nın 6 bin yıllık olduğunu belirterek, aynı döneme ait birde küp mezarı bulunduğunu ifade etti.

Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, "Küp Mezar tarzında bir evcilleştirilmiş köpek mezarı. Günümüzde 6 bin yıl önce yaşamış insanların evcilleştirdiği bir hayvanı, kendisine mezar yapacak kadar hissediyor ki, onu küp mezar içinde gömüyor. Bu durum Anadolu'da bu çağlarda çok rastladığımız örneklerden değil. Böyle bir mezar örneği başka müzelerde yok. Küp mezar içindeki küçük köpek gömüsü tek örnek. Bu mezar tarzı kalkolotik dönemde hem insanlar için uygulanmış ve hem de hayvanlar için uygulanmış" dedi.

Mezarla ilgili açıklamalarına devam eden Esen şunları söyledi:

"İhtimaldir ki, o dönemde yaşayan insanın, bu hayvanı bu köpeği kendisine çok yakın hissetmesi, bugün de öyledir zaten, evcil hayvanı kendisine çok yakın hissetmiş. O nedenle böyle bir mezar gereği yapmayı hissetmiş. Arkeolojide sık sık kullanılan bir değim vardır; aslında arkeolojide değişen bir şey yok. Günümüzdeki 10 bin yıl önceki insan düşünce mantığı ne ise, bugünde aynı. İşte yaklaşık 6 bin sene önce yaşamış, kalkolotik dönem insanının hayvana bakış açısı, onu kendisi gibi hissederek, ona mezar yapacak kadar değer vermesi. Bugünde insanların aynı düşünce ve mantığa sahip olması. 6 bin sene önce ki insan ile günümüzdeki insanlar arasında düşünce açısında çokta farklı bir değişiklik yok. Bu mezarda da bunu bire bir görüyoruz."

Küp köpek mezarı ile aynı döneme ait küp insan mezarı da gösteren Esen, "Buda bir küp mezar örneği. Değirmentepe Höyüğünde ele geçmiş bir eserimiz. Bu küp mezar hem insan gömüsü olarak, hem de hayvan gömüsü olarak karşımıza çıkıyor. Müzemizdeki Küp İnsan Mezarı'nın içinde bir küçük çocuk, muhtemelen 7-8 yaşlarında veya 10-12 yaşlarında bir çocuğun gömü yapıldığı küp mezar örneği" dedi.

Müzede aynı döneme ait 6 bin yıllık küp insan mezarı ve küp hayvan mezarı bulunduğunu aktaran Esen, "Milattan Önce 4 bin - 4 bin 500 yıllarında aynı höyük içinde hem bir insana ait ve hem de bir hayvana ait küp mezar örneklerini yan yana görüyoruz. Böyle bir teşhirde tek örnek olarak Malatya Müzesi'nde. Her iki küp mezar örneği de Değirmentepe Höyüğünde ele geçmiş mezar örnekleri. Her ikisi de Milattan Önce 4 bin 4 bin 500 yıllarına ait. Her ikisi de küpün içine yerleştirilmiş mezarlar" şeklinde bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız