SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Küreselleşme Büyük Hadise"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:10:19
A- A+ PAYLAŞ
 
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, ''Bu krizde Malatya'daki, çarşıdaki esnaf, Amerika'daki adamın ev sahibi olabilmesi için fedakarlık yaptı. Yani oradaki yük bizim esnafa yüklenmiş oldu. Küreselleşme böyle bir hadise'' dedi. 
     
Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Küresel Değişimin Yönü Kaos mu, Adalet mi-'' sempozyumunun ikinci gününde, ''Küreselleşen Dünyada Ulus Devlet ve Sonrası'', ''Küreselleşen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüşüm'' ve ''Ortadoğu'da Yeni Siyasal Arayışlar'' konuları ele alındı. 
     
''Küreselleşen Dünyada Ekonomik ve Sosyokültürel Dönüşüm'' oturumunda konuşan Ertürk, küreselleşmenin ekonomik krizlerle bağlantıları konusunda atılımcılara bilgi verdi. 
     
Küresel krizin şartlarını ekonomi ve ekonomi dışı etkenlerin oluşturduğunu dile getiren Ertürk, küreselleşmenin de etkisiyle dünyanın başka bir tarafından yaşanan krizlerin Türkiye'yi de etkileyebildiğini ifade etti. 
     
Sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesiyle milyarlarca dolar paranın dışardan Türkiye'ye girebildiğini ve bir gün sonra Türkiye'den çıkabildiğini dile getiren Ertürk, bunun bir kısıtlamasının bulunmadığını belirtti. 
     
Küreselleşmeyi hızlandıran ekonomi dışı sebeplerden birinin yüksek teknoloji olduğunu vurgulayan Ertürk, sermaye hareketleriyle beraber bilginin de hızlı bir şekilde dünya üzerinde aktığını kaydetti. Böylece Malatya'dan birinin New York borsasına yatırım yapabildiğini anlatan Ertürk, ''Teknolojik gelişmeler sermaye piyasasının serbestleşmesiyle birleştiği zaman işte bugün yaşadığımız şartları olumlu ve olumsuz tarafıyla hazırladı'' dedi. 
     
Bir İngiliz bankasının Singapur'da yaşayan birinin Tokyo Borsası'ndaki bir işlemi dolayısıyla battığını anlatan Ertürk, küreselleşme olmasa böyle bir şeyin hayal bile edilemeyeceğini söyledi. 
     
Amerika'da herkesin ev sahibi olabilmesi için bankaların ödeme gücü bile bulunmayanlara kredi açtığını anımsatan Ertürk, bunun nedeninin Amerika'da piyasayı canlandırmak olduğunu ifade etti. Daha sonra ev alanların bu paraları ödeyememesi üzerine krizin burada başladığını ve dalgalar halinde yayıldığını dile getiren Ertürk, ''Bu krizden Malatya'daki, çarşıdaki esnaf Amerika'daki adamın ev sahibi olabilmesi için fedakarlık yaptı. Yani oradaki yük bizim esnafa yüklenmiş oldu. Küreselleşme böyle bir hadise. Bu nereden çıktı- Finans sektöründe başladı. Bunların yanlış, kötü çalışması, kredi verilmeyecek yerlere kredi vermeleri, para bağlanmayacak yerlere, riskli sahalara para bağlanması dolayısıyla sonunda bütün sistem bir anda çöktü'' diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız