SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuran'ın Doğum Günü: ''Kadir Gecesi''...

A- A+ PAYLAŞ

Bu gece maddî ve manevî bütün nimetlerin müminin gönlüne yağdığı, iki cihanın bayram oluş müjdesinin müminin gönlünde hissedildiği, Kur'an, ibadet ve oruçla ruhun yükselişini zihnin de müşahede ettiği bir gecedir.

Böylesine bir gecede, İlahi yardım ve manevi fetihler bir sağanak yağmur gibi müminin gönlünü ve zihnini serinletir. Onu dünya kaygılarından ve dertlerinden özgürleştirir. Kur'an-ı Kerim'de, Rabb'imizin bizlere çok büyük nimetler ikram ettiğini gördüğümüzde, Allah'tan hatalarımız için bağışlanma dilememiz emredilmiştir.

***
Kuran'ın "Kadir" isimli suresinde bir "Kadir Gecesi" tarif edilmektedir. Surenin birinci ayetinde "Biz onu Kadir Gecesi'nde indirmişizdir" denildiği üzere, Kuran'ın ilk vahiy oluşundan söz edildiği anlaşılmaktadır. İkinci ayetinde "Sen bilir misin Kadir Gecesi nedir?" sorusu sorulmaktadır. Üçüncü ayetten itibaren de sorunun cevabı verilmektedir. Cevap şöyledir:

"Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh o gece Rablerinin izni ile her iş için inerler. Bir selamdır o gece, ta tanyeri ağarana kadar." (97Kadr15 )
Kadir Gecesi, "Kudret Gecesi" veya "Haşmet Gecesi" olarak Türkçeye çevrilmiştir. 610 yılının temmuz veya ağustos ayında, ramazan ayının son on günü içinde bir gecedir Kadir. Hz. Muhammed 40 yaşlarında iken, Mekke yakınındaki Hira Dağı'nda bir mağarada inzivaya çekiliyor, uzun tefekkür ve dualarla kendini ibadete veriyordu. Böyle bir gecede vahiy meleği Cebrail ona göründü ve "Oku" hitabı ile Allah'ın insanlara mesajını alıp anlamasını sağladı.
Birçok hadise dayanılarak, o gecenin ramazanın 27. gecesi olduğu kanaatine varılmıştır. Bu ramazan Kadir Gecesi, pazartesiyi salıya bağlayan gece yaşanacaktır. O gecenin selam olması, Kuran ile gelen mesajın müminleri bütün ruhi - manevi kötülüklerden emin kılma özelliğidir. Kuran ile gelen öğütler, insanların çatışmayı bırakıp düzene ve barışa geçmelerini öğütler. Hz. Peygamber, Kuran'ın doğum günü diyebileceğimiz Kadir'in hiç unutulmamasını istemiştir.

Kuran'ı bu gece hep birlikte layık olduğu üzere anlayarak okuyanlar, düzen, barış ve güvenlik için çalışmanın önemini anlarlar ve bu alanda kendilerinin hangi katkıda bulunabileceğini düşünürler. Kadir Gecesi kutlu olsun.

MESAJLAR..
Bu arada Kadir Gecesi dolayısıyla İl Müftülüğünce Malatya merkezdeki 5 ayrı camii ile İftar Çadırı'nda Mevlid programı düzenlenecek. Kadir Gecesi nedeniyle İl Müftüsü Bekir Gerek ile Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından da mesaj yayınlandı.

İl Müftüsü Bekir Gerek bu gece idrak edilecek olan kadir Gecesi dolayısıyla yayınladığı mesajında özetle şunları belirtti:

"Rahmet, mağfiret, feyz ve bereket iklimi olan bir Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, yüce Allah'ın ' Bin Aydan Daha Hayırlı’ diye vasıflandırdığı kutlu bir gece olan ' Kadir Gecesi'ne erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 8 Ekim Pazartesi gününü 9 Ekim Salı gününe bağlayan gece mübarek Kadir Gecesidir.

Allah'u Teala bu geceyi Kadir süresinde bizlere şöyle anlatmaktadır.

'Doğrusu biz Kur'an-ı Kadir Gecesinde indirdik.Kadir Gecesinin ne olduğunu sen biliyor musun ?.Kadir Gecesi Bin Aydan Hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izni ile her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir'

Kainattaki bütün varlıklarla ilgili hususların planlanarak, yıllık ilahi programının yürürlüğe konulduğu,. bu sebeple de ' Keder ve Takdir' manasına gelen Kadir ismi verilmiş olan bu geceyi yücelten , kutlu ve mukaddes kılan en önemli sebep, hiç şüphesiz ki, insanlık aleminin saadet ve selamet rehberi , insanlık ve medeniyet vasıtası, ilim, irfan ve ahlak meşalesi Kur'an-ı Kerim'in Cibril-i Emin vasıtasıyla Hz.Muhammed (S.A.V.)'e indirilmeye başlanılmış olmasıdır. Çünkü Kur'an ' En Doğru Yola İleten' ,' İnsanların karanlıktan aydınlığa çıkartan , her şeye galip ve övgüye layık olan Allah'ın yoluna ulaştıran' Hidayet rehberi kutsal kitaptır.

Bu gecede, Kur'an-ı Kerim'in ayetlerini meaili ile birlikte okuyarak, üzerinde çok düşünmeli, söz ve davranışlarımızın Allah'ın emirlerine uygun olup-olmadığının muhasebesini yapmalı, hata, kusur ve günahlarımızın affı için tövbe etmeli ve bu geceyi yeni bir hayatın başlangıcı saymalıyız. Bu geceyi tövbe ve istiğfar ederek Allah'tan affımızı dileyerek, fakir, yetim, dul ve kimsesizlere yardım ederek, anne ve baba, akraba ve komşularımızın hal ve hatırını sorarak, açları doyurarak, kaza ve nafile namazları kılarak, ihya etmeye çalışalım. Milletimizin birlik ve beraberliği, cennet vatanımızın her türlü felaketlerden muhafazası, devletimizin bekası, bütün Müslümanların ve dünya insanlığının barış ve esenliğe kavuşması için Yüce Mevla'ya yalvaralım"

Kadir Gecesi dolayısıyla Belediye Başkanı Cemal Akın'da yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Dayanışmayı, yardımlaşmayı ve pek çok güzelliği bünyesinde barındıran, manevî atmosferin zirveye ulaştığı Ramazan ayı içerisinde, bin aydan daha hayırlı olan, Kadir Gecesi'ne kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Af ve mağfiretin kabul edildiği bu müstesna gece vesilesiyle başta Malatyalı hemşehrilerim olmak üzere, bütün İslam Âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, insanlığa hayırlar getirmesine vesile olmasını Allah'tan dilerim."

MEVLİT PROGRAMI
Öte yandan bu akşam idrak edilecek olan Kadir Gecesi dolayısıyla İl Müftülüğünce mevlit programı gerçekleştirilecek.

Merkezdeki Söğütlü Camii, Yeni Camii, Turgut Özal Camii, Sıtmapınarı Camii ile Hamidiye Cami 'lerinin yanı sıra Belediye İftar Çadırı'nda akşam mevlit programı uygulanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız