SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısı Fiyatları Arttı

0
Güncellendi - 2018-07-30 02:20:37
Kuru Kayısı Fiyatları Arttı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kuru kayısı fiyatları geçen sezona göre büyük oranda artarak 10 liraya yükseldi.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonuna sahip Malatya'da, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Geçen yıl rekoltenin yüksek olması ve kalite düşüklüğü gibi nedenlerle piyasada maliyetine alıcı bulan kuru kayısıda fiyatlar bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik anlamda Malatya'nın can damarı olan kayısıda hasadın sürdüğünü söyledi.

Kentteki kayısının yaklaşık yüzde 70'inin hasat edildiğini belirten Özcan, ağustos ayının ilk haftasında hasadın sona ermesini beklediklerini kaydetti.

Özcan, iklim koşullarından dolayı bu sezon rekoltenin düştüğünü ancak kalitenin arttığını anlatarak, tahmini yaş kayısı rekoltesinin 400 bin ton civarında açıklandığını anımsattı.

- "10 lira ve üstünde işlem görmeye devam edecek"

Piyasada kuru kayısının 10 lira ve üstündeki bantta kaldığını aktaran Özcan, "Üretici piyasanın talebinin üstünde kuru kayısıyı piyasaya sürmezse, fiyat 10 lira ve üstündeki bantta işlem görmeye devam edecek. Fiyat dengesinin sağlanması konusunda üretici ve ihracatçı üzerine düşeni yapıyor. Kuru kayısının kilogramı bu yıl 10 liranın altına düşmesin, üreticimiz mutlu olsun. Kalitesi düşük kayısıların kilogramı 10 liranın altında işlem görüyor. Birinci kalite kayısı 10 lira ve üstünde işlem görüyor. " dedi.

- "Mağduriyet bu yıl bir şekilde telafi edilecek"

Özcan, üreticilerin önceki yıllarda işçi ücretleri nedeniyle temmuz ve ağustos aylarında kuru kayısıyı satmak zorunda kaldığını, bu nedenle her yıl fiyatların düştüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

"Temmuz ve ağustos ayında piyasaya giren kuru kayısı az olursa fiyatlarda istikrar olur diye düşünüyoruz. Jumbo dediğimiz kayısının gün kurusunun kilogramını üretici 13 liraya kadar satıyor. Kükürtlü jumbo kuru kayısının kilogramı ise 14 liraya kadar satılıyor. İnşallah bu yıl hem ihracat rakamlarımız iyi olacak hem de üretici geçen yıl ki mağduriyetini telafi etmiş olacak. Şu an kilogramı 10 lira bandında satılan kuru kayısı geçen yıl bu dönemlerde 6 liraydı, arada çok ciddi bir fark var. Kaliteli ürün ve üreticinin bilinçlenmesiyle kuru kayısı 10 lira bandını yakaladı. Kuru kayısının 10 lira bandına ulaşmasında kentte herkesin katkısı oldu."

Malatya, AA

FOTO: AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • KADİR CAN (5 yıl önce)
    ali kardeş dolarla satmasa bile tüm girdisi dolara endexli değilmi ilacıydı gübresiydi mazot vedaha saymadıgım .
    0
    0
    Yanıtla
  • veysel (5 yıl önce)
    Patatesin soğanın 4 liraya satıldığı şu günlerde onca emeklerle üretilen kuru kayısı fiyatlarının minimum 10-15 TL bandında olması ve kesinlikle fiyatların aşağı düşürülmemesi gerekir.Her yıl her şeye %15-20 zam gelirken ne oluyor da bu kayısı fiyatları hep ayak altı oluyor anlamış değilim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Memet (5 yıl önce)
    Gel benim kayısıyı bakımını yap salla pirtlat satışa hazır et ve sat karida sana zararı da Allah'ta korkun be aynı mali 8 e de satıyoruz 12 yede böyle birşey hiçbir üründe yok bosami oy veriyoruz bu millet vekilleri ne yatsınlar diyemi adı üstünde millet vekili git dile getir inşaat yaptırıp gezecegine.......
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (5 yıl önce)
    Sayin başkan şu anki fiyatlar normal olmasi gereken fiyatlar sanki dağlar bagislanmis gibi konuşmayalım. Edilen masrafa karşılık bu yılki fiyat normal fazla değil. Sen onu söyleyene kadar 10 günde 2 Tl kiloda indirilerek piyasayı düşürduler ona müdahale etseydiniz engel olsaydınız resmi borsa fiyati nerde kim uyguluyor başkan ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (5 yıl önce)
    Geçen yılki dolar ile su anki dolar bazında %35 fark var geçen yıl 9 liraya satılan kaygısının bu yıl 13-14 tl ye satılması gerekir fındık fıstık domat, için, vb. Fiyatlarına bakın.KANDIRILMAYIN
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Çay (5 yıl önce)
    Geçen yıl bu zamanlar dolar kuru nasıldı ? Sanki artış çok ciddi bir artışmış gibi algı yaratılıyor. Domates 4 TL bırakında sarı kayısı 15 TL olsun. Kalibrasyon ve kooparatif olmazsa olmaz !
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısını dolarla mı satıyorsun öğrenmek istiyorum?
    0
    0
    Yanıtla
  • Herhalde yani kaygısının %95 i yurt dışına ihraç dolar euro bazında gunaydin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayir kendisi dolarla mi satiyordu kardesim bugune kadar onu öğrenmek istoyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan (5 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Ihracat eden dolarla satmıyor mu ? O da çiftçiden tl ile almıyor mu ? Sen diyorsan ki dolar artışı sadece ihracatçıyı zengin etsin o da senin adamlığına kalmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • adam ne yazmış sen ne yi soruyorsun..dolar arttıkça senin gelirin düşer...bunu sen anlamamışsan Allah yardım etsin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Alaaddin (5 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    güneydın sen nerelisin her halde kaysıyla bir ilgin olsaydı böyle konuşmazdın her halde her şey dolar üzerine endeksli çünkü yurt dışına ihraç oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Alaaddin (5 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    günaydın sen nerelisin her halde kaysıyla bir ilgin olsaydı böyle konuşmazdın her halde her şey dolar üzerine endeksli çünkü yurt dışına ihraç oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • kapadokya5 (5 yıl önce)
    bu başkan da sürekli esnaftan yana tavır takınıyor. 400 bin ton sen malatya ovasını gezdin mi sallayıp duruyorsunuz. temmuzun 20 sinden beri malatya ovasında kayısı kalmadı. bu yıl malatya kayısısı yaş 300 bin tonun altında hem şire pazarında kayısı fiyatları 7, 8,9, 9,5 tl civarında 10 tl üzeri ise ben kaysımı başkana vermeye hazırım. buyursun gelsin hepsini 10 tl den verelim. lütfen çiftçiyi kandırmayın...
    0
    0
    Yanıtla