SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kürt Meselesi' Konferansı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:47:05
'Kürt Meselesi' Konferansı
A- A+ PAYLAŞ

Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından gerçekleştirilen geleneksel kültür kuşağı konferanslar dizisi kapsamında “Dünden Yarına Kürt Meselesi” konulu konferans düzenlendi. 

Ünlü Sosyolog ve Yazar Prof. Dr. Mesut Yeğen’in konuşması olarak yer aldığı konferansa Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, BİLSAM Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Dünden Yarına Kürt Meselesi” konulu konferansta konuşan sosyolog ve yazar Prof. Dr. Mesut Yeğen, Kürt meselesi gibi bir sorunun var olduğunu savunarak, “Türkiye’nin tarihiyle, coğrafyasıyla, nüfusuyla etüt edin ve o etüt sonrası herhalde şunu dersiniz; siz böyle bir ülkede eğer mensubiyetin, vatandaşlığın, bu ülkeye ait olmaklığı Türk olmak ya da Türkleşmek üzerine bina ederseniz, Kürt meselesi gibi bir sorunla karşılaşmanızda mukadderdir. Dolayısıyla galiba bizim bugün Kürt meselesiyle uğraşıyor olmamız tarihi, coğrafyayı ve nüfusu etüt edip, önümüze koyarsak biraz kaderimiz. Böyle bir ülkede, böyle bir coğrafyada, böyle bir nüfusla siz mensubiyeti, yurttaşlığı Türklüğe ya da Türkleşmeye bağlarsanız, böyle bir sonuçla karşılaşmanız mukadderat. Aslında ortada çok panikleyecek bir durum yok. Çünkü dünyanın hemen hemen her yerinde böyle sorunlar vardır” dedi. Kürtlerin ulusal bir topluluk olduklarını ifade eden Yeğen, şunları söyledi: 

“Kürtlerin, Lazlardan, Çerkezlerden ve Müslim gruplardan çok temel bir farkı var. Kürtler, ulusal bir topluluk. Bir an önce bu gerçekle yüzleşip, kabul edelim. Kuvvetli bir kimliğe sahipler. Kuvvetli bir ulusal kimliğe sahipler. Belki Türk kardeşleri kadar değil ama buna yakın kuvvetli bir ulusal kimliğe sahipler. Nereden alıyorlar bu ulusal kuvvetli kimliği? Kürtler, yaşadıkları yerlerde çok uzun zamandır mevcutlar. Bizimle uzun zamandır bu coğrafyada yaşayan insanlar ve bir coğrafyada uzun zaman kendinize benzer insanlarla yaşarsanız, hem o coğrafyayla kuvvetli bir ilişki kurmuş olursunuz, bir kimlik hasıl etmiş olursunuz hem de o coğrafyada birlikte yaşadığınız insanlarla kuvvetli bir irtibat tesis etmiş olursunuz. Uzun süredir bu coğrafyada yaşıyor olmak, onları kuvvetlice bir kimlikle esas olarak donatmıştır.”

Yeğen, Kürt meselesinin neden kaynaklandığına da değinerek, “Kürtler, kuvvetlice bir kimliğe sahip oldukları için 'Bize bu Türkleşmekten ibaret ulusal çerçeveyi dayatmayın, bundan rahatsızız' diyorlar. 'Bir başka ulusal çerçevede istiyorsanız birlikte yaşayalım' diyorlar. Benim anladığım Kürtler bunu diyor. Kürt meselesi de bundan var. Niye Kürt meselesi var? Sorusuna, verebileceğim cevap budur” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız