SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıdan Un Üretti

0
Güncellendi - 2017-03-15 17:47:19
Kuru Kayısıdan Un Üretti
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 10 yıl süren çalışmalarının sonucunda Malatya'ya özgü kuru kayısıdan un üretmeyi başardı.

Kayısıdan katma değeri yüksek ürünler elde edebilmek için çalışmalar yürüten Önal, hüdayi olarak da bilinen hoşaflık kayısı, günkurusu ve kükürtlü kuru kayısıdan her yaş grubunun tüketimine uygun un elde etti.

Ürününe 2 ay önce Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili alan Önal, bebek mamalarına veya yoğurda katılarak tüketilebilen, kek ve ekmek yapımında kullanılabilen, hatta toz içecek olarak da değerlendirilebilecek kayısı unuyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerin kayısıyı her yaş grubuna göre farklı forma getirerek tüketiciye sunduklarını, kendisinin de bundan hareketle çalışmalar yaptığını söyledi.

Laboratuvarda 10 yıl süren çalışmalarının sonucunda günkurusu, kükürtlü kuru kayısı ve hüdayi kayısıdan un elde ettiğini anlatan Önal, "Kayısı unuyla komposto yapılabiliyor, bebek mamasına katılabiliyor. Her yaş grubu için içecek yapılabiliyor. Kek gibi unlu mamullere ya da çocukların tüketebileceği ürünlere katma şansımız var. Yoğurda katıp çocuklara yedirilebilir. Bütün bunların denemesi yapıldı. Kayısı ununu her yaş grubunun tüketmesi mümkün." diye konuştu.

Kükürtlü ve günkurusu kayısının kendine has aroması bulunduğunu, bu aromaların unda da olduğunu aktaran Önal, kayısı ununun kuru şekilde muhafazasında bir sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi. Önal, "Yaptığımız işlem itibarıyla hiçbir özelliğinde değişme olmadı." dedi.

- "Kükürtlü kayısı bağışıklığı güçlendiriyor"

Önal, Türkiye'de kükürtlü kayısının çok tüketilmediğini, Malatya'da üretilen kükürtlü kuru kayısıların neredeyse tamamına yakınının Avrupa ve Amerika'ya ihraç edildiğini belirterek, "Avrupa ve Amerika'da kükürtlü kayısı her yaş grubu insanın bağışıklık sistemini güçlendirmesi için kullanılıyor. Kayısının kabızlığı önleyici özelliği var, ama gelişmiş ülkelerin kükürtlü kayısı tüketmesinin ana sebebi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İlimizde ve ülkemizde kükürtlü kayısı tüketilmiyor. Bunun yaygınlaşması gerek." ifadelerini kullandı.

Amerika'nın Türkiye'den aldığı 10 bin ton kükürtlü kayısıdan 500 milyon dolar gelir elde ettiğine dikkati çeken Önal, bu veriden hareketle Malatya'nın sattığı 100 bin ton kuru kayısıdan 5 milyar dolar gelir elde edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun gerçekleşmesi için kayısının katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Önal, şunları kaydetti:

"Kayısı unu gibi onlarca çalışma olmalı. Malatya'ya özgü dört kayısının yüzde 95'i Türkiye'de, yüzde 90'ı da Malatya'da üretiliyor. Dünyada böyle başka bir ürün yok. Fındık veya bir başka ürün dünyadaki pek çok ülkede yetişiyor, ama kayısı Malatya'ya özgü bir ürün, dünyada bize özel ürün. Kayısının katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amacıyla üniversite ve yerel yönetimler olarak, kayısıya başka anlamlar kazandırılması gerekiyor."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Hulusi (7 yıl önce)
    Bu Malatya ve Kayısı adına süper bir gelişme.Yetkililer umarım hocamızın bu güzel çalışmasını en kısa sürede değerlendirirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir (7 yıl önce)
    Sayın hocamızı bir malatyalı olarak canı gönülden tebrik ediyorum.Daha öncede çeşitli çalışmalarını yazılı,görsel basından takip etme şansım oldu.Ancak Katma değeri oldukça yüksek olan bu çalışmanız kaysının kullanım alanını genişletip, çeşitlendirdiği için önemini kat kat artırmıştır.Çalışmalarınız diğer akademisyenlere örnek teşkil edecek bir çalışma.Emeğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alparslan (7 yıl önce)
    Hocamızı gönülden kutluyorum. Akademinin, maaşını almaktan başka bir iş yapmayan sözde akademisyenlerin yerine böyle insanlara ihtiyacı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (7 yıl önce)
    kaysıyı fazla kaçırmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • ali tüfenkçi (7 yıl önce)
    hocamızı tebrik ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hilmi YUMRUTEPE (7 yıl önce)
    Başarılarınızın devamını temenni eder daha güzel buluşlarınızı sergilemek dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • sibel (7 yıl önce)
    İnönü Üniversitemizi hocamızı ve tüm ekibimizi kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (7 yıl önce)
    hocam gayretlerinizin güzel sonuçlar vermesi beni sevindirdi. başarılarınızın devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla