SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıda 6 Ayda 113,3 Milyon Dolarlık İhracat

0
Güncellendi - 2020-07-18 19:39:37
Kuru Kayısıda 6 Ayda 113,3 Milyon Dolarlık İhracat
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'dan bu yılın ilk yarısında 42 bin 670 ton kuru kayısı ihraç edilerek 113 milyon 317 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

AA muhabirinin Malatya Ticaret Borsası verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin "Antep baklavası" ve "Aydın inciri"nin ardından Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret alan üçüncü ürünü olan Malatya kayısısında ocak-haziran döneminde 113 milyon 317 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren ürünlere yöneldiğini, bu nedenle kuru kayısı ihracatının sekteye uğramadığını söyledi.

Haziran ihracatının bir önceki aya göre değer bazında 1500 ton arttığına dikkati çeken Özcan, şöyle devam etti:

"Bu yıl haziran ayında 5 bin 128 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik, 13 milyon 650 bin dolar gelir elde etmiş olduk. Yılın ilk 6 ayına baktığımıza 42 bin 670 ton kuru kayısı ihracatı yaptık, karşılığında 113 milyon 317 bin dolar gelir elde ettik. Kuru kayısı, Malatya için çok önemli bir gelir kaynağı. Şehrimizin ekonomi lokomotifi, kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı. Pandeminin dünyada yaratmış olduğu büyük krize rağmen temel tüketim maddelerinin çok daha ön plana çıktığı bu dönemde kuru meyve grubunda Malatya kayısısı ihracat seyrine devam etti."

- "120 ülkeye ihracat planlıyoruz"

Ramazan Özcan, ihracat rakamlarının tüketici için kuru kayısının vazgeçilmez olduğunu gösterdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Biz her yıl ortalama 100 bin ton ihracat gerçekleştirilen bir ürünün serüveninden bahsediyoruz. Yeni hasat dönemimiz başladı. Ağustos ayı itibarıyla yeni ihracat sezonumuz başlayacak. Tüketicinin arzu ettiği kalitede, besin ve vitamin değerlerinin yüksek olduğu bir ürünle onların damak tadına ulaşmayı hedefliyoruz. Dünyanın dört bir yanına yıl bazında 110 ülkeye, bazen 120 ülkeye ulaşıyoruz. Bu yıl 120 ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Selim (3 yıl önce)
    Ramazan başkan ve dolayısıyla borsa her hafta haberde son zamanlarda güzel bir reklam yaptı başkan gelmeden borsa bu kadar etkinmiydi tartışılır
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (3 yıl önce)
    Dünyada kayısı tescilini Malatya almıştır. artık İsteyen istediği kadar yok ığdır, yok baskil, yok mut kayısısı diye çakma reklamlar yapsın. Taklitler sadece Malatya Kayısısını hatırlatır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (3 yıl önce)
    2.65 Amerikan Doları Ortalaması ile yapılan satışı başarı diye mi paylaşıyorsunuz? Kayısının hakettiği değer bu mu? Bu konudaki öneri ve projelerimizi paylaşmaktan onur duyarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Helal olsun, çok doğru deyip, hesabı doğru yapmışsın. Türkiye, İstanbula ve Malatyada bu uçuz Fiyatta bulamıyoruz. Dışarıya bedava, kendi Milletini Kazıklayan tek Ülke Türkiye, yola aynen devam, birbirimizi kazıklıyalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Kayısının fiyatı = 113.317.000 USD / 42.670.000 KG = 2.66 USD/KG 17.07.2020 USD/TL Paritesi = 6.86 Kayısının fiyatı = 18.25 TL / KG Ucuza ihraç ediyoruz sanki. Tabii ihraç edilen kayısının kalitesini bilmiyorum ama o kadar işçilik maliyetinden sonra bu fiyatların "düşük" olduğunu düşünüyorum. Ortamlarda "Coğrafi İşaret" deriz, kimse gerisini sormaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (3 yıl önce)
    kaysı ihracatı olması Sevindirici, İşallah Fiyatlarda bu yıl KAYSI FİYATLARI 30- 40 ARASI GİDER. MALATYA MIZ VE ÇİFTÇİMİZ KAZANIR. KAYSI ÇOK AZ BU YIL.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şerif Topal (3 yıl önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Alişim ne diyong. Bugün Şirede 2.Sınıf 110 luk organik Günkurusu 16-19 Tl dediler. Boşa Günkurusu yaptık sarı kükürtlü aynı Fiyat en azında riski yok. Köylü bunu duydu, böyle ise abi ben zarar ettim dedi. Ama Kaysıda geçen yıl ortalama 12Tl iken bu yıl 30Tl olması ne dernek. Akçadağ Bölgesi özellikle Oçak Şubat, Mart Nisan az bakır atanı Manolya vurdu ama diğer Bölgeler ve iyi Bakır atanlar Tıklım tıklım. Yağmur iyidi, barajlar dolu süper su verildi
    0
    0
    Yanıtla