SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuraklık ve Genel Görüşme

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Malatya'da da etkili olan kuraklık nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ayrıca TBMM'de kuraklık konusunda genel görüşme açılması için de, bir grup milletvekili ile birlikte TBMM Başkanlığına teklifte bulundu.

SORU ÖNERGESİ..
Aslanoğlu'nun, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

“Ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle, tarım ürünlerimizin önemli bir kısmı tarlada yeşermemiş ve kavrulmuştur. Yine, meyve ağaçlarında oluşan çiçekler dökülmüş veya çiçek dönemi sonrası oluşan ‘don’, ‘aşırı sıcak’, ‘rüzgar’ ve ‘susuzluk nedeniyle tüm meyveler dökülmüştür. Ülkemizde yaşanan bu sorunlardan dolayı çiftçilerimiz elektrik, gübre, akaryakıt, işçilik ve kredi borçlarını ödeyemez hale gelmişlerdir.

1-Kuraklıkla ilgili bakanlığınızca alınmış ve alınacak önlemleriniz nelerdir?
2-Bu yaşanan sorunlar tabii afet kapsamı içerisine alınacak mı?
3-Önemli ölçüde maddi zarara uğrayan çiftçilerimiz ve üreticilerimizin sorunlarına nasıl çözüm bulacaksınız?
4-Kuraklıkla ilgili hangi illerde çalışmalar yapılmaktadır. Malatya’daki üretici ve çiftçilerimizin hasar tesbiti yapılarak, oluşan zararlarını karşılayacak mısınız?”

GENEL GÖRÜŞME TALEBİ..
Aslanoğlu ve arkadaşlarının TBMM başkanlığına verdikleri, genel görüşme açılmasına ilişkin talebi içeren dilekçe de şöyle:

“Ülkemizin içinde bulunduğu iklim koşulları nedeniyle yağmur ve kar yağışlarının yeterince olmaması, oluşan yağışların mevsimsel olarak dengeli yağmaması su kaynaklarında aşırı derecede eksilmelere yol açmış, özellikle tarımsal ürünlerde, oldukça önemli rekolte düşüşü oluşmuş ve oluşmaktadır.

Ülkemizde, özellikle kırsal kesimde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok tarım ürünü yeşermemiş, oluşan sıcaklardan kavrulmuştur. Yine meyve ağaçlarında çiçek dönemi içerisinde çiçeklerini veya çiçek sonrası oluşan ham meyveleri dökülmüştür. Ülkemizin çok büyük kısmında oluşan bu tabi afet nedeniyle üreticilerimiz çok güç durumlarda kalmış, elektrik, gübre, mazot ve işçilik borçlarını ödeyemez duruma düşmüşlerdir. Ayrıca çiftçilerimizden alacaklarını tahsil edemeyen gübre, ilaç, akaryakıt satıcıları da yine çok önemli sorunlar yaşamaktadır.

Ülkemizde yaşan bu sorunlara karşı ürünlerini sigorta eden üreticilere TARSİM tarafından olumsuz yanıt verilmektedir. Yaşanan mevsimsel sorunlar açık ve net görülmesine rağmen, oluşan bu tabi afetlerin sigorta kapsamı içerisinde olmadığı belirtilmektedir.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu bu koşulların irdelenmesi, üreticilerin sorunlarına çözüm bulmak, kuraklık riskine karşı alınacak önlemlerin açık ve net olarak belirlenmesi amacıyla Anayasanın 90., İçtüzüğün 102. ve 103. maddeleri uyarınca genel görüşme açılmasını arz ve teklif ederiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız