SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Küresel Isınma Bitti mi?

A- A+ PAYLAŞ
 
13 yıldır küresel sıcaklık artmıyor. Berkeley Üniversitesi’nin iklim raporuna, çalışmaya katılan Prof. Curry’den itiraz geldi. Curry, 13 yıldır küresel sıcaklıkta artış olmadığını söyledi, araştırmanın başındaki isim de bunu doğruladı
 
ABD’deki Berkeley Üniversitesi tarafından geçen hafta açıklanan ve dünyanın son 50 yılda 1 derece ısındığını açıklayan raporuna itiraz geldi.  
 
“Berkeley Dünya Yüzeyi Sıcaklıkları” (BEST) isimli projenin ortaklarından Prof. Judith Curry, 1990’ların sonlarından bu yana küresel ısınma yaşanmadığını söyledi. İngiliz Sunday Mail gazetesine konuşan Curry, proje başkanı meslektaşı Prof. Richard Mulley’nin yayımladığı raporun gerçek olmadığını öne sürdü.
 
BEST raporunda, küresel ısınmanın “şüphe kabul etmeksizin” gerçekleştiği ve dünyanın son 50 yılda sürekli bir ısınma halinde olduğu belirtiliyordu. Fakat, Georgia Teknik Üniversitesi Dünya ve Atmosfer Bilimleri uzmanı Curry, gerçeklerin saklandığını ve çarpıtıldığını kaydetti. Curry, tartışmalı raporun gelecek ay Birleşmiş Milletler’in düzenleyeceği küresel ısınma zirvesinden hemen önce yayımlanmasına da dikkat çekti. Curry’nin öne sürdüğü küresel ısınma grafiğinde ise dünya yüzeyi sıcaklıklarının 13 yıldır sabit kaldığı, hatta zaman zaman düştüğü görülüyor. Ancak artışa dair kayda değer bir veriye rastlanmıyor. 
 
Proje başkanından itiraf
BEST projesi başkanı Mulley, “13 yıldır küresel sıcaklıkta artış yaşanmadığı doğru. Fakat istatiksel olarak bu veri önemli değil” diyerek kendini savundu. Nobel ödüllü fizikçilerin de yer aldığı projedeki tüm uzmanların rapor açıklanmadan önce kamuoyu açıklaması yapma yasağı bulunuyordu.
 
Curry, kendisine danışılmadan ve basın açıklaması tarihi için konuşulmadan yayımlanan raporun ikinci bir “İklimgate” skandalı olduğunu söyledi.
 
DİP NOT:
2009 yılında İngiliz İklim Araştırmaları Enstitüsü uzmanlarının yazışmalarının korsanlarca ele geçirilmesiyle “İklimgate” skandalı patlak vermişti. Kurumun, araştırmaları kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirerek, araştırma fonlarının kendilerine akmasını sürdürmeyi amaçladıkları açığa çıkmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız