SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kurban Bayramı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:22:20
Kurban Bayramı
A- A+ PAYLAŞ

Kurban Bayramı Perşembe günü başlıyor. Malatya'da bayram namazı 07.26'da kılınacak. Bayram dolayısıyla siyasiler ve il yöneticileri birer kutlama mesajı yayınladılar.

Resmi Bayramlaşma

Kurban Bayramı nedeniyle Malatya’daki resmi bayramlaşma töreni Perşembe günü saat 14.00’de Öğretmenevi’nde gerçekleştirilecek. Malatya Belediyesi’nin bayramlaşma töreni Kurban Bayramı’nın ikinci günü olan 26 Ekim Cuma günü Belediye Binası’nda saat 10.00’da başlayacak.

Sivil Toplum Örgütleri’nin ortaklaşa düzenleyeceği bayramlaşma törenide bayramın ikinci günü Ticaret ve Sanayi Odası’nın 6. Katında saat 09.30  10.30 arasında gerçekleştirilecek. 

Bu arada 25 Ekim Perşembe günü başlayacak olan Kurban Bayramı dolayısıyla mesajlar yayınlandı.

Vali Şahin’in Mesajı

 Vali Vasip Şahin yayınladığı Kurban Bayramı Mesajı’nda şunları belirtti:

 “Manevi zenginliğimiz olan bir kurban Bayramını daha hep birlikte yaşamanın kıvancı içerisindeyiz.

Kültürümüzde ve toplumsal yaşantımızda çok önemli bir yer tutan Bayramlar; milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği, manevi duyguların geliştiği, kırgınlıklar ve küskünlüklerin bir kenara bırakılıp, sevgi, saygı, kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendirildiği müstesna günlerimizdendir.  

Yardımlaşma ve dayanışmanın doruğa çıktığı bu günlerde kırıcı olmaktan kaçınılan, Vatanımız için canını feda eden şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz ile yaşlılarımız, zayıf, güçsüz ve fakirlerimizin de ihmal edilmediği, dost, komşu ve akrabalık bağlarının daha da güçlendirildiği bir bayramın yaşanması dileklerimle tüm Malatya’ lı hemşehrilerimizin, kamu çalışanlarının bayramlarını kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim”  

Öz’den Mesaj

 Adalet ve Kalkınma Partisi  Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’de yayınladığı mesajda şunları belirtti:

 “Sevincin, mutluluğun, paylaşmanın, dayanışmanın zirve yaptığı günlerden olan Kurban Bayramını idrak ediyoruz.

 Büyüklerin dualarının alındığı, minik yüreklerin sevindirildiği günlerdir. Aile büyüklerimizin yanı sıra şehit ailelerimizi, yetiştirme yurtlarında kalan evlatlarımızı, huzur evlerinde kalan büyüklerimizi, yetimlerimizi, kimsesizlerimizi bir kez daha, daha sıcak ve daha içten bağrımıza basma zamanıdır. Unutmayalım ki, bizi millet yapan bu ulvi duygulardır.

Kurban kelime manası olarak yakınlığı ifade eder. Kurban kesen kimse kestiği kurban ile Allaha cc yakın olmayı ve Onun rızasını kazanmayı arzu ve niyet eder. Bu niyetle belli vasıfları taşıyan bir hayvanı kurban niyeti ile o hayvanın kanını akıtarak bu vazifeyi ifa eder. Kurban keserken asıl olan kişinin samimiyeti ve niyetidir. Zira bu hususta şöyle denmiştir. Kestiğiniz kurbanların ne eti ve nede kanı Allaha gidecek değildir. Sizden Allaha gidecek olan şey sizin takvanız ve samimi niyetinizdir.

Maalesef bölgemizde savaş ve terör belası hala devam etmektedir. Özellikle güneydoğuda süren terör olayları ile Kürt sorununu birbirinden ayırmak gerekmektedir. Kürt sorunu Ak Parti iktidarı döneminde yapılan çalışmalar ve hala devam eden Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ile tamamen çözülmektedir. Terör sorunu da iradeli duruşumuz ve mücadelemizle inşallah bitirilecektir.

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile Büyükşehir haline dönüşecek olan Malatya’mız inşallah 2023 hedeflerine doğru adım adım ilerleyecektir.  

Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun olarak Malatya’mızın da her alanda hedeflerini ortaya koyması gerekmektedir.

 Bu çerçevede örnek olmak üzere;

•Sanayi’de küçük ve orta işletmelerin yanında özellikle büyük işletme yatırımları ile organize sanayi bölgelerimizin tamamının fabrikalarla dolduğu daha geniş istihdam sağlayan bir Malatya,

 •Ticarette, ihracatta ülkemizin ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık hedeften payına düşen ölçeğe ulaşmış bir Malatya,

 •Tarım’da bölgedeki en modern tarımını yapan, milli ürünümüz olan Malatya kayısımızın daha kaliteli ve sağlıklı  üretimini yapıp hak etmiş olduğu değerlerde satışını gerçekleştiren bir Malatya, 

 •Lisanslı depoculuk ve soğuk hava depolarna tesisleri ile kayısımız ve diğer tarım ve hayvansal  mahsullerimizin depolanmasının yapıldığı bir Malatya,

 •Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar her adımının gerçekleştirildiği bir Malatya,

 •Sulama’da sulanabilecek alanların tamamına yakınını sulayabilecek baraj ve göletlerin 

 •Tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve kültürel etkinlikleri ile Turizm’de cazibe merkezine dönüşmüş bir Malatya,

 •Ulaşım alanında, raylı sitemi ile, hızlı treni ile dört bir yana bağlanan duble yolları ile cazibe merkezine dönüşen Malatya,

 •İkinci üniversitesi kurulmuş, öğrenci sayısı 50.000’leri aşmış bir Malatya,

 •Ulusal ve uluslararası kongrelere, fuarlara ve sportif faaliyetlere ev sahipliği yapan Malatya,

 •Eğitim’de %90’ı aşan başarılara imza atan,  geleceğin büyük ilim adamlarını, muhteşem sanatkarlarını, mükemmel mimar ve mühendislerini, adil hukukçularını ve lider devlet adamlarını yetiştiren bir Malatya,

 •Sağlıkta sadece Malatya halkına verdiği kaliteli sağlık hizmetiyle yetinmeyip bölgeye hizmet veren bir Malatya,

 •Şehircilikte şehir içi trafik sorununu çözmüş, her alanda estetik çözümler üretmiş ve kentsel dönüşümü tamamlamış, engelli vatandaşlarımızın da engelsiz olarak her yere ulaşmasını sağlayan bir Malatya,

 Kısaca her yönüyle gelişmiş, hayat standardı yükselmiş bir Malatya şekillenecektir. Bütün bu hedefleri gerçekleştirdiğimiz, müreffeh ve mutlu nice bayramlara hep birlikte erişeceğiz.

 İşte bu duygularla bütün hemşerilerimin, aziz milletimizin ve bütün İslam aleminin Kurban Bayramını canı gönülden tebrik ediyorum."

Akın'ın Mesajı

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın, Kurban Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, milleti birbirine yakınlaştıran, sevgi ve dostluk bağlarını güçlendiren bir bayrama daha kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti ve "Kurban Bayramı, öncelikle  milletimizin birliğine, beraberliğine ve Tüm insanlığın barışına vesile olmasını diliyorum.. Bu temenniyle milletimizin bayramını kutlarken, milletimizin ortaya koymuş olduğu  birlik, beraberlik dayanışma ruhu sebebiyle  özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Şahin'in Mesajı

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in mesajı şöyle:

"Bayramlar, bizleri birbirine yaklaştıran ,sevgi,  dostluk kardeşlik bağlarımızı  pekiştiren  istisnai , özel  ve güzel günlerdir.

Kurban Bayramı’nın bizlere kazandıracağı manevi anlayışla  sosyal dayanışma ve yardımlaşma duygularımızı zirveye ulaştırıp, yoksul ve muhtaç durumda olanlara yardım eli uzatıp, sevinçlerini olduğu kadar acılarını, sıkıntılarını, kederlerini paylaşıp daha güzel ve müreffeh günlere  ulaşmak   en büyük temennimizdir.

Tüm vatandaşlarımızın ve  İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, ülkemize, milletimize, İslam alemine ve tüm insanlık için barış ,dostluk ,sağlık ve huzur dolu  bir kurban bayramı olmasını diliyorum. Hac görevlerini yerine getiren tüm vatandaşlarımızın da sağlık ve sıhhat içerisinde yurdumuza  ve ailelerine kavuşmalarını  temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum."

Çalık'ın Mesajı

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da şu mesajı yayınladı:

"Cenab-ı Mevlâ'ya şükürler olsun ki; müminler olarak, bir Kurban Bayramını daha idrak etmenin sevinci içerisindeyiz. Bayramları, bayramlarımızı her daim yeni bir heyecan ve coşku ile kardeşçe kucaklıyoruz. Çünkü bayramlar; güçlenen bir Allah sevgisi, silinen kırgınlıklar, canlanan hatıralar,  yeniden dirilen örflerimiz ve kendini kuvvetle ortaya koyan bir millet şuurunun ifadesidir.

Kurban Bayramının, milletimiz ve Müslümanlar için ifade ettiği manaya erebilmek ümidiyle;  kimsesizleri, yetim ve öksüzleri, yaşlı ve muhtaçları gözeterek ve manevi iklimini hep birlikte sevgi içinde paylaşarak yaşayabilmeyi temenni ediyorum.

Bu duygu ve inançla tüm İslam âleminin ve Malatyalı  hemşehrilerimin mübarek Kurban Bayrmını kutluyor; bu güzel bayram coşkusunun kardeşliğimizi daha da güçlendirmesini, hem milletimiz hem İslam âlemi hem de insanlık için barış, huzur ve refaha vesile olmasını diliyorum."

Ağbaba’nın Mesajı

 CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda şunları belirtti:

  “Bayramlar, barışın, kardeşliğin , dostluğun ve dayanışmanın en çok dile getirildiği günlerdir. Sadece dini yönüyle  değil ,  sosyal ve kültürel yönüyle  de  toplumsal birliğe büyük katkısı olan Kurban Bayramı’nın ülkemizde en çok ihtiyacımız olan birliğe katkı sunmasını diliyorum. Bu düşüncelerden hareketle, Kurban Bayramının başta Malatya olmak üzere tüm ülkemize güzellikler getirmesini diliyor tüm hemşerilerimin bayramını kutluyor, saygılarımı sunuyorum”  

 Çakır’ın Mesajı

 Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

 “Müslümanlık bilincimizi yenileyen, Millet olma irademizi diri tutan, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren; dostluk, akrabalık ve dayanışma duygularımızın doruğa ulaştığı dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’na ulaşmış bulunuyoruz.

 Dini bayramlar aynı zamanda yoksulun, yetimin gözetildiği, sıla-i rahimin hatırlandığı, dünyanın dört bir yanında zulme maruz kalan mazlumlar için avuçların semaya açıldığı müstesna günlerdir. 

 Başta Malatyalı hemşerilerim olmak üzere aziz milletimizin ve İslam âleminin Kurban Bayramları’nı en içten dileklerimle tebrik ediyor, Bayram’ın arz etmeye çalıştığım yüksek işlev ve anlamını idrake, yanı başımızda akan kardeş kanının durmasına vesile olmasını diliyorum.”

Müftü Gül’ün Mesajı

 İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül’de yayınladığı mesajda şunları belirtti:

 “ 25 Ekim 2012 Perşembe günü Mübarek Kurban Bayramını idrak etmiş olacağız. Bayramlar, birlik, beraberlik ve kardeşliğin, sevgi ve saygının doruğa çıktığı,millet olma, aile olma, akraba olma, komşu olma  duygularının yeniden fark edilip zenginleştiği mukaddes zaman dilimleridir.

Bayramlar, aynı kaderi, aynı tasayı, aynı sevinci, aynı mutluluğu paylaşma günleridir. Bayramlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın zirveye çıktığı günlerdir. Küslerin barıştığı, dargınların kucaklaştığı; kin, nefret ve düşmanlık duygularının sevgiye dönüştüğü, küçüklerin büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi ve şefkat kanatlarını gerdiği, hastaların ziyaret edildiği barış ve kardeşlik günleridir. Hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalan, bitkin ve yorgun hale gelen insanların çalışma azim ve heyecanlarının arttığı günlerdir.

Dinî bayramlarımızdan biri de Kurban bayramıdır. Bu bayramda müminlere üç şey vacip kılınmıştır. Bunlardan biri bayram namazı, ikincisi arife günü sabah namazının farzından sonra başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazının farzında sona erecek olan yirmi üç vakit farz namazların ardından getirilecek olan teşrik tekbirleri, üçüncüsü de kurban kesmektir.

 Kurban; Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ulaşmak niyetiyle belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmek ve bu maksatla kesilen hayvan demektir.

Allah’a inanan, hür, mukim ve dinî ölçülere göze zengin olan Müslüman, Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle kurbanını keserek hem Allah’a yaklaşmakta, hem de kurban kesemeyenlere yardımda bulunarak halka yaklaşmaktadır. Kurban, zenginle fakiri birbirine yaklaştıran bir gönül köprüsüdür. Kurban bayramı, kurbanla bayramdır, kurbanla güzeldir.

Kurban, Hz. Adem’ den Hz. İbrahim’e, Hz. İbrahim’den insanlığın medâr-ı  iftiharı son peygamber Hz. Muhammed  (sav) ‘e kadar, Rabbü’l-Âlemine  olan yakınlığımızın ölçü ve kıstaslarını belirleyen ibadetlerimizden biridir. Müslüman, kurban kesmek suretiyle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini muhafaza ettiğini müşahhas bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler olarak her kurban kestiğimizde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail (as)’ ın, Allah’ın emrine boyun eğme konusunda vermiş oldukları başarılı imtihanın hatırasını tazelemiş, kendimizin de böyle bir itaate hazır olduğumuzu ifade etmiş oluruz.

Bayram günlerinde neler yapmalıyız?

Bu günlerde (eğer hayatta iseler)  annemizin-babamızın ve büyüklerimizin ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız. Dinimizde Allah'a ibadetten sonra anne ve babaya saygı ve iyilik emredilmiş, onlara karşı "öf" denilmesi bile yasaklanmıştır. Bu nedenle, akraba ve komşularla tebrikleşerek, karşılıklı sevgi ve saygı duyguları aktarılmalı, karşılaştığımız herkesle selâmlaşarak tebrikleşmeliyiz.

Akraba, eş ve dostlarımızı ziyaret ederek hatırlarını sormalı, gönüllerini almalıyız. Hastanelerde ve evlerde yatan hastaları ziyaret etmeli, Yüce Rabbimizden şifalar dilemeliyiz. Yetimleri ve kimsesiz çocukları sevindirmeli, onlara anne-baba şefkatiyle yaklaşmalıyız. Çevremizdeki yoksullara ve bakıma muhtaç olanlara yardım ellerimizi uzatmalı, bayram sevincine onları da ortak etmeliyiz. Bizden hayır dua bekleyen ölmüşlerimizin mezarlarını ziyaret ederek dua etmeliyiz. Bayram günleri barış ve sevinç günleridir. Küslük ve dargınlık ise dinen yasaktır. Tanıdıklarımızdan dargın olanları barıştırmaya çalışmalı ve arabulucu olmalıyız.

Bayramlar, toplumun bütün kesimleri tarafından paylaşıldığı ölçüde anlam kazanır, yoksa bayramın ne anlamı olur ki!

Bu duygularla tüm vatandaşlarımızın, İslâm âleminin mübarek Kurban bayramını kutluyor, bu bayramın gönül dünyamıza, hanelerimize, ülkemize,dünyamıza huzur ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyâz ediyorum.

CHP’den Mesaj

 CHP İl Başkanı Enver Kiraz’da Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

 “Bütün halkımızın Kurban Bayramını şahsım ve temsil ettiğim partim  CHP adına içten duygularımla kutluyorum.

  İnsan Hak ve Özgürlüklerinin eksiksiz kullanıldığı sözde değil, özde demokrasinin hüküm sürdüğü, adaletin, eşitliğin egemen olduğu, yoksulluğun tamamen ortandan kalktığı, gelir dağılımdaki uçurumun yok olduğu, yurtta ve dünya’ da barışın egemen olduğu, dini, dili, ırkı mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun herkesin her bireyin mutlu bayramlar geçirdiği, geleceğe umutlu bakabildiğimiz günlerin gelmesi, şeker tadını her gün yaşayabildiğimiz günler diliyorum”.

İP'den Mesaj

İşçi Partisi İl Başkanı Arif Doğan da yayınladığı bayram mesajında şöyle dedi:

"Eşit özgür tam bağımsız bir Türkiye de laik ve aydınlanmanın hakim olacağı, çağdaş yaşamı yeniden kuracağımız Cumhuriyet devrimini ilerletme kararlığı içinde birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz günlere..

Herkesin Kurban Bayramı tebrik eder, mutluluklar dilerim."

 TSO’dan Mesaj

 Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’ta yayınladığı Kurban Bayramı mesajında, “ Türkiye olarak iki bayramı aynı anda kutlamanın mutluluğunu ve hazzını yaşıyoruz. Kurban Bayramı ile birlikte Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. Yıldönümünü de aynı şevkle kutluyoruz. 

 Barışa ve huzura daha fazla ihtiyaç duyulduğu şu günlerde, Suriye başta olmak üzere İslam coğrafyasında akan kanların durması Mevla’mızdan en büyük dileğimizdir. 

 Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, bayram mutlulukların paylaşımı, gözyaşlarının dinmesidir.  Barışın ve selametin güvencesi, merhametin doruğa çıkmasıdır. Biz bu vesile ile dünyamıza merhametin ve hoşgörünün hâkim olmasını diliyoruz. 

 İş adamından memuruna, esnafından çiftçisine, şehirlisinden köylüsüne kadar her insanımızın daha güçlü bir Türkiye için bugün olduğu gibi yarın da el ele verip çalışmaya devam edeceğine  inancımız tamdır.

 Tüm hemşerilerimizin çifte bayramını tekrar en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız