SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kurt'un Sözsüz Albümü: Kalp

A- A+ PAYLAŞ

RÖPORTAJ: Süleyman ÖZEROL
Araştırmacı- Yazar

Yazışmamızda yeni bir çalışmasından söz etti hemşerim sanatçı Muhitin Kurt. “Kalp” adlı sözsüz albümünün BBS (BBS Müzik Reklâm ve Organizasyon Tekstil Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi) etiketiyle satışa sunulacağını belirtti. Derken nisan ortalarına doğru albüm çıktı. Kendisi ile kısa bir söyleşi yaptık albümü hakkında. Söyleşimizin ardından da “Muhittin Kurt Kimdir?” sorumuzun yanıtı olarak, kendisinden derlediğim yaşamöyküsünü sunuyorum.

Sayın Kurt, hayırlı olsun. Albümünüz hakkında kısaca neler söyleyebilirsiniz?

Teşekkürler…
Albümdeki 10 yapıtın tümü de sözsüz, yani yalnızca çalgı var. Bunlardan ikisi Hekimhan Başkınık köyünden derledim ve düzenledim. “Gelin Karşılama” ve “Lemişoh” adlı halay ezgisi… Diğerleri kendi yapıtlarım olan bestelerim.

“Kalp” adlı albümümde yer alan yapıtlar:

1. Kalp
2. Nehir
3. Uzun yürüyüş
4. Yaşam
5. Hırka
6. Abdal
7. Loda
8. Yarenler (Söz-müzik bana ait)
9. Gelin Karşılama (Kendi Derlemem; Başkınık Köyü, Hekimhan, Malatya)
10. Lemişoh lemişoh (Kendi Derlemem; Başkınık Köyü, Hekimhan, Malatya)

Müzik anlatıyor kendisini…
Albüm kapağında da bir kompozisyon kurduk. Albüm kapağını gördüğünüzde fikir edinebilirsiniz.

Albümde özellikle duyulan çalgı hangisi?

Kopuzu ben çaldım. Güzel bir kopuz albümü yaptık. Zaten kopuz albümü…
Kopuz ile çaldığı ezgilere keman, çello, piyano ve ritim aletleri eşlik etti.
Tam bir film müzikleri albümü oldu.

Kopuz”un sizce normal bağlamadan farkı ne?

Bağlamadan çalış teknikleri açısından farklı. Değişik akort biçimleri var. Armonisi farklı…
Ama yine de bağlamayla aynı grup. Bağlamanın atası diyebiliriz.”
Başka kopuz albümleri de var. Erkan Oğur da yapmıştı…

Yapacağınız çalışmalarınızdan kısaca söz eder misiniz?

Malatya’da üniversitede bir dinleti düşüyorum. Hekimhan merkezde de… Belediye ile görüşeceğim.

“Muhittin Kurt” Kimdir?

04 Kasım 1971 tarihinde Ankara’da doğdu. Aslen Hekimhan Başkınık köyündendir. Ozan İbrahim Emici ile akrabadır.
İstanbul’da Güzelyalı Gülizar Zeki Obdan Lisesini bitirdikten sonra halk müziği ile ilgisini geliştirmeye ve profesyonel sanatçılık yapmaya başladı. 1992 yılından buyana sanatçı geleneksel halk müziği alanında araştırmalar yapıyor ve çalıp söylüyor. Düzenlemeci ve besteci olarak müziğin tüm alanlarında çalışmalar yapıyor.
Ana saz grubu bağlama olup, tüm telli sazları çalıyor. Bağlamayı babasından öğrendi. Babası da geleneksel halk müziği yorumcusu olup bir albüme imza atmıştır. Babasının Kemal Kurt olan adı albümde Kemal Bulut olarak geçer.
1986-1988 yıllarında Arif Sağ ve Mehmet Erenlerden dersler aldı. Tüm âşıkları ustası olarak kabul ediyor ve tüm yörelerin türkülerini çalıp söylüyor. Ülkemizin hemen her yanında konser etkinliklerinde bulundu, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda festivale katıldı.
TRT 2’de Hüsnü Şenlendiricinim sunduğu Dünyanın Türküsü programında İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğluna bağlaması ile eşlik etti. 1989 da Cahit Atay’ın pusuda adlı romanından uyarlanan tiyatro oyununun müziğini yaptı yazar Necati Cumalı’nın elinden “En İyi Tiyatro Müziği Ödülü”nü aldı. Sadık Çıtak’ın “Efendim Efendim” adlı albümünde düzenlemeci ve yönetmen olarak çalıştı.
1996 da yavuz top müzik merkezinde bağlama ve ses eğitmenliği yaptı. Daha sonra kendi dershanesinde (Güzelyalı Müzik Merkezi) müzik eğitmenliğini sürdürdü. Müzik uğraşısına başlayandan buyana beş bin öğrenci yetiştirdi ve bunlardan çoğu konservatuar mezunu olarak müzik yaşamlarını sürdürüyor.
Söz yazarı ve besteci olarak MESAM üyesidir. Müzik kültürü ile ilgili yazılarının büyük bölümü Ekin Aktüel dergisinde yayımlandı. Sanat editörü olarak türkülerimizin öykülerini yazdı.
Halk müziği ile ilgili olarak; “Halk müziği binlerce yıldır güzel bir gelenekten ve kaynaktan besleniyor ve bu kültürel yaklaşım devam edip yeni nesillere aktarılacak” diyor.

Yarenler

Erenlerin dergâhına uğradım
Sahte tebessümlü yarenler gördüm
Selam verdim yanlarına eğlendim
Yaraya tuz biber sürenler gördüm

Her can kendinin beğenir özünü
Her daim görürmüş doğru sözünü
Dostuna göstermez sahte yüzünü
Menfaate minder serenler gördüm

Muhittin’em isterim sözüm dinlensin
Herkes yaptığını bilsin anlasın
Sen onu söyledin seni kim desin
Filizi dibinden kıranlar gördüm

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız