SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısı Fiyatlarında ''Ani'' Yükselme..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası'nda kuru kayısı fiyatları Perşembe'den itibaren bir anda yüzde 30'luk artış gösterdi. Çarşamba günü 1 kilosunun en yüksek fiyatı 1 milyon 750 bin lira olan ekstra kuru kayısıda son fiyat 2 milyon 300 bin TL. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu (fotoğraftaki), fiyatların arz-talep koşullarıyla oluştuğunu, üreticinin ürün fazlalığına karşın pazara fazla mal getirmemesinin, fiyatları yükselttiğini söyledi.

YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE ARTIŞ..
Rekolte fazlalığı nedeniyle yaş ve kuru üründe "şok" fiyat düşüşlerinin yaşandığı kayısıda, geçtiğimiz 29 Eylül Perşembe gününden itibaren ani bir fiyat yükselmesi yaşandı.

Malatya Ticaret Borsası işlem rakamlarına göre; 28 Eylül Çarşamba ile borsada en son işlemin yapıldığı 30 Eylül Cuma günkü fiyatlar arasındaki artışın oranı yüzde 30'un üzerinde.

* 28 EYLÜL ÇARŞAMBA..
Borsada, 28 Eylül Çarşamba günü bazı kayısı ürünlerinin en düşük ve en yüksek fiyatları şöyleydi:

-Ekstra Kuru Kayısı 1.5 milyon ile 1 milyon 750 bin TL,
-1. Kalite Kuru Kayısı 1.3 milyon TL ile 1.5 milyon TL,
-2. Kalite Kuru Kayısı 1 milyon ile 1.3 milyon TL,
-3. Kalite Kuru Kayısı 600 bin ile 900 bin TL,
-1. Kalite Iskarta 350 bin ile 550 bin TL,
-2. Kalite Iskarta 200 bin ile 350 bin TL,
-Kabuklu Tatlı Çekirdek 200 bin ile 280 bin TL,

* 30 EYLÜL CUMA..
Borsanın son işlem günü olan 30 Eylül Cuma rakamları ise şöyle:
-Ekstra Kuru Kayısı 2 milyon ile 2.3 milyon TL,
-1. Kalite Kuru Kayısı 1.8 milyon ile 2 milyon TL,
-2. Kalite Kuru Kayısı 1.4 milyon ile 1.6 milyon TL,
-3. Kalite Kuru Kayısı 900 bin ile 1.2 milyon TL,
-1. Kalite Iskarta 450 bin ile 800 bin TL,
-2. Kalite Iskarta 450 bin ile 600 bin TL,
-Kabuklu Tatlı Çekirdek 350 bin ile 380 bin TL.

Borsada aynı dönemde 1 milyon ile 1.5 milyon lira arasında işlem gören Gün Kurusu Kayısı ile, 1.5 milyon ile 1.8 milyon lira arasında işlem gören İslimli Kabuk fiyatında ise değişme olmadı..

BORSA BAŞKANININ YORUMU..
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Kalaycıoğlu, borsanın internet sitesindeki kayısı fiyatları tablosunun ayda 3 kez 10'ar günlük dilimlerdeki fiyatlara göre yenilendiğini, bir gün arayla görülen yükselmenin, bir günlük ani bir yükseliş olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Kalaycıoğlu, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu, arz-talep koşullarına göre işleyen borsaya üreticininin sattığında acil ihtiyacını karşılayacağı miktarın üzerinde kayısı getirmemeleri yolundaki tavsiyelerinin üretici tarafından dikkate alındığının, yükselen fiyatlarla görüldüğünü kaydetti.

Ticaret Borsası Başkanı, "Üreticimiz yüksek rekolte üzerine düşen fiyatların ardından yapılan 'pazarı ürüne boğmayın' çağrılarını dikkate almış ki, fiyatlarda yükselme başladı."diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız