SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kurul, 'Olmaz' Dedi!.

A- A+ PAYLAŞ

Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Nemrut Dağı Milli Park alanı içersine, Malatya tarafında beş yıldızlı otel yapılıp yapılmayacağı konusunda Adıyaman'da, Malatya ve Adıyaman'ın yetkilileri ile görüştü. Malatya'dan bir vali yardımcısının katıldığı görüşme sonrasında otel için 'red' kararı çıktı.

Kahta Belediyesi'nde yapılan toplantıya, AKP Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman Vali Yardımcısı Yakup Güney, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Muhammet Aydoğan, Kurul Müdürü Murat Akkuş, kurul üyeleri, ODTÜ Üniversitesi'nden Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Adıyaman Eski Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Hikmet Kaya, Adıyaman Özel İdare Genel Sekreteri Kenan Doğan, Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Adıyaman Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Kahta Kaymakam Vekili Recai Karal ve Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı katıldı.

Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Malatya tarafından düşünülen ve yapılan çalışmaların yasal olmadığını iddia etti.Yapılan çalışmaların Nemrut Dağı'na zarar verdiğini sözlerine ekleyen Güçhan, yol ve otel konusunda şartların zorlandığını söyledi. Güçhan, "UNESCO dünya kültür mirasları listesine alınan tarihi eserlerimizen Nemrut Dağı, Malatya tarafından gelen yol, yapılan ve yapılacak olan oteller nedeniyle listeden çıkarılabilir. Bunu önlemek için en kısa zamanda Güneş Otel'in yıkılması gerekir. Mahkemenin bu konuda verdiği bir yıkım kararı var. Malatya buna dayanak olarak yeni bir otel yapma çalışmaları içinde. Bu da Nemrut için çok ciddi bir sorundur. Nemrut'un dokusu bozuluyor. Malatya'nın bu tür çalışmaları durdurması gerekiyor. Malatya bu konudaki davaları kaybettiği halde plan değişikliğine gidiyor. UNESCO'nun bu konularda kararları var ve Malatya bunları görmezden geliyor. Bu sadece Malatya ve Adıyaman sorunu olmanın dışında evrensel bir sorundur. Tüm veriler ve belgeler Malatya'nın yaptığı çalışmaların olumsuz olduğunu gösteriyor" dedi.

 'İDDİALARA KATILMIYORUZ'

ODTÜ Üniversitesi'nden Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç.Dr. Neriman Şahin Güçhan'ın iddialarına cevap veren Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Güneş Otel'in yıkılması taraftarı olduklarını fakat diğer iddialara katılmadıklarını söyledi. Demir, yeni yapılacak olan otelin tamamen bölgelerdeki taşlardan yapılacağını ve yeni otelin kesinlikle koruma alanı içinde olmadığını ifade ederek, Nemrut Dağı'nın görüntüsünün bozulmayacağını söyledi. .

'KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Vali Yardımcısı Demir, Doç.Dr. Neriman Şahin Güçhan'ın UNESCO hakkındaki sözlerini de kesinlikle katılmadığını söyleyerek, bunları kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

KURUL,  OTEL YAPILMASINI REDDETTİ

Nemrut Dağı'nın Adıyaman ile Malatya rekabeti gibi yansıtmanın büyük bir hata olduğunu belirten AKP Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş , "Burada öncelikli şey Nemrut'un ve onun etrafındaki bütün tabi varlıkların korunmasını sağlamaktır. Toplantı neticesinde doğal yapıların ve tabi varlıkların korunmasıyla ilgili bir karar çıkmasına seviniyoruz." dedi.

Toplantı sonunda kurul üyeleri Malatya tarafından Milli Park Alanı içersindeki yola beş yıldızlı otel yapılmasını, dokuyu bozacağı gerekçesiyle "reddetmeyi" kararlaştırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız