SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kurtarma Paketine Onay

A- A+ PAYLAŞ

ABD'de yaşanan krize önlem olarak yeniden Temsilciler Meclisi'ne getirilen 850 milyar dolarlık kurtarma paketi Temsilciler Meclisi'nden geçerek kabul edildi. ABD Başkanı George W. Bush kısa süre içinde yasayı imzalayarak yürürlüğe koydu.

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma planını içeren genişletilmiş yasa teklifini açık farkla kabul etti. Bu sonuçla birlikte paketin yasalaşması kesinleşti.

Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada, 171 “hayır” oyuna karşılık 263 “evet” oyu verildi.

Böylece Temsilciler Meclisi'nin, ilk paketi pazartesi günü reddetmesinden sonra ortaya çıkan kriz durumu aşıldı.

Temsilciler Meclisi liderleri, oylamadan önceki son konuşmalarında, yasa teklifinin geçmesinin ABD ekonomisi ve sıradan vatandaşlar için hayati önem taşıdığını vurguladılar.

Sonuçta Demokrat Partili milletvekillerin ezici çoğunluğu paket lehinde oy kullanırlarken, Cumhuriyetçi Parti'de “hayır” oyu veren milletvekili sayısının biraz daha fazla olduğu görüldü.

Ancak gözlemciler, sonuçta paketin Temsilciler Meclisi'nde beklenenden daha açık farkla ve rahatlıkla geçtiğine işaret ettiler.

ENDEKSLER YÜKSELDİ

New York Borsası'nda endeksler, oylamadan önce Temsilciler Meclisi'nde 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin kabul edileceği beklentisiyle yüksek açıldı.

Oylamanın ardından yatırımcılar arasında kar satışları görülmesine karşın Dow Jones Endeksi 121,14 puan artarak 10.603,99 puana, teknoloji endeksi Nasdaq 27,03 puan yükselerek 2.003,75 puana çıktı.

Meclisin Pazartesi günü hiç beklenmedik bir oylamayla paketin ilk hazırlanan biçimini reddetmesi tüm piyasaları altüst etmişti. Daha sonra paketin revize edilmiş versiyonu, Çarşamba günü Senato'da yapılan oylamada her iki partinin de oylarıyla 25'e karşı 74 oyla kabul edildi.

Planın bugün Temsilciler Meclisi'nde oylanacak yeni halinde bazı vergi indirimleri getiren ve banka mevduatlarında sigorta kapsamını genişleten hükümler yer alıyor.

ABD'de yaşanan finasal krizin 1929 buhranından sonra yaşanan en büyük kriz olduğu yorumları yapılıyor. Ancak bazı uzmanlar, kurtarma paketinin onaylanmaması durumunda Büyük Buhran'dan dakha kötü bir durumla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.

Dünyada 50 milyon insan işsiz kalmıştı

1929 Ekonomik Krizi dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük ekonomik kriz. Bütün dünyaya yayıldı ve bazı ülkelerde etkileri 1940’lı yıllarda görüldü. Dünyadaki ticaret hacmi 1930’lı yılların başında yüzde 55 azaldı. 50 milyondan fazla kişi, işsiz kaldı. Birçok bankacı, varlıkları bir anda ellerinden gidince intihar etti.

ESKİ FOTOĞRAFLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Piyasalar bir yandan 1929 Büyük Buhranı'nı tartışırken, AP haber ajansı da o günlerden kalma bazı fotoğrafları yayına verdi.

23 Mart 1932 yılında New York'ta çekilen sağ üstteki fotoğrafta, üç işsiz öğle yemeklerini yemek için ateş yakıyor. Yandaki fotoğrafta ise New York Belediyesi'nden ücretsiz yemek alabilmek için sıraya giren insanlar görülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız