SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuruluş Süreci Kitaplaştı

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:16:17
Kuruluş Süreci Kitaplaştı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesinin kuruluş süreci ve bu sürecin Malatya basınındaki yansımalarını konu alan çalışma tamamlanarak kitap haline getirildi.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nden verilen bilgiye göre; "İnönü Üniversitesi Kuruluş Süreci" adıyla basılan kitapta, Malatya'da bir yüksek okulun açılması ile ilgili ilk haber ve yorumların yayınlanmaya ve taleplerin yazıya dökülmeye başladığı 1950'li yıllardan eğitim-öğretim faaliyetlerinin bugünkü kampüse taşındığı ve böylece İnönü Üniversitesinin kuruluş sürecinin tamamlandığı 1985 yılına kadar olan zaman zarfında yerel gazetelerde yayınlanan haberler araştırılıyor.

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen "İnönü Üniversitesi Kuruluş Sürecinin Yerel Basın Haberleri ve Kaynak Kişiler Yoluyla Araştırılması" projesi kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde yayınlanan kitapta Malatya'da bir yüksek öğrenim kuru­munun eğitime başlayabilmesi için yapılan çalışmalar, o günün yerel gazete haberlerinin incelenmesi ile tespit edilmeye çalışılmış, araştırma sırasında Malatya'da yayınlanan yaklaşık 35.000 yerel gazete incelenerek konusu yüksek okul ve üniversite kurulması olan 685 haber tespit edilmiş.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Celal Çakan ve proje araştırıcısı Nezir Kızılkaya tarafından hazırlanan kitapta,  Malatya'da bir üniversite kurulması için 1950'li yılların başlarından itibaren özellikle yerel gazeteler tarafından gösterilen çabalar ve daha sonra üniversite kurulması talebini gerçekleştirmek için kurulan derneklerin, konuyu sürekli gündemde tutmak için yaptıkları girişimler belgelerle anlatılıyor. 

İnönü Üniversitesinin yasalaşma sürecinden sonra da yapılaşma, kampüs kuruluşu, büyüme ve gelişme dönemleri için yapılan çalışmalar artık günümüzde bir tarihi belge niteliği kazanmış, döneme dair geçerli ve güvenilir birer kaynak haline gelen ve söz konusu dönem içerisinde yayınlanan yerel gazetelerde yer alan haber ve yorumlar İnönü Üniversitesinin kurumsal geçmişine ışık tutuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız