SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kurul Park Projesini Reddetti

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Valisi Ulvi Saran’ın talimatı ile Malatya Belediye Başkanlığı tarafından Hükümet Binası arkasındaki I. Derece SİT alanı olan Vilayet Park’ın yeniden düzenlenmesini öngören proje, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.  
 
Kurul, hazırlanacak yeni projeler için ise Malatya Belediyesi ve Malatya Valiliği’ne ders niteliğinde 5 maddelik bir yol haritası çizdi, ayrıca parkta kaldırılacak ağaçlar için Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin alınması şartı getirdi.  
 
Edinilen bilgiye göre, Malatya Valisi Ulvi Saran’ın talimatı ile bir süre önce Vilayet Park’ın acilen boşaltılarak yeniden düzenlenmesi yolundaki talimatı üzerine Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlana proje. Onaylanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi.  
 
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Kurul Başkanı Dr. Hakan Yazar başkanlığında toplanarak Malatya Belediyesi tarafından hazırlandığı belirtilen projeye ilişkin raportörler tarafından hazırlanan raporu görüştü ve proje dosyasını inceledi.  
 
Kurul, inceleme ve değerlendirme sonucunda, Malatya Belediyesi’nin Vilayet Park’ın yeniden düzenlenmesine ilişkin hazırlanan projenin uygun olmadığına karar vererek projenin onay istemini reddetti.  
 
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, red kararında ‘Hükümet Konağı’nın güney kısmında bulunan ve imar planında park alanı olarak belirlenen alanın düzenlenmesi için hazırlanan projelerin uygun olmadığına karar verildi’ dedi.  
 
Koruma Kurulu, aynı alan için hazırlanacak yeni projeler konusunda ise Malatya Belediyesi ve Malatya Valiliği’ne ders niteliğinde 5 maddelik bir yol haritası çizdi.  
 
İşte Kurulun ders niteliğindeki yol haritası:
 
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Vilayet Park alanında yapılacak düzenleme için hazırlanacak yeni projelerde yer almasının zorunlu olduğunu ifade ettiği 5 maddelik yol haritası şöyle:  
 
Halihazır paftaya mevcut ağaç ve diğer yapı elemanlarının işlenmesi, mevcut kotların belirtilmesi, projelendirmede; mevcut ağaç dokusunun alanın biçimlenmesinde gözardı edilmemesi, kaldırılması gerekli ağaçlar için Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin alınması, peyzaj düzenlemesinde ilave edilecek bitki gruplarının ve arazi kotlarının belirtilmesi, 
 
Duvar veya korkuluk yapılmak istenmesi halinde projeye işlenmesi, kaldırım ve düzenlenecek alan ilişkisinin yaya ulaşımı açısından sağlıklı şekilde kurulması, 
 
Kullanılmak istenen malzeme ve detayların proje üzerinde belirtilmesi, 
 
Yapılacak olan tuvalete ait plan ve kesitlerin proje dahilinde gösterilmesi, 
 
Bu düzenlemede engellilere ilişkin ulaşılabilirliğin de göz ardı edilmemesi ve bu hususlar dikkate alınarak hazırlanacak olan projelerin kurulumuza iletilmesi halinde projeler yeniden değerlendirilecektir.  
 
Böylelikle, Vilayet Parkı için hazırlanan proje 6 üyeden oluşan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda oy birliği ile reddedilmiş oldu. Projenin görüşüldüğü kurul toplantısına katılması gereken Malatya Belediyesi temsilcisinin ise toplantıda hazır bulunmadığı öğrenildi. 
 
Vali Ulvi Saran, Vilayet Parkı’nın bir an önce boşaltılması için idari işlem başlatmış, ancak bu işlem yargı tarafından işletmecinin sözleşmesinin sona erdiği Temmuz 2012’ye kadar ertelenmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız