SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kuraklığa Dayanıklı Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, kuraklıktan etkilenen kayısı üreticilerine, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sulama yapmalarını, suni gübre yerine çiftlik gübresi kullanmalarını ve bahçelerinin toprak işlerini mutlaka yapmaları gerektiğini önerdi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, "Malatya olarak su konusunda çokta fakir bir yer değiliz. Mevcut su kaynaklarımızı modern su teknikleri ile birlikte kullanırsak, Malatya'nın potansiyeli mevcut olan arazileri sulamaya yetecek güçte. Malatya'da son 2-3 yıl öncesinde çok modern sulama teknikleri yoktu. Vahşi sulama veya diğer sulama yöntemleri ile sulanıyordu. Müthiş su kayıpları vardı. Ama son zamanlarda kuraklıkla birlikte su kaynaklarının azalması, anormal sulama yöntemlerini bitirdi. Bizim de artık modern sulama sistemlerine geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kayısının sulanması konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Asma, "Malatya'da bazı kayısı bahçeleri 1-2 su ile sulandı. Su olmadığı için sulanamadı. Kayısı kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Asma gibi, badem gibi kayısıda kuraklığa dayanıklıdır. Mesela biz Hekimhan'ın Kurşunlu Bölgesi’nde hiç sulama yapmaksızın kuruda kayısı yetiştirildiğini biliyoruz. Ama oradaki ağaçlar, kuruya alıştırıldığı için, başlangıçta hiç sulanmadığı için ağaçlar sulama yapılmaksızın meyve vermektedir. Ama Malatya'da daha önce 8-10 su kullanılmış sulama yapmış üreticiler, 2008 yılında 2-3 sulama yapınca 2009yılında ürün kayıplarının olacağını biz tahmin ediyoruz" dedi.

Doç. Dr. Asma, kuraklıktan etkilenen kayısı üreticilerine uyarılarda bulunarak şu ifadeleri aktardı:

"Şimdi 2008 yılında sulamayı kısıtlı yapan üreticilerimize, bu yılın Eylül, Ekim, Kasım hatta Aralık'ın 1 haftasına kadar su buldukları takdirde mutlaka bahçelerini 1 veya 2'kez sulamalarını öneriyoruz. Bu belki yazın kuraklığın etkisini bertaraf edemez ama, katkısının olacağını biliyoruz. Hatta üreticilerimiz arasında Kasım sulaması, Sonbahar sulaması denen bir sulama vardır. Bazı üreticilerimiz bunun faydasını gördükleri için tecrübe etmişlerdir. Buna devam ederler. Biz diyoruz ki, mutlaka, Eylül, Ekim ve Kasım ayında su bulurlarsa mutlaka sulama yapsınlar. Bir değer önerimiz; kuraklık olan yerlerde, sulama yapılmayan yerlerde, mümkünse suni gübre fazla kullanmasınlar. Bizim önerimiz, çiftlik gübresi yani koyun ve sığır gübresini kullansınlar. Hatta önümüzdeki yıllarda suyu kısıtlı olan üreticilerimiz, suni gübreyi bir kenara bıraksınlar, sürekli çiftlik gübresi kullansınlar. Su imkanları kısıtlı olan üreticilerimiz, mümkünse kış yağışlarından faydalanabilmek için Ekim ve Kasım aylarında mutlaka bahçelerinin çabalarını, bellerini ve toprak işlemesini yapsınlar ki, kışın yağan yağış mümkün olduğu kadar toprağa rezerve olsun."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız