SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kürecik'e Yürüyeceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:52:52
A- A+ PAYLAŞ
CHP Milletvekili Veli Ağbaba, 31 Mayıs 1971'de 3 gencin Nurhak Dağlarında öldürülmelerinin yıldönümü nedeniyle, ODTÜ'den Kürecik Radar Üssü'ne yürüyüş gerçekleştireceklerini bildirdi.
 
Ağbaba, TBMM genel kurulunda konuya ilişkin olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 
"31 Mayıs 1971’de 3 genç devrimcinin öldürülmesi üzerine söz almış bulunuyorum, sizleri ve izleyenleri saygıyla selamlıyorum.
 
71 yılında Nurhak dağlarında katledilen Sinan Cemgillerle yolumuz 2012 yılında Kürecikte kesişti.  Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan, Kürecik Radar Üssünü basmaya giderken öldürüldüler. Üssü basmak istiyorlardı çünkü orası dışa bağımlılığın ve sömürge olmanın simgesiydi. 
 
Maalesef, o günden bu güne değişmedi gerçeklerimiz. Katmerlendi acılarımız, katmerlendi sömürü, katmerlendi bağımlılık. Cilalı sözler, kendinden geçmiş kalemler gerçeklerin üstünü örtemiyor.
 
1968 öğrenci hareketi, ülkemiz ve dünya siyasi tarihi açısından sessizlerin sesi olmanın en güzel örneğiydi. Kürecik Radar Üssüne, Vietnam’daki kirli savaşa, baskıya, zulme, sindirmeye, sömürüye, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı çıkmanın onurunu yaşadılar. 
 
Düşmanlarının bile saygısını kazandılar. Yarım yamalak bir hukukla, yargılandılar. Peşin hükümlerle mahkûm oldular. Vuruldular, asıldılar, zindanlara atıldılar ama yılmadılar. Yalanlarla- dolanlarla adları, eşkıyaya, teröriste çıkmıştı. Vatan haini, denilmişti.  Ama işe yaramadı. Onca baskı ve karalamaya karşın Türkiye halkı, kendi çocuklarına sahip çıkmayı bildi. Onların düşlerini ve sevgilerini gönüllerine nakşetti. 
 
Değerli Arkadaşlar
Ben ne kadar anlatsam, Nazife Anne kadar anlatamam. Sinan Cemgil’in annesi, Nazife  Cemgil, Sinan’ın, Kadir’in ve Alpaslan’ın cesedi başında toplananlara şöyle sesleniyor: “Bu oğlum Sinan... Bunlar da onun arkadaşları (Kadir ve Alpaslan), kardeşleri.... onlar da oğullarım... Bu çocuklar, bu oğullar; bu ülkeyi, halkı, sizleri sevdiler. Başka bir istekleri yoktu. Her biri birer dehaydı. Her biri üstün zekâlı güzel insandı. Dileselerdi, düzenin adamları olsalardı, şimdi burada cansız yatmazlardı. Birer milyoner olurlardı. Ama onlar, halkı, sizleri sevdiler. Sizin sorunlarınızı omuzladılar. Size yalan söylüyorlar. Onlar eşkıya değildi.”
 
Nazife Annenin dediği gibi onlar eşkıya değildi.  Onlar, en güzel yüz metreleri koşanlardı. İdam sehpasında “Tam bağımsız Türkiye” diyenlerdi. 
 
Halkların kardeşliğine inanalardı. Köylülerle tarlalarda çalışanlardı.  İşçilerle greve gidenlerdi.  Okullar, köprüler yapanlardı.  Vietnam kasabı Komer’in arabasını yakanlardı.  
 
Cesurlardı. Zekilerdi.  İyi üniversitelerde okuyorlardı.  Ama bencil değillerdi.  Onlar, bu ülkeyi seviyorlardı.  Sevgileri çıkarsızdı, hesapsızdı. 
 
 
Kendisi gibilere vatan haini sözünü dilinden düşürmeyenlere Nazım Hikmet, cevap vermişti. İşte o cevap:
 
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
               ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, 
vatan, polis copuysa,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
           Amerikan donanması, topuysa,
ben vatan hainiyim.
 
Nazım’ın bu dizeleri, günümüze de geçerliliğini korumaktadır 
Ankara’da çöple beslenenler,
İstanbul’da çadırda yananlar,
Erzurum’da buzda donanlar, 
Adana’da selde boğulanlar,
Maraş’ta göçükte unutulanlar, 
Ataması yapılmayan öğretmenler, 
Diplomalı-diplomasız işsizler, 
Hasat parası bulamayan çiftçiler,
Asgari ücretli köleler,
Başına bomba yağdırılan Uludereliler, 
Eşkıya ilan edilen Hopalılar
Pozantı’da tecavüz edilen çocuklar, 
Yıllardır dokunulmaz İncirlik,
Daha dün satılan Kürecik
 
İşte ülkemizin gerçekleri bunlar. Bu gerçekler, 68 kuşağının haklılığını bir kez daha ortaya koymuştur.
 
Değerli Milletvekilleri
Bu Akşam yola çıkıyoruz. ODTÜ’den hareket edip Sinanların yolunu takip edeceğiz. Vuruldukları  yerden Amerikan’ın Kürecik Üssüne yürüyeceğiz. 
Kürecik, İncirlik olmayacak!"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız