SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kürecik'te "Kalkan" Protestosu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kürecik beldesinde kurulması planlanan füze kalkanına karşı yurttaşlar  büyük bir miting yaparak projeyi protesto etti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını engellemek için bölgedeki NATO üssüne eylem yapmaya hazırlanırken 1971’de Nurhak dağında öldürülen Sinan Cemgil ve 3 arkadaşını barındıran bölge halkı, aradan geçen 40 yıl sonra yeniden bölgeye kurulmasını kararlaştırılan Füze  Savunma Sistemi’ne karşı büyük bir eylem gerçekleştirdi ve füze kalkanının kurulacağı alana kadar yaklaşık 3 kilometre yürüdü.

Kürecik'te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi tarafından düzenlenen  mitinge  CHP 11 Milletvekili ile destek verirken, 1 BDP Milletvekili ile Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel,  bazı siyasi partilerin yönetici ve üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile bölge halkının oluşturduğu yaklaşık 10 bin kişi Füze Kalkanı’nın kurulacağı Karahan Tepesi’ne kadar ana caddede toplanarak yürüyüş düzenledi.

Malatya kent merkezinden  bölgeye araçla giden vatandaşların üstleri ve araçları jandarma ekiplerince mahkemeden alınan arama kararıyla gerçekleştirildikten sonra  vatandaşların bölgeye geçişlerine izin verildi.

Karahan Tepesi yakınındaki alanda toplanan vatandaşlar  gruplar halinde yaklaşık 3 bin 200 metre uzunluktaki Füze Kalkanı Radarı’nın kurulacağı tepeye kadar çıktılar. Geçmişte var alan NATO’ya ait Radar Bölgesinin etrafı tel örgü ile çevrili  durumda bulunurken, vatandaşların içeri girmesini engellemek amacıyla jandarma ekiplerince geçiş önlemler alındı. Jandarmanın yanı sıra,  poliste bölgede önlem aldı.

Füze Savunma Sistemi alanında kurulan platformun etrafına toplanan vatandaşlar sık sık ABD ve NATO karşıtı sloganlar atarak Füze Kalkanı’nın istemediklerini dile getirdiler.

Kürecik’te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi adına Kürecikliler Derneği Başkanı Hüseyin Hazar tarafından yapılan açıklamada, “Demokrasi mücadelesi tarihinde Kürecik bilinen bir yerdir. Bizler ABD’yi , NATO’yu ve bütün işbirlikçilerinin esas niyetlerini bilen bir halkız.  Bu yıkım ve savaş  makinesini iptal edilinceye kadar burada olacağız.

Malatyalılar, Akçadağlılar, Kürecikliler ve muhterem dostlar AKP hükümeti bu ölüm kusan mekanizmayı buraya kurmak için sizlerde onay aldım mı ? İsrail’e karşı olduğunu her fırsatta belirten hükümet görüyoruz ki İsrail korumacılını yapıyor. Biz bölgemizde temiz , kirletilmemiş topraklarda insanca yaşamak istiyoruz. Hiç kimsenin kalkanı olmayacağız. Emperyalist savaşlara hayır diyenler, halkların kardeşliğini savunanlar, demokratik Türkiye, demokratik Cumhuriyet diyenler, AKP hükümeti tarafından haksız savaşlara sokulmak  tehlikesiyle karşı karşıyayız. Burada inşa edilmek istenen füze ve radar, bu haksız savaşın en tehlikeli hazırlığıdır.” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’da konuşmasında, “ Kürecik halkı İsrail Radarına karşı boyun eğmeyecektir. İsrail karşıtı söylemleri olan AKP hükümeti, bir taraftan da İsrail’i koruyacak füzeyi Kürecik’e kurmak istemektedir.  Biz barışı ve kardeşliği istiyoruz. Biz Füze Kalkanını  sadece Kürecik’e kurulmasına karşı değiliz, ülkemize de kurulmasına karşıyız.” dedi.

1971 yılında  Kürecik’te kurulu bulunan NATO’ya ait radara karşı eylem girişiminde bulunan Sinan Cemgil öncülüğündeki  grupta yer alan ve o dönemde yaralı ele geçirilen Mustafa Yalçıner’de konuşmasında, “ Biz o zaman 7 kişiydik. Bizlerin başaramadığını 40 yıl sonra sizler 7 bin kişiyle başardınız. Başlamak işin yarısıdır. Siz bu eyleminizle bütün Türkiye’ye örnek oldunuz. Füze kalkanına karşı olanlar bir olmalı” dedi.

Düzenlenen eylemde,  CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, BDP Hakkari Milletvekili  Adil Kurt, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’da  birer konuşma yaptığı eylem olaysız sona erdi.

Eyleme çeşitli kuruluşlar ve vatandaşların yanı sıra CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Milletvekili Melda Onur, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, K.Maraş Milletvekili Durdu Özpolat, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ile Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, çevre il ve ilçelerden bazı belediye başkanları katıldılar.

Eylem nedeniyle bölgede Jandarma ve polis birlikte önlem aldı.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY (Görüş Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız